Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lázár Zoltán kizárása sem törte meg a magyar fogathajtókat!

2017-09-24 16:31:37

Szeptember 21-e és 24-e között a szlovéniai Lipica adott otthont a kettesfogathajtók világbajnokságának. Hazánkat a csapatversenyben is érdekelt Hölle Martin, valamint Lázár Vilmos (lovai: Bental 10, Bonus, Mike) és Lázár Zoltán (lovai: Ali Deverchi, Coner, DJ), a sportág Gödöllőn élő, mindent egybevetve tizenkilencszeres világbajnokai képviselték, egyéni indulóként pedig Kákonyi Norbert, ifjabb Nagy Tibor és Szilágyi Zsolt ültek bakra. Ami a négynapos versengést illeti, szeptember 21-én és 22-én a díjhajtást rendezték meg, 23-án a maratonhajtásban rivalizáltak a fogatok, majd 24-én az akadályhajtás zárta a 23 ország 82 indulójával elrajtolt rangos viadalt.

Mindjárt a második napon hidegzuhanyként hatott, hogy a díjhajtásban a 4. legjobb teljesítményt nyújtó (43,12 hibapont) Lázár Zoltánt kizárták, mondván: az orrszíjat szabálytalanul rögzítették, mert az akadályozta a lovak fülének mozgását. Az érthetetlen és cseppet sem biztos, hogy jogos döntés után a 2013-ban Kistapolcsányban (Szlovákia), majd két évvel később Fábiánsebestyén egyéniben és csapatban egyaránt aranyérmes Lázár Vilmosra, illetve Hölle Martinra nagyobb nyomás helyeződött, hiszen – mivel a csapatversenybe két hajtó eredményét kell beszámítani – egyikük sem hibázhatott nagyot, hogy beteljesüljön a magyar csapatarany-vágy.

A szombati maratonhajtásban a mindössze 20 éves Hölle Martin a 3. helyen végzett, ezáltal összetettben több mint 11 pontos előnnyel vezetett. Lázár Vilmosnak a maratonhajtás után (képen) már csekély reménye maradt arra, hogy egyéniben megvédje világbajnoki címét, ám bő négypontos hátránya a dobogótól, biztatónak tűnt. Nem beszélve a csapatversenyről, ahol két versenyszámot követően a magyarok 6 ponttal előzték meg az őket követő németeket.


A vasárnapi, jobbára szakadó esőben és mély talajú pályán lezajlott akadályhajtásban az egyes- és pónifogat-hajtásban már világbajnoki címmel rendelkező Hölle Martin a kettes fogatok megmérettetésében a pályafutása legnagyobb sikerét jelentő egyéni aranyért, Lázár Vilmos pedig az egyéni dobogóért, illetve a csapatvilágbajnoki címért ült bakra.
A fiatal magyar utolsóként hajtott a pályára, és megfontolt, előnyét beosztó versenyzéssel elérte célját: megszerezte a legfényesebb medáliát! Lázár Vilmos hibátlanul ment végig az bóják között, csak időtúllépésért kapott büntetőpontot. Mivel a riválisok nem tudtak eget rengetőt alkotni, a magyar csapat megőrizte előnyét, és aranyérmes lett! Ezzel a Lázár-testvérek együttesen immár 21 világbajnoki címnél járnak (Vilmos 12, Zoltán 9).

Lássuk, a csapatversenyben is érdekelt magyarok eredményeit versenyszámonként és összetettben:

Díjhajtás
1. Hölle Martin 35,57 hibapont
6. Lázár Vilmos 46,13 hibapont
Lázár Zoltánt kizárták!

Maratonhajtás
3. Hölle Martin 107,09 hibapont
15. Lázár Vilmos 112,33 hibapont

Akadályhajtás

9. Lázár Vilmos 3,59 hibapont
19. Hölle Martin 6,24 hibapont

A 2017. évi lipicai kettesfogathajtó világbajnokság végeredménye

Egyéni:
1. Hölle Martin
148,90 hibapont
2. Sebastian Warneck (német) 158,85 hibapont
3. Beat Schenk (svájci) 159,82 hibapont
5. Lázár Vilmos 162,05 hibapont
14. Kákonyi Norbert 174,83 hibapont
42. ifjabb Nagy Tibor 196 hibapont
58. Szilágyi Zsolt 210,63 hibapont
Lázár Zoltánt kizárták!

Csapat:
1.
Magyarország (Hölle Martin, Lázár Vilmos, Lázár Zoltán) 310,95 hibapont
2. Németország (Dennis Schneiders, Lars Schwitte, Sebastian Warneck) 315,30 hibapont
3. Franciaország (Francois Dutilloy, Franck Grimonprez, Michael Sellier) 336,73 hibapont
Forrás: horsedriving.fr, fotó: fogathirek.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online