Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Útdíj-rendszer megyei képviselői szemmel

2015-01-07 10:31:25

Azzal együtt, hogy többeknél ellenállásba ütközött és ütközik napjainkban is, január 1-jétől jelentősen megváltozott az útdíj-fizetés rendszere hazánkban. Az intézkedés bevezetése óta jó néhány „gyerekbetegségre” derült fény, így várható, hogy a tapasztalatok értékelése után lesznek módosítások a megyei matricás rendszerben.
Vécsey László, a gödöllői választókerület Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője korábban azt nyilatkozta hírportálunknak, hogy az új, megyei matricákkal kiegészülő útdíj-rendszer méltányosan orvosolja a régi keletű gödöllői sérelmet. Mindeközben, az elmúlt hónap derekán a főváros környéki települések lakosságának érdekében a Pest megyei önkormányzat arra kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy gondolja át az M0-s bizonyos részeinek, illetve az autópályák budapesti bevezető szakaszainak fizetőssé tételét.

A megyei önkormányzatnak két, gödöllői illetékességű képviselő is tagja. Őket kérdeztük: gödöllői szemmel miként vélekednek az új útdíj-fizetési rendszerről?

Lengyel Szilvia, a Lehet Más a Politika (LMP) Pest megyei képviselőcsoportjának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az éves megyei matricák ötlete támogatható, mert valóban egy apró lépés a használatarányos útdíj irányába. Az a gödöllői lakos kétségtelenül jobban jár, aki csak a megyén belül közlekedik, kedvezőbb számára éves szinten 43 ezer forint helyett ötezer forintot fizetni a matricáért.
Viszont az mindenképpen elvi kérdés, hogy elkerülő utat nem teszünk fizetőssé. Elhibázott lépés a városok tehermentesítését szolgáló elkerülő utakat és bevezető utakat fizetőssé tenni, mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy gyakorlatilag minden érintett tiltakozását kiváltotta. Erre tett rá egy lapáttal a kormány, a bevezetés elfogadhatatlan és dilettáns módjával, a rendelkezésre álló 27 órás(!) felkészülési idővel, ami az év eleji jegyvásárlási káoszhoz vezetett. Az informatikai rendszer összeomlása azt mutatja: az érintett állami szerveknek ugyanúgy nem volt idejük felkészülni az útdíj kiterjesztésére, mint az embereknek.
Ezért igen méltányosnak tartanám, ha a türelmi idő alatt megbírságoltak 1.470 forintos pótdíját eltörölnék.

Svisztné Kis Ildikó, a Demokratikus Koalíció (DK) megyei képviselője megkeresésünkre a következő választ adta:
- A kormány „karácsonyi ajándékként” bejelentett, és január 1-jével életbe léptetett, bármiféle hatástanulmányt nélkülöző útdíj-rendelete hatalmas káoszt okozott. Ma még fel sem lehet mérni, milyen következményei lesznek ennek az újabb, a megszorítások kategóriájába sorolható intézkedésnek, ami jelentős mértékben érinti az agglomeráció településeit. Nagyon valószínű, hogy ez az átgondolatlan, ennél fogva káros intézkedés – a már ma is ismertek mellett – még nagyon sok problémát fog okozni az agglomerációban közlekedő, így a gödöllői autósoknak is. Ezért Pest megyei képviselőként úgy gondolom, hogy a kormánynak vissza kell vonnia ezt az útdíj-rendeletet.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online