Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Belerokkanhat a fogyasztóvédelmi hatóság határozatának végrehajtásába a Zöld Híd Régió Kft.

2014-01-09 18:21:00

Jogerősen 100 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírság, számlánként 10 ezer forintos kötbér, valamint a kiszámlázott és a jogszerű díjtételek közötti különbözet megfizetésére is kötelezte a gödöllői székhelyű Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, miután helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség határozatában foglaltakat. A döntés ellen további fellebbezésnek nincs helye, azonban – jogszabálysértésre hivatkozva – bírósági felülvizsgálat kérhető.

A társaság anyagi elmarasztalása két fóti állampolgár tavaly júliusi, a Pest Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez benyújtott kérelmére vezethető vissza. A fogyasztók azt nehezményezték, hogy álláspontjuk szerint a szolgáltató helytelenül állapította meg a 2013. július 1. napjától alkalmazott szolgáltatási árat, ugyanis jogszabályellenes alapadatból számolta ki a rezsicsökkentés mértékét. Előadták, hogy a jogszabályi előírás ellenére – miszerint 2012. április 15. napjáig nem lehetett díjat emelni – a szolgáltató 5,6 %-os mértékű díjemelést hajtott végre 2012. január 1. napjával, így tekintettel arra, hogy a díjemelés alapadata törvénysértő módon született, kétséges a 2013. július 1. napjától alkalmazott rezsicsökkentés 10%-os mértékének törvényes volta.
A kérelmezők megjegyezték, hogy panaszuk nem csak Fót egész lakosságára, hanem a szolgáltató teljes szolgáltatási területére vonatkozhat, hiszen feltehetőleg mindenhol megtörtént a díjemelés a szolgáltató részéről, akár a komplex szolgáltatás, akár csak a lerakási díj tekintetében.

A Felügyelőség a tényállás tisztázása érdekében többször is tájékoztatást kért a Zöld Híd Régió Kft-től. A cég – többek között – közölte, hogy 2012. január 1-jétől 5,6 százalékos díjemelést hajtott végre, hozzátéve: a regionális hulladékgazdálkodási rendszer alapvető díjstruktúrája 2005-ben, az uniós támogatás révén alakult, amihez később csatlakozott a teljesen önköltségi alapon számított hulladék begyűjtés és -szállítás árképzése. Minden közszolgáltatási díjat a 109 tagönkormányzatot számláló Társulási Tanács határozott meg. A szolgáltató arról is tájékoztatta a Felügyelőséget, hogy 2012. július 1-jét követően a díjakat 10 százalékkal csökkentette.

Az első fokú eljárás októberben lezárult. A Felügyelőség a fótiak panasza alapján elmarasztalta a Zöld Híd Régió Kft-t, és – egyéb szankciók mellett – 100 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírság, számlánként 10 ezer forintos kötbér, valamint a kiszámlázott és a jogszerűnek tekinthető díjtételek közötti, mintegy 160 ezer forintos különbözet megfizetésére is kötelezte a társaságot.


A cég vezetése nem értett egyet a Felügyelőség határozatában foglaltakkal, és fellebbezést nyújtott be. Az iratok a másodfokon eljáró Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz kerültek.
Fellebbezésében a szolgáltató előadta, hogy a 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, non-profit módon működő társaság az önkormányzati törvényben szabályozott kötelező hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet végez. Díjképzésének olyannak kell lennie, hogy az fedezze a működési, megújítási költségeket, ennek hiányában ellehetetlenül a közszolgáltatás. A törvényi rendelkezések világosan kimondják, hogy a közszolgáltatási díjnak tartalmazni kell a folyamatos hulladékgazdálkodási közszolgáltatás indokolt költségeit, a környezetvédelmi kötelezettségek, a fejlesztések, a létesítmények bezárásának, rekultivációjának, utógondozásának, monitorozásának költségét.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nem ítélte alaposnak a fellebbezést, és december 11-én keltezett határozatában helybenhagyta a Felügyelőség döntését.

A dolgok jelenlegi állása szerint a gazdálkodási nehézségeivel kapcsolatos vészharangot tavaly ősz óta kongató Zöld Híd Régió Kft. belerokkanhat a határozat végrehajtásába. Elsősorban nem a 100, illetve 160 ezer forintos tételek miatt, hanem sokkal inkább a számlánkénti 10 ezer forintos kötbér megfizetése okán. Egyelőre nem tisztázott, hogy a 2013 júliusa és szeptembere között Fót város közigazgatási területére kibocsátott 6.819 darab számla közül mennyi az aggályos. Ha mind, akkor az közel 70 millió forintos fizetési kötelezettséggel társulhat.

Úgy tudjuk, a cég vezetése nem kíván beletörődni a rezsicsökkentés végrehajtásának hibái, vélt mulasztásai miatt született elmarasztaló határozatban foglaltakba, és azt tervezi, hogy bírósághoz fordul. Amennyiben ez nem vezet eredményre, nemzetközi jogorvoslati szintre tereli az ügyet. Mi több, állítólag az sem kizárt, hogy, ha szükség lesz rá, az érintett háztarásoktól, családoktól, polgároktól kér önkéntes és közvetlen segítséget, hogy megvédje álláspontját.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online