Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kutatói cseremegállapodást írt alá a gödöllői egyetem rektora Taskentben

2022-05-02 10:11:25

Prof. dr. Gyuricza Csaba, a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora április 25-29. között Üzbegisztánban tett látogatást, ahol több fontos és eredményes megbeszélést folytatott üzbég állami és egyetemi vezetőkkel, valamint dr. Kovács Gyulával, hazánk üzbegisztáni nagykövetével, akivel a 2021-ben átadott Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ aktuális kérdéseiről egyeztetett. Kiemelkedő jelentőségű, hogy az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írt alá megállapodást Gyuricza Csaba rektor és Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszterhelyettes.

Megbeszélés a Fergana Állami Egyetemen
Április 27-én dr. Bahodirjon Shermuhammadovich Shermuhammadov, a Fergana Egyetem rektora egész napos látogatás során fogadta a gödöllői központú egyetem rektorát. A találkozón közös szőlészeti és borászati képzési program elindításában állapodtak meg. A taskenti egyetem delegációja – a további együttműködés érdekében – várhatóan az év második felében érkezik Magyarországra.
A megbeszélés során felmerült egy közös diploma kiadásának lehetősége, valamint szó esett egy, a magyar vállalatok számára is kiváló lehetőségről, mely a helyi gyümölcsök exportját tenné lehetővé. Az egyeztetés során felmerült a technológia-transzferben rejlő potenciál, lévén, hogy a két ország hasonló gyümölcsfajokat termeszt.

Látogatás a Taskenti Agrártudományi Egyetemen

A program során dr. Gyuricza Csaba látogatást tett a Taskenti Agrártudományi Egyetemen, ahol találkozott az intézmény rektorhelyettesével, Khasanov Alisherrel. A rektorhelyettes elmondta, hogy az üzbég egyetem hallgatói közül egyre többen szeretnének részt venni a Stipendium Hungaricum program mester- és doktori képzésein.


Az üzbég Innovációs Minisztériumban kutatói cseréről írtak alá megállapodást

Április 28-án a rektor Shahlo Turdikulova üzbég innovációs miniszter-helyettessel találkozott (képen), akivel ratifikálták a MATE-n 25 képzési helyet biztosító csereprogramról szóló együttműködési megállapodást. A képzésre máris ötvenen jelentkeztek, a kétkörös kiválasztási folyamat első szakasza már el is indult. A tervek szerint ez év júliusától érkeznek majd üzbég hallgatók és kutatók a MATE különböző intézeteibe. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online