Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi utasításba adta a szemétdíj-emelést

2014-10-10 14:29:04

Hasonlóan a fóti, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség által jogerős határozatban elmarasztalt helyzethez, könnyen lehet, hogy a gödöllői lakosság is anyagi hátrányt szenvedett a Zöld Híd Régió Kft. – rezsicsökkentéssel is összefüggő – szemétdíj-megállapítási gyakorlata miatt az elmúlt bő egy esztendőben. Birtokunkba került egy, Gémesi György által kiadott utasítás, amit a cég vezetése végrehajtott. Az ügy számos kérdést vet fel.

Hírportálunk egyik olvasója utánajárt a történteknek, aminek részletei az alábbiakban foglalhatók össze:
• 2011 decemberében egy 110 literes gyűjtőedény heti ürítési díja nettó 418 forint volt Gödöllőn, egy társasházi lakás számára. A 2011. évi CCI. törvény a 2011 decemberi árszinten befagyasztotta a hulladékkezelési díjakat.
• Ennek ellenére 2012 januárjától nettó 454 forintra emelkedett a díjtétel városunkban (+ 8,6%).
• 2013-ban további 4,2 százalékos emelés történt, amivel nettó 473 forintra nőtt a tarifa.
• A 2013. július 1-jétől életbe lépett 10 százalékos rezsicsökkentés következtében a díj nettó 426 forintra mérséklődött, napjainkban pedig 425,70 forint szerepel a cég által kibocsátott számlákon.

Csakhogy, nagyon valószínű, nem ennyinek kellene szerepelnie, hanem a 2011 december 418 forint 4,2 százalékkal növelt értékből (435,60 forint) kellett volna végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést, és akkor tavaly júliustól nettó 392 forintot kellett volna fizetni a heti ürítésért (110 liter) háztartásonként. Szemben a jelenlegi 426 forinttal. A mostani, havi, nettó 1.704 forint helyett 1.568 forintot. Négy hétre nettó 136 forinttal, egy évre csaknem 1.800 forinttal kevesebbet.
Ha megfordítjuk a „képletet”, és csupán 10 ezer gödöllői háztartással számolunk, akkor a szolgáltatást végző társaság közel 18 millió forintot tudhatott a magáénak az aggályosnak tekinthető tranzakcióból. Mivel nem vagyunk hatóság, nem jelenthetjük ki, hogy ennyivel károsította meg a gödöllőieket.

Az viszont felettébb megalapozza a gyanút, hogy a bevezetően már említett jogerős fogyasztóvédelmi határozatban a hatóság helyt adott annak a panasznak, miszerint: a díjemelés alapadata törvénysértő módon született, ezért kétséges a 2013. július 1. napjától alkalmazott rezsicsökkentés 10%-os mértékének törvényes volta. A Zöld Híd Régió Kft. illetékesei nem értettek egyet az elmarasztalással, bírósághoz fordultak, a per második tárgyalását október 14-én tartják meg.

Gémesi György (balra) Gyenes Szilárdnak címezte az utasítást

És még valami. Gémesi György, városunk polgármestere, egyben a Zöld Híd Régió Kft. „feletteseként” eljáró Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke 2012. január 25-én utasította a cég ügyvezetőjét, hogy milyen mértékű díjemelést kell végrehajtani 2012-re. Tette ezt a törvénybe foglalt díjemelési moratórium ellenére, hivatkozva az állam által támogatott, üzemeltetési kötelezettséggel terhelt regionális rendszer fenntartására.
Egyidejűleg arra kérte a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezetőjét, hogy a Társulás által jóváhagyott díjemelést mindaddig alkalmazza, amíg a törvény értelmében a helyi önkormányzatok nem vonják vissza a szemétszállítási díjaikról szóló rendeleteiket, illetve a hiányzó pénzügyi forrásokat nem biztosítják a közszolgáltató cégnek. Az is érdekesség számba megy, hogy Gémesiék – egy törvénymódosulás miatt – a közszolgáltató cég javára pénzügyi ellentételezést kértek.

Bár az utasításban az szerepel, hogy minden érintett önkormányzatot tájékoztatni kell a díjmoratórium miatt kialakult helyzetről, nem áll rendelkezésre olyan forrás, hogy ezt az ügyet a gödöllői önkormányzat tárgyalta volna, így dacolva a megjelent törvénnyel, a helyi rendeletet 2012-ben nem vonták vissza…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online