Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi szerint Illés Zoltán amnéziában szenved

2013-11-05 13:30:12

November 5-én, a reggeli órákban rendkívüli, két és fél órás képviselőtestületi ülés helyszíne volt a Gödöllő határában található Ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ. Az esemény vezértémáját a gödöllői hulladékgazdálkodási közszolgáltatás válságkezelésére való felkészülésről elhangzott szóbeli tájékoztató jelentette.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az illetékesek ismét ütöttek egyet azon a vészharangon, amit Gémesi György polgármester már napokkal ezelőtt megkongatott. Ezúttal Gyenes Szilárd (felső képen jobbra), a Zöld Híd Régió Kft. ügyvezető igazgatója is elmondta a véleményét a 109 településen mintegy 300 ezer lakosnak szolgáltató társaságot érintő, a kormányzati intézkedések (rezsicsökkentés, törvényi változások, előírások, díjszabási stop és egyéb, új fizetési kötelezettségek) hatására kialakult drámaian romló helyzetről.


Tényfeltáró és egyben vészjóslónak tekinthető mondandójában a társaság vezetője – többek között – kifejtette, hogy a hulladékgazdálkodási rendszert működtető Zöld Híd Régi ó Kft. 2010-ben, indulása tört évében veszteséget termelt. Egy évvel később már 20 millió forintos pozitív eredményt produkáltak, ami nem került felosztásra. Tavaly az 1,6 milliárd forintos árbevételt 11 millió forintos pozitív gazdálkodás kísérte, idén azonban – annak ellenére, hogy az ellátási terület drasztikusan bővült és a várható árbevétel súrolja a 2 milliárd forintot – előreláthatólag több százmillió forintos hiány keletkezik majd a fent felsorolt okok miatt.
Fény derült arra is, hogy a 80 millió forintos törzstőkéjű cég kintlévősége 335 millió forintra rúg, amiből a NAV-nak eddig csupán másfél millió forintot sikerült behajtania. A rekultivációs tartalék összege megközelíti a 84 millió forintot, az újrahasznosításként kezelhető anyagértékesítésből pedig 56 millió forintos bevételre számíthat a non-profit gazdasági társaság. A visszaforgatott termékdíjból elvileg közel 57 millió forint illetné meg a Zöld Híd Régió Kft-t, de eddig ezt a pénzt még nem kapták meg.
Szakmai véleményként Gyenes Szilárd azt is megjegyezte, hogy nem tekinti rossz szándékú elképzelésnek a rezsicsökkentést, a mostani módja azonban arra utal, hogy hozzá nem értők készítették az erre vonatkozó javaslatot. Szerinte a házilagos komposztállást vállalóknak biztosított 15 százalékos kedvezménnyel, sokkal jobb és igazságosabb megoldást lehetne találni. Az ügyvezető nagyon veszélyes folyamatnak értékelte, ha szükség lesz a tartalékok felélésére, miként azt is, hogy a szolgáltatás szűkítése felboríthatja a rendszert. - A hulladékgazdálkodás nagyon más, mint a többi közszolgáltatás. Itt fokozottan kell a bizalom az emberektől, a történések pedig arra engednek következtetni, hogy inkább ellenséget faragnak a közszolgáltatókból - fogalmazott.

A rendkívüli ülésen részt vett Lengyel Szilvia, LMP-s országgyűlési képviselő is, aki – mint hozzászólásának elején elmondta – az állásfoglalások láttán nápolyi szituációkat vizionált. A politikus nem jött üres kézzel: magával hozta Szabó Imre (MSZP) egykori környezetvédelmi miniszter november 4-i, vidékfejlesztési miniszterhez címzett, Hisznek-e végre a valóságnak? című interpellációját, amire Illés Zoltán államtitkár válaszolt.
Szabó Imre – egyebek mellett – arra keresett érdemi választ, hogy mikor ismerik el végre a Gémesi György által vezetett hulladékgazdálkodási társulás és a Zöld Híd Régió Kft. által felvetett problémákat? Mik lesznek a megoldások? Hogyan és ki fogja vállalni mindezért a felelősséget? Tesznek-e érdemi lépést azért, hogy ne maradjon 103 ezer család és 107 település szemétszállítás nélkül? Cselekednek-e végre, hogy ezek a problémák, amik most már valóban országszerte jelen vannak, megszűnjenek?

Illés Zoltán a gödöllői üggyel kapcsolatosan az alábbiakat mondta el a parlamentben:
- Nézzük ezek után az Ön konkrét kérdését, ami úgy hangzik, hogy hisznek-e végre a valóságnak. Hát, nincs olyan balga ember, aki erre azt mondaná, hogy nem hiszünk a valóságnak. De akkor állapítsuk meg, hogy mi a valóság! Könnyű helyzetben vagyok, mert két képviselőtársam is itt van ebben a teremben, akik polgármesterek. Vécsey László Szada és Tóth Gábor Bag polgármestere, az érintett Zöld Híd Társulás két településének tisztelt képviselője és polgármestere, és el kell mondani, tőlük is tudom, de tőlük függetlenül is tudom, hogy a társulásban szereplő önkormányzati vezetők legalább öt éve kérik, kérelmezik, szépen kérik Gémesi urat, hiszen ő vezeti Gödöllő részéről a zöldtársulást, adjon tájékoztatást arról, hogy mi alapján határozza meg a szemét összegyűjtésének árát, milyen beruházásokat csinált, mire ment el a pénz, a haszonnal mit csinált. S képzeljék el, tisztelt hölgyeim és uraim, őt év óta nem hajlandó ezeket az adatokat megadni.
Most pedig, amikor Gödöllő jelzi, hogy nem képes vinni a társulást, bátran azt merészelem mondani, a polgármester urak támogatását is bírva, hogy adja vissza ennek a társulásnak a vezetését Gémesi úr, illetve Gödöllő nemes városa, és lesznek a társuláson belül olyan települések, amelyek majd átvilágítják az ottani gazdálkodást, megmondják az embereknek, hogy mire ment el a pénz, hogyan kell meghatározni a díjakat, és utána mások megcsinálják majd helyette a közszolgáltatásnak minősülő szemét összegyűjtését és elszállítását.


Az államtitkári válasz – amit némiképp váratlanul nem egy lokálpatrióta klubos képviselő, hanem Kovács Barnabás (MSZP) idézett hozzászólásában – Gémesi Györgynél olajat jelentett a tűzre. Bicskanyitogatónak és becsületbe gázolónak nevezete, majd visszautasította az abban foglaltakat. Hozzátette: Illés Zoltán, aki részt vett az objektum 2010-es átadóján (alsó képen jobbra, Szűcs Lajos és Franka Tibor társaságában), amnéziában szenved.
Városunk első embere többször is jelezte, hogy erre a rendezvényre is kapott meghívót Vécsey László, aki nem jött el. Igaz, hónapokkal ezelőtt tüzetesen belenézhetett a társaság működésébe. Gémesi értetlenkedve vetette fel: miért kell szétszedni egy működő rendszert szórakozással? Mondja meg valaki!
A polgármester azt is elárulta, hogy, ha nem lesz beavatkozás, szerinte 2-3 hónapig tartható fent a jelenlegi hulladékgazdálkodási szolgáltatás színvonala, utána akár a katasztrófavédelemre is hárulhat a feladat ellátása. Azon dolgozik, hogy ez ne történjen meg, minden lehetséges fórumon kiáll, és elmondja a véleményét. Aki ebben a folyamatban mögé áll, arra számít. Ettől ő nem lesz kommunista, hiába próbálják néhányan ezt sejtetni. Gémesi üzent is: nem biztos, hogy jót tesz majd ez az ügy a közeljövőre nézve politikai ambícióval rendelkezőknek.

Gyanítjuk, a történet ezzel nem ért véget…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online