Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megújul a gödöllői köztemető 1849-es emlékműve

2023-04-23 10:09:51

A fővárosi székhelyű Nemzeti Panteon Alapítvány alapítása közvetlenül a rendszerváltás után, az Antall-kormány idején Ráday Mihály (1942-2021) városvédő nevéhez fűződik. Csak vaskos könyvben lehetne felsorolni, hogy az alapítvány eleddig hány fontos történelmi esemény emlékművének és jeles személyiség síremlékének a megújítását támogatta, vagy végezte el saját anyagi erejéből. A kuratórium legfrissebb döntése értelmében a következő hónapokban itt, Gödöllőn, a Dózsa György úti köztemetőben lévő 1849-es emlékmű felújítására kerül sor. A tervekről Varga Kálmánnal, a kuratórium városunkban élő tagjával beszélgettünk.

- Kezdjük azzal, hogy pár mondatban mutassuk be az emlékművet…
- Úgy hiszem, nincs gödöllői lakos, aki ne látta volna ezt az emeletnyi magasságú, egészen különleges emlékművet, aminek alkotója a korszak neves szobrásza, Szász Gyula (1850–1904) volt. Felállítását a 19. század végén a helyiek szorgalmazták, majd többéves gyűjtés és szervezés után 1899-ben avatták fel. Hungária nőalakját formázza, amint egy ágyúra támaszkodva lehajtja a Kossuth-zászlót. Ám nem csupán emlékmű, hanem sírjel is, mivel körülötte az 1849. április 6-i isaszegi csatában elesett honvédek hantjai domborulnak.

- Az alapítványnál hogy esett a választás ennek az emlékműnek a felújítására?
- Nemrég a gödöllői városszépítők az alapítvány támogatásával hozták rendbe Horváth Károly (1812–1893) ügyvéd, volt országgyűlési képviselő ugyanebben a temetőben álló obeliszkjét, amit Fülöp István elnökük mutatott meg nekünk egy bejárás alkalmával. Ekkor tűnt fel, hogy az emlékmű annyira rossz állapotban van, hogy szinte a pusztulás szélére került. Meg is lepődtünk, hiszen a monumentum helyi védettség alatt áll és az isaszegi csata évfordulói kapcsán évente nagy csinnadrattákat szerveznek, miközben ezt a hiteles kegyeleti emlékhelyet teljesen elhanyagolják. A helyreállítás gondolatát alapítványunk titkára, Vándor Éva vetette fel, majd a javaslat a kuratórium elé került, amely támogatta is. A kivitelezésre én a Gödöllőn élő remek szobrász-restaurátort, Varga Zoltánt ajánlottam, akit kurátor társaim szintén elfogadtak.

- Mekkora összeget kell fordítani a munkálatokra?
- A Nemzeti Panteon Alapítvány jellemzően civil kezdeményezések támogatására fordítja pénzeszközeit és a pályázóknak önerővel is kell rendelkezniük. Vannak viszont esetek, amikor saját beruházásként vállal fel helyreállításokat… …nos, ez a feladat is ilyen. Itt a kisebb járulékos költségekkel együtt a felújítás végösszege megközelíti a 10 millió forintot, ami magas összegnek tűnhet, de mi kizárólag minőségi munkát fogadunk el. Arra törekszünk, hogy az emlékmű hosszú távon megtartsa eredeti értékeit és sokáig emlékeztesse a városlakókat az 1848/49-es eseményre.

- Mikor kezdődnek és fejeződhetnek be a munkálatok?
- Jelenleg az engedélyeztetési eljárások zajlanak és biztosak vagyunk abban, hogy pár héten belül le is futnak. A kivitelezés tehát még most tavasszal megkezdődik, és úgy véljük, hogy a megújult emlékmű ősszel átadásra is kerülhet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online