Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői erdeiben is harcol a behatoló fafajok terjedése ellen a Pilisi Parkerdő Zrt.

2016-05-09 16:32:08

A Pilisi Parkerdő Zrt-nél 2005 óta foglalkoznak komolyabban a bálványfa, Közép-Európa legveszélyesebb invazív fafaja visszaszorításával: a védekezési módszerek és technológiák kidolgozásával az erdészet egész területére – így Gödöllőre is – vonatkozóan lépnek fel a bálványfa terjedése ellen. Ám az önkormányzatok, a magánerdő-gazdálkodók és a civil kerttulajdonosok tudatosságára és bevonására is nagy szükség van, hiszen a bálványfa nem csak erdészeti és környezetvédelmi, hanem társadalmi probléma is – olvasható a társaság sajtóközleményében.

A Pilisi Parkerdő Zrt., legutóbbi, a bálványfa terjedése ellen indított nagyobb horderejű „hadjáratát” uniós forrásokból valósította meg. 2012-től, a „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” 2012-2015 KEOP pályázat 2015 nyarán történő lezárásáig több mint 400 hektár érintett területen, mintegy 122 millió forintot fordítottak a bálványfa-állományok visszaszorítására.

A Pilisi Parkerdő Zrt. tapasztalatai szerint a bálványfa a lakosság körében, számos kertben is problémát jelent: bekúszik a veteményesekbe, vagy a kis parcellás kukoricákba. Eltávolítása nem csak többletmunkával jár, hanem a termény (például: lucerna) minőségében is romlást eredményez. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei – többek között – Budapest, Bajna, Gödöllő, Ráckeve és Visegrád térségében kezeltek bálványfa-állományokat, és már a 2016-os év során is többször kérték a segítségüket.


Az inváziós fafajok között legveszélyesebbnek minősülő bálványfa (képen kezelés előtt) ellen permetezéssel, sorozatos sarjkenéssel (mely során a vegyszert csepegésmentes kézi szerkezettel kenik rá a célnövényre) vagy fainjektálással (mely során a hatóanyagot közvetlenül a fa törzsébe juttatják) lehet védekezni. A biodiverzitás védelmezéséhez és növeléséhez kulcsfontosságú feladat az invazív módon terjedő idegenhonos fajok visszaszorítása, ám valódi siker a települések lakosságainak segítsége nélkül nem várható. A kertekből való kivadulást és magszórást csak ők tudják megakadályozni, enélkül nem lehet elejét venni a bálványfa terjedésének, és az őshonos növényfajok kiszorulásának.

A Pilisi Parkerdő Zrt. – azon túl, hogy az általa kezelt, csaknem 65 ezer hektáros területen szoros figyelemmel követi és kezeli a bálványfa nem kívánatos szaporodását – minden évben részletesen tájékoztatja a területével határos önkormányzatokat erről a komoly problémáról. Az erdőgazdaságnak ezzel is az a célja, hogy a bálványfával és az ellene való védekezéssel kapcsolatos tudnivalók minél több csatornán, minél hatékonyabban juthassanak el a lakossághoz, valamint a magán- és a közterületek kezelőihez. Hogy egyre kisebb területe legyen a bálványfának, ahonnan biológiai inváziót „indíthatna”.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online