Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Öt család beszervezésével jöttek létre a Rezsiszelídítők

2014-08-10 14:53:46

A Rezsiszelídítők csapata a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet által szervezett E.ON EnergiaKözösségek verseny keretében jött létre. Közösségünk Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén fekvő kis faluban, Egyházasfalun szerveződött, öt helybeli család bevonásával. Környezetvédelmi végzettségemnél fogva a csapat klíma-koordinátoraként célom az volt, hogy minél eredményesebben szerepeljünk a versenyben, és lehetőleg valamilyen helyezést is elérjünk. Szerettem volna megmutatni, hogy a környezet védelmével nem csak erkölcsileg, hanem még anyagilag is nyerhetünk, gazdagodhatunk. A csapat már meglévő tagjai nem voltak ilyen optimisták, hiszen az öt család „beszervezése” is komoly kihívások elé állított mindannyiunkat, akik szerettünk volna részt venni a versenyben.

A versenybe történő jelentkezésben mindannyiunk számára meghatározó motiváció volt az energiatakarékossággal összefüggő gyermeknevelési célok, a példamutatás, valamint az is, hogy megismerjük saját energia-megtakarítási lehetőségeinket. Az öt hónapig tartó verseny pedig megfelelő keretet, folyamatos motiváltságot adott ahhoz, hogy az új energiatakarékossági szokások beépüljenek a mindennapokba.

A háztartások energia-felmérését tartalmazó első feladat kulcsfontosságú a későbbi eredmények tekintetében, ezért nagyon alaposan próbáltuk elvégezni az auditot, meghatározni a referencia időszak nyitó és záró óraállásait. Ezzel párhuzamosan történt a fűtési rendszer átvizsgálása, optimális beállítása a minél hatékonyabb működés érdekében. Az átvizsgálások után megkezdtük a termosztátok, perlátorok, mechanikus időkapcsolók, hőtükrök, vastag függönyök beszerzését, felszerelését. Két hetes periódusokban történt az óraleolvasás, havonta egy alkalommal pedig „továbbképzést” tartottunk a főbb energiafogyasztókra koncentrálva. Fontos szerepet vállaltak a gyerekek, akik nagyon aktívan és együttműködően vették tudomásul a megváltozott energiahasználati szokásokat. Ötletekkel, rajzokkal gazdagították a beküldendő kreatív feladatokat.

A legnagyobb megtakarítást, 36,44%-os csökkentést a fűtés terén értük el. Főként fával fűtünk, illetve az egyik család gázzal. Ezt az eredményt a fűtési rendszer átvizsgálásával, optimalizálásával értük el, valamint azzal, hogy megelégedtünk a 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérséklettel is. Figyelmet fordítottunk még a tűzifa megfelelő szárazságára is, ezért fűtés előtt száraz, fűtött helyen tároltuk.

A Rezsiszelídítők csapatának tagjai a verseny díjátadóján

A vízhasználat terén elért 32,18%-os csökkentésünk fő pillérei: a fürdés zuhanyzásra váltása, a zuhanyzási idő lecsökkentése, a szürkevíz továbbhasznosítása, folyóvízben történő mosogatás megszüntetése, az esővíz gyűjtése, felhasználása, perlátorok alkalmazása.

A villanyáram felhasználás terén is szép eredményt értünk el, közel 27%-kal sikerült csökkentenünk a fogyasztásunkat. Ez a megtakarítás leginkább: a készenléti üzemmód teljes körű felszámolásának, a hűtő-fagyasztó készülékek alacsonyabb hőmérsékleten és korlátozott időtartamban történő üzemeltetésének, illetve a villanybojler alacsonyabb hőfokra állításának köszönhető. A hűtőgépeket mechanikus időkapcsolóval láttuk el és ennek segítségével az éjszakai órák egy részére lekapcsoltuk a villanyhálózatról a készüléket. A lassabb felmelegedés érdekében jégakkukat helyeztünk a hűtőbe. Ennél a megoldásnál nagyon fontos a hűtő hőmérsékletének és a fogyasztásának a figyelemmel kísérése, hőmérővel illetve fogyasztásmérővel.
Kimagasló eredményünk elérésében sokat köszönhetünk a Dőry-Kéry családnak, akik nagyon komoly, 50% fölötti megtakarítást értek el.

A verseny is rávilágított arra, hogy a „lekapcsolom a villanyt - így takarékoskodom” hozzáállás nem elég, nagyon fontos a mindenre kiterjedő tudatos energiahasználat. Továbbá, bebizonyosodott az is, hogy egyedül nem megy, vagyis mindenkire kiterjedő motivációs és cselekvési program szükséges családi és közösségi szinten egyaránt. A verseny lezárultával szeretnénk folytatni a rezsiszelídítést, az elért megtakarításainkat továbbra is fenntartani, a megtakarítási praktikákat, ismereteket a tágabb környezetünkben is átadni. Közösségünket tekintve leginkább az autóhasználat csökkentésére kell még koncentrálnunk. Reméljük, hogy az elért eredményeink tekintetében még hitelesebben tudjuk majd képviselni, hogy jó dolog tudatos energia felhasználónak, rezsiszelídítőnek lenni.
Pálné Varga Szilvia
klíma-koordinátor


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online