Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vívás: világkupa-bronzéremmel hangoltak Gémesi Csanádék az olimpiai kvalifikációs időszakra

2023-03-26 18:12:59

A 2021-ben megrendezett tokiói olimpián bronzérmet nyert magyar kardcsapat tagjai március 26-án lezárták azt a három világkupa-versenyből álló „felkészülési időszakot”, ami egyfajta ráhangolódás volt az áprilisban induló olimpiai kvalifikációs esztendőre. A 2024-es párizsi ötkarikás játékokon való részvételre jó eséllyel pályázó kvartett oszlopos tagja Gémesi Csanád, a MATE-Gödöllői EAC pengeforgatója.

Február 12-én, a varsói világkupán a kardozók csapatdöntőjében a világranglista jelenlegi éllovasa Dél-Korea állította meg a magyar formációt (45-37), amely ezüstérmes lett. Március 4-én az olaszországi Padovában lezajlott világkupa-viadalon nem talált legyőzőre a magyar csapat, amely a döntőben a házigazda olaszokat múlta felül 45-30 arányban.

Gémesiék március utolsó vasárnapján – miután Csanád a szombati egyéni megmérettetésen az olasz Pietro Torre-val holtversenyben a 15. helyen végzett – vendéglátóként léptek pástra a budapesti világkupa-versenyen. A Gerevich Aladár nevét viselő sportcsarnokban 26 formáció részvételével megrendezett csapatküzdelemben nemzeti egységünk második kiemeltként a legjobb 16 együttes mezőnyében kezdett. A magyar csapat eredményei:

Nyolcaddöntő
Magyarország – Georgia (Grúzia) 45-35
(Szilágyi Áron +7, Gémesi Csanád + 7, Decsi Tamás -4)

Negyeddöntő
Magyarország – Japán 45-41
(Gémesi Csanád +4, Szatmári András +2, Szilágyi Áron -2)

Elődöntő
Magyarország – Németország 43-45
(Szilágyi Áron +7, Szatmári András +1, Gémesi Csanád -10)

Bronzmérkőzés
Magyarország – Románia 45-38
(Szilágyi Áron +10, Szatmári András +2, Decsi Tamás -2, Gémesi Csanád -3)

Ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat megőrizte 2. helyét az aktuális világranglistán, ami azt eredményezi, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos versenyeken kedvező kiemelési sorszámra számíthat. A 2022/2023-as férfi kardcsapat-világranglista állása: 1. Dél-Korea (448.000 pont), 2. Magyarország (376.000 pont), 3. Olaszország (268.000 pont), 4. Németország (255.000 pont)

Ki(k) léphet(nek) pástra a párizsi olimpián?
A 2024-ben esedékes párizsi ötkarikás játékokra a vívók kvalifikációs időszaka április 3-án kezdődik, és 2024. április 1-jén zárul. A csapatok közül az a 4 vehet biztosan részt a párizsi olimpián, amelyik az egy éves kvalifikációs időszakban a legtöbb pontot gyűjtötte össze a világversenyeken (kontinentális bajnokság, világbajnokság és világkupa). A fennmaradó 4 helyet – leszámítva a kvótát szerzett országokat – a földrészek legjobbjai között osztják el, illetve azt is tudni kell, hogy a házigazda franciák (amennyiben nem szereznek kvótát) alanyi jogon indulhatnak. Fontos, hogy a csapatversenybe bejutott 8 formáció 3-3 tagja (24 vívó) az egyéni viadalon is pástra léphet.
Adalékként szolgál, hogy a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) kongresszusa március elején amellett foglalt állást, hogy – egyéniben és csapatban egyaránt – visszatérhetnek a nemzetközi megmérettetésekre az orosz és a fehérorosz versenyzők. Semleges színekben, nemzetiségükre vonatkozó jelzések nélkül indulhatnak majd a versenyeken.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online