Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sírástól az állandóságig

2020-09-30 10:39:15

Harminc esztendeje, 1990. szeptember 30-án és október 14-én tartották Magyarországon az első szabad – akkor még kétfordulós – önkormányzati választást, ami felszámolta hazánkban a közigazgatás tanácsi rendszerét. Ezt követően 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben volt helyhatósági voksolás, ami legközelebb 2024-ben esedékes. Emlékező és elemző összeállításunkban az elmúlt három évtized gödöllői választási eredményeinek fontosabb történéseit foglaltuk össze, természetesen, a teljessé igénye nélkül.

Mielőtt elmélyednénk a részletekben, meg kell említeni, hogy az első, 1990-es önkormányzati választás volt az egyetlen az ez eddig lezajlott nyolc közül, ahol két fordulóban dőlt el az önkormányzati képviselői mandátumok sorsa. A 30 évvel ezelőtti választás abban is egyedinek számított, hogy a legalább 10 ezer lakost számláló települések esetében a polgármestert nem közvetlenül választották a szavazásra jogosultak, hanem a képviselőtestület tagjai tették ezt meg. A gödöllői önkormányzatban – a polgármesteren kívül – 2010-ig 14 egyéni- és 9 kompenzációs listás mandátumon osztoztak a képviselők, ami tíz évvel ezelőtt 10 egyéni- és 4 listás mandátumra mérséklődött.

Gémesi elsírta magát, többen lemondtak
1990
őszén, az akkor még Petőfi Sándor nevét viselő gödöllői művelődési központ színháztermében megtartott alakuló ülésen a képviselők döntése alapján Gödöllő polgármestere az MDF színeiben 1989 és 2006 között politizáló sebészorvos, Gémesi György lett, aki azóta is betölti ezt a tisztséget.

A három évtizede lezajlott választás során településünkön a rendszerváltó, demokratikus ellenzékként is aposztrofált pártok jelöltjei domináltak. Ezzel együtt különös közjáték zavarta meg az alakuló ülést, hiszen a Gémesi által alpolgármesternek jelölt Fábián Zsolt egy ideig nem kapott szavazattöbbséget. A korabeli feljegyzésekből ez derül ki az esettel kapcsolatosan:

Fábián személyét hétszer utasították el.

Akkor Gémesi elsírta magát,

és közölte: ha nem a barátja lesz az alpolgármester, akkor ő inkább lemond. Mikor látta, hogy az ellenzék ettől nem esik hanyatt, gyorsan visszaszívta a lemondást, és végül csak kierőszakolta barátja alpolgármesterré választását is. Minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy hetekkel később, november végén és december elején öt képviselő lemondott mandátumáról.


Az első, 1990-1994 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), André László, Baráth István, Bálványosiné Gelencsér Katalin, Csaba Antal, Csellár László, Csontos István, Éder Tamás, Fábián Zsolt (alpolgármester), Fejes András, Fischer Ernő, Földi Péter, Fülöp István, Halász Levente, Horváth Miklós, Kecskés József, Köles László, Krassay László, Lelkes László, Mészáros György, Mészáros Gyula, Nacsa János, Novák László, Odorics Ferenc, Pannonhalmi Kálmán, Pesti Rudolfné, Ruda Győző, Sándorné Pálfalvy Beáta, Six Edit, Szabó János, Szepessy Péter, Vancsó Ödön, Varga Kálmán, Vámos János, Vámosi István, Várady Tamás

Bejött a politikai pártok mellőzése
1994-re
Gémsiék újítottak, „dobták” a politikai pártokat, mint jelölő-szervezeteket, és egyfajta civil húzásként (ami erősen hajazott néhai Rapcsák Andrásék hódmezővásárhelyi ötletére) a Gödöllői Lokálpatrióta Klub színeiben, az MDF és a KDNP támogatásával indultak. A helyi választópolgárok többsége vevő volt erre, amit az is alátámaszt, hogy Gémesi György 60,94%-kal nyerte a polgármesteri versengést, Papp Zoltán (MSZP, 24,97%), Sándorné Pálfalvy Beáta (SZDSZ-Fidesz, 8,63%) és Nagyhajú Béla (független, 5,64%) előtt.

A második, 1994-1998 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Babarczy Tamás, Bíró Sándor, Fábián Zsolt (alpolgármester), Fischer Ernő, Fülöp István, Füzi István, Guba Lajos, Halász Levente, Horváth Miklós, Kiss Pál István, Köles László, Krassay László, Máthé László, Meizner Sándor, Mészáros János, Papp Zoltán, Pesti Rudolfné, Rétfalvi Antalné, Sándorné Pálfalvy Beáta, Sywa Károly, Szkalák Ilona, Varga Árpád, Vámos János, Vámosi István

Országossá dagadt botrány előzte meg a voksolást
Az 1998-as gödöllői önkormányzati választás szálai 1997 őszére nyúlnak vissza. Történt, hogy a megerősödő Fidesz helyi szervezete önálló országgyűlési képviselőjelöltben gondolkodott, ám ezt keresztülhúzta Orbán Viktorék megállapodása az MDF-fel, ami azt eredményezte, hogy közös jelöltként Gémesi György indult a parlamenti képviselőségért 1998 tavaszán. Őszre – miután mindenki másképp emlékezett a tavaszi együttműködés ellentételezésével kapcsolatos tárgyalásokra – ez az összefogás meghiúsult, és papíron négypárti (Fidesz, FKgP, MSZP, SZDSZ), Szabó János polgármester-jelöltet támogató megállapodás született Gémesivel szemben. A „különös házasságot” a Fidesz felső vezetése nem engedélyezte, sőt, a választás után a párt választmánya feloszlatta a helyi szervezetet és többek tagságát is megszüntette.
Az országos botránnyá dagadt „üzemzavar” nem ártott Gémesinek, aki 58,56 százalékos teljesítménnyel maradt a polgármesteri székben, megelőzve Szabó Jánost (32,92%) és a függetlenként indult Fülöp Istvánt (8,52%).

A harmadik, 1998-2002 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Bárány József, Borsos József, Fábián Zsolt (alpolgármester), Fedor Gábor, Guba Lajos, Halász Levente, Kis Antal, Kisbán-Soyka Ágnes, Kollárné Jilly Sára, Köles László, Körösfői László, Krassay László, Máthé László, Meizner Sándor, Papp Zoltán, Pesti Rudolfné, Rétfalvi Antalné, Six Edit (alpolgármester), Szakács Gyula, Szkalák Ilona, Tóth György, Ujj Béla, Varga Árpád, Vámos János


Patthelyzet másfél évig

Kár tagadni, az MSZP országos kampánya során tett ígéretek kihatottak a 2002-es gödöllői helyhatósági választásra is. Ennek is volt köszönhető, hogy az MSZP-SZDSZ-Gödöllői Civil Fórum jelöltjei a 14 egyéni választókörzetből nyolcban nyertek, testületben pedig – miután a MIÉP kompenzációs listájáról mandátumot szerzett dr. Bükkfaly Beatrix a fontos kérdésekben egy ideig velük voksolt – 12-12 arányú patthelyzet alakult ki. Az egálnak Fábián Zsolt alpolgármesterré választása (2002 októbere és 2004 februárja között) 12 esetben látta a kárát, a tizenharmadik titkos véleménynyilvánítás után azonban teljesült Gémesi György akarata, és ezt követően, a ciklus végéig meglett a testületi többsége is. Gémesi a polgármester-választást 55,57 százalékos mutatóval nyerte meg, Szakács Gyula (MSZP-SZDSZ-GCF, 40,63%) és dr. Bükkfalvy Beatrix (MIÉP, 3,8%) előtt.

A negyedik, 2002-2006 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Bükkfalvy Beatrix, Dávid László, Fábián Zsolt (alpolgármester), Fedor Gábor, Fischer Ernő, Gáspár János, Guba Lajos, Halász Levente, Hentz Károly, Horváth Miklós, Kis Antal, Kollárné Jilly Sára, Kovács Barnabás, Körösfői László, Krassay László (alpolgármester), Lajtai Lászlóné, Máthé László, Pannonhalmi Kálmán, Papp Zoltán, Pápai Éva, Szakács Gyula, Székely Csaba, Varga Árpád

Visszafordította az arányokat Gyurcsány őszödi beszéde…
Az akkor regnáló miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi „őszinteségi rohama” jelentős mértékben befolyásolta a 2006-os önkormányzati választás eredményét. Így történt ez Gödöllőn is, ahol egyfajta, a lokálpatrióta klubos jelölteknek kedvező visszarendeződés volt tapasztalható. Az eredmények némi kárpótlást jelenthettek Gémesi Györgynek is, aki a tavaszi országgyűlési voksolás első fordulója után „korán bontott pezsgőt”, mert a második fordulóban 227 vokssal alulmaradt az MSZP-s Fogarasiné Deák Valériával szemben. A város első emberét megillető tisztségért lezajlott versengésben Gémesi György 64,43 százalékos támogatásban részesült, Kovács Barnabás (MSZP) 30,75, míg Nagy Károly (Közérdekű Egyesület-SZDSZ-MLP) 4,82 százaléknyi voksot tudhatott a magáénak.

Az ötödik, 2006-2010 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Borsos József, Futás Levente, Guba Lajos, Halász Levente, Hentz Károly, Horváth Lajos, Kis Antal, Kollárné Jilly Sára, Kovács Barnabás, Köles László, Körösfői László, Krassay László (alpolgármester), Máthé László, Nagy Károly, Pelyhe József, Pesti Rudolfné, Pintér Zoltán (alpolgármester), Reisz Mónika, Svisztné Kiss Ildikó, Szűcs Józsefné, Varga András, Varga Árpád, Vándor Béla, Zsókáné Mihala Éva


Csökkenő képviselői létszám mellett is jelentős fölényben maradtak a lokálpatrióta klubosok

Annak ellenére, hogy a Fidesz országos „nagyágyúkat” is bevetett a választási kampány folyamán, a 2010-ben lezajlott önkormányzati voksolás nem eredményezte a Gémesi György vezette lokálpatrióta klubos jelöltek vesztét, akik a tízre mérsékelt egyéni körzetben „söprést” hajtottak végre, azaz: mindet megnyerték. Gémesi 72,62 százalékkal őrizte meg pozícióját a település élén, Liptákné dr. Boros Andrea (Fidesz-KDNP) 19,7 százalékot, Kovács Barnabás (MSZP) pedig 7,67 százalékot ért el.

A hatodik, 2010-2014 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Futás Levente, Guba Lajos, Halász Levente, Kis Antal, Kovács Barnabás, Kristóf Etelka, Liptákné dr. Boros Andrea, Pecze Dániel (alpolgármester 2013 januártól), Pelyhe József (alpolgármester), Pintér Zoltán (alpolgármester 2012 február végéig), Szűcs Józsefné, Tóth Tibor (alpolgármester 2012 márciustól), Varga András, Varga Árpád, Vörös István. Külsős alpolgármester: Fábián Zsolt (2012 december végéig)

Nem lépett előre a Fidesz polgármester-jelölt nélkül
Úgy érkeztünk el a 2014-es önkormányzati választásig Gödöllőn, hogy borítékolható volt a lokálpatrióta klubosok – immár öt évre szóló – sikere. Annak ellenére is, hogy országosan a Fidesz-KDNP megőrizte kétharmados parlamenti többségét a tavaszi választáson. Egy ilyen politikai támogatottsági fölény tükrében kissé különösnek nevezhető, hogy a kormánypártiak nem indítottak polgármester-jelöltet városunkban, ha úgy teszik: nyitva hagyták a lehetőséget a versengőknek, akik közül Gémesi György kapta a legtöbb voksot (78,58%). Mögötte a sorrend: Kovács Barnabás (MSZP-Együtt, 11,3%), Vörös István (független, 10,12%).

A hetedik, 2014-2019 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Györfi Beáta, Halász Levente, Jeney László, Kis Antal, Kovács Barnabás, Kristóf Etelka, Molnár Árpád, Pappné Pintér Csilla (alpolgármester 2016 szeptemberétől), Pecze Dániel (alpolgármester 2016 június végéig), Pelyhe József (alpolgármester), Simon Gellért, Szűcs Józsefné, Tóth Tibor, Varga Árpád. Külsős alpolgármesterek: Gyenes Szilárd (2017 januárig), Lantai Csaba (2017 januártól 2019 júliusig)


Papíron egy mandátumon múlik a testületi többség, ami minősített is

2019-ben
már nem bízta a véletlenre az önkormányzati választást a Fidesz-KDNP, amely odaállt a Szövetség Gödöllőért elnevezésű tömörülés jelöltjei mögé. Ráadásul, a kampányt is „kimaxolták”, hiszen Orbán Viktor is ellátogatott Gödöllőre, a kvázi kormánypárti polgármester-jelölt, Kolozs Csaba családi házánál vizitált. A kampány közben végrehajtott közvélemény-kutatási mérések jelezték: a körzetekben verhetők a lokálpatrióta klubosok, a polgármesteri titulusért zajló harc azonban erősen kétesélyes. Mondhatni, így is lett: a 10 körzetből hatban nem lokálpatrióta klubos képviselőt választottak, viszont Gémesi György – először nem abszolút többséggel (47,58%) – megőrizte városvezetői pozícióját. Kolozs Csaba 43,91%-ig, Kovács Barnabás (DK-Jobbik-Párbeszéd-MSZP) 4,98%-ig, dr. Henkei Viktória (A Hely az Érték Városvédő Egyesület) 3,53%-ig jutott.
A 15 főből álló gödöllői képviselőtestületben 7-7-1-es arány alakult ki a Gödöllői Lokálpatrióta Klub, a Szövetség Gödöllőért (Fidesz-KDNP) és A Hely az érték Városvédő Egyesület képviselői között. Bár, a civil szervezet kompenzációs listájáról (34 egyéni körzeti vokssal) mandátumot szerzett Bajkó Norbert a kampány során folyamatosan bírálta Gémesiék tetteit és a változás szükségességét hangsúlyozta, végül elfogadta a számára felajánlott alpolgármesteri tisztséget, és voksaival eddig nem ment szembe a polgármester és csapata akaratával. Ráadásul, Bajkó szavazta azért is fontos, mert azzal a minősített többségű javaslatok is támogathatók, avagy elvethetők.

A nyolcadik, 2019-2024 közötti választási ciklus képviselői Gödöllőn:
Gémesi György (polgármester), Bajkó Norbert (alpolgármester), Bárdy Péter (alpolgármester), Epres György, Györfi Beáta, Jeney László, Klement Péter, Kocsi Tamás, Kolozs Csaba, Máthé László, Molnár Gergely, Nagy Péter, Pappné Pintér Csilla, Pelyhe József, Péterfi Gábor, Török Sándor

Összegezve, 30 év alatt:
• Gémesi Györgyön kívül más nem volt polgármester Gödöllőn,
• a jegyzői tisztséget ketten töltötték, illetve töltik be: a kezdetektől 2018. május 31-ig dr. Nánási Éva, 2018. június 1-jétől  dr. Kiss Árpád,
• összesen 96 képviselő (egyéni és listás együtt) kapott bizalmat a választópolgároktól településünkön,
• alpolgármesterként 12 személy (10 férfi és 2 hölgy) segítette a város első emberének munkáját, akik közül ketten (Gyenes Szilárd és Lantai Csaba) nem képviselőként, szavazati jog nélkül tették ezt,
• mindig egynél több kihívója volt Gémesi Györgynek, összesen 13 közéleti szerepvállaló (9 férfi és 4 hölgy) gondolta úgy, hogy van esélye elnyerni a polgármesteri posztot,
• a legtöbbször, négy esetben (2006, 2010, 2014 és 2019) Kovács Barnabás próbálta meg legyőzni Gémesi Györgyöt a polgármester-választáson,
• csak Kolozs Csabának sikerült olyan eredményt elérnie Gémesivel szemben (2019), ami az 50 százalékos mérték alá szorította a három évtizedes rutinnal rendelkező városvezető népszerűségét,
• az ellene induló formációk tagjai közül Gémesi csupán egy esetben jelölt és választatott meg alpolgármestert, 2019 októberében Bajkó Norbert vált ebből a szempontból kakukktojássá.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online