Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A díjak éve volt 2013 a Gödöllői Királyi Kastélyban

2013-12-16 17:09:53

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, 2010. december 7-én lett a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Gönczi Tibor. A 42 éves, végzettségét tekintve közgazdász és angol nyelvtanári diplomával is rendelkező szakember heteken belül a mélyvízbe került, mivel 2011 első félévében városunk műemlék-együttese kiemelt rendezvényhelyszíne volt hazánk európai uniós elnöksége során lezajlott eseményeknek. A nem mindennapi feladatot munkatársaival együtt sikeresen, elismerésre méltó módon oldották meg. A 2011-es „tört év” után, 2012-ben már „kihagyás” nélkül kereshették fel városunk ékességét a látogatók. A társaság bevétele meghaladta a 300 millió forintot, ami rekordnak számított. Milyen volt 2013-as esztendő, és mi várható a következő években? Egyebek mellett erről kérdeztük Gönczi Tibort.

- Annak ellenére, hogy az év végi roham még hátravan, látható-e már, hogyan alakulnak a gödöllői kastély látogatottsági és bevételi mutatói 2013-ra?
- Igen, nagyjából látjuk, mire számíthatunk, ismét 150 ezer fő fölött lesz a múzeumba belépőjegyet váltó vendégek száma. A bevételek is jól alakulnak, már biztos, hogy megdől a tavalyi árbevételi csúcsunk. Ezt fontosnak gondolom, mert manapság a kulturális intézmények és a hozzánk hasonlóan közhasznú nonprofit gazdasági társaságok helyzete nem könnyű, minden egyes forintra nagy szükség van. Egyébként a legutóbbi, hivatalosan kiadott múzeumi látogatottsági rangsorban 2011-ről 2012-re előre léptünk a 14. helyről a 11. helyre országos szinten, ami egyben azt is jelenti, hogy a vidéki múzeumok rangsorában a 4. helyen állunk.

- A látványosságok közül mi jelenti a legnagyobb vonzerőt?

- A múzeum állandó kiállításai még mindig sokakat vonzanak, de szép mutatókat hozott az időszaki kiállításunk is, annak ellenére, hogy magam több látogatóra számítottam, ugyanis, megítélésem szerint nagyon kurrens anyagot sikerült kiállítani, de sokan azt gondolták, hogy ez ugyanaz a Zsolnay-anyag, mint amit ők már Pécsett láttak. Kiemelném, hogy folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendenek a múzeumpedagógiai programjaink, egyre több gyereket és családot fogadunk.

- Mennyire népszerű a kastély a gödöllőiek körében, akik lakcímkártyájuk felmutatásával féláron válthatnak belépőt?

- Nos, azt kell, mondjam, hogy míg a helyiek és környékbeliek igen szép számmal keresik fel a parkot, a múzeumi látogatóink körében nincsenek ugyanolyan számban jelen. Azt is látjuk ugyanakkor, hogy sok gödöllői hozza el a vendégét a kastélyt megtekinteni, ami nagyon örömteli. Szintén egyértelmű, hogy a gyerekeknek szóló foglalkozásainkat, programokat is nagyon kedvelik.

- Számos, kulturális- és családi rendezvénynek ad otthont a kastély, amik sikeréhez nélkülözhetetlen a fizetőképes kereslet. Idén kimaradt a programnaptárból az augusztusi Barokk napok. Összefüggésbe hozható ez a döntés az emberek pénztárcájának kímélésével?

- Több okunk is volt az augusztusi rendezvény idei szüneteltetésére. Ez az időszak, augusztus eleje, bár nekünk az évforduló Mária Terézia látogatása okán kiemelten fontos, mégsem jelenti azt, hogy a legjobb időpont.
Sokan ilyenkor mennek nyaralni, rengeteg az azonos időben lévő fesztivál. Azt is láttuk, hogy a rendezvény „elfáradt” kissé, talán nagyobb érdeklődést vált ki, ha frissített programmal, kétévente rendezzük meg. Ezen egyébként minden családi jellegű rendezvény kapcsán érdemes elgondolkodni. Az idei év nagy tapasztalata továbbá a nyár vonatkozásában, hogy olyan trendeket azonosíthatunk, mint – például – a keszthelyi kastély, vagyis: ha jó idő, strandidő van, akkor a vendégek nem minket választanak. Igaz, ennek más okai is lehetnek, de eddig nálunk nem volt jellemző. Lehet, hogy jövőre így kell kalkulálnunk már. Bízom benne, hogy ez azért nem veti vissza a 2014-es barokk napok látogatószámát.

-  Az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiai tevékenységre. Díjat is nyertek ennek kapcsán. Jól gondolom, hogy ez egyfajta befektetés a jövőbe?

- Egyértelműen igen, de két részre bontanám. Mindenképpen befektetés a jövőbe a gyerekek tudásának és szemléletének alakítása okán. Ez kiemelten fontos pedagógiai feladat. Ugyanakkor befektetés a jelenbe is, mert igazolódik az az elképzelésünk, hogy a szolgáltatás-tartalmat kell erősíteni a vonzerő fejlesztéséhez és ez, ha jól csináljuk, üzleti eredményeket is tud mutatni. Nagyon büszkék vagyunk erre a díjra, mert ez olyan szakmai visszajelzés, ami megkérdőjelezhetetlen. A zsűri, amely döntött ebben, a szakma legjobbjaiból áll, ez tehát a múzeumpedagógiai tevékenységünk irányának helyességét is megerősíti.

- Ha már szóba került a jövő: várható-e és mikor újabb fejlesztés, rekonstrukció a történelmi falak között? Van-e újabb fejlemény a kastély területén kialakítani tervezett szállodával kapcsolatosan?

- Természetes, mindannyian szeretnénk, ha a jelenleg 50%-ban felújított műemléki épületegyüttes fel- és megújításával tovább tudnánk haladni. Az egyértelműnek tűnik, hogy döntően uniós források bevonásával lehetne ebben előre lépni, ugyanakkor a közép-magyarországi régióban a források elérése még nehezebb lesz a következő 7 évben. Például, várhatóan magasabb önerő arány lesz szükséges, mint korábban. Mi, azért, persze – szűkre szabott lehetőségeink mellett is – lépegetünk előre az előkészítésben, a 7-es és 8-as szárny vonatkozásában. Pályázati kiírások még nem elérhetők, azt hallom, hogy 2014 végén, 2015 elején várhatóak.
A régóta felmerülő szálloda fejlesztés kapcsán azt tudom mondani, hogy a jogszabályi környezet jelenleg nem kedvez a szálloda-fejlesztés befektetői alapon történő megvalósításának. Bízom benne, hogy a jövőben ez azért változni fog.

- Mi volt a 2013-as esztendő legemlékezetesebb felemelő pillanata, eseménye az Ön számára a kastélyban?

-
Számos olyan rendezvénynek volt a kastély a helyszíne, ami tovább tud bennünket erősíteni. Az, hogy a vezető európai kastélyokat tömörítő Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének éves plenáris ülését itt tarthattuk májusban, az komoly elismerés európai partnereink részéről. Az október végi külügyminiszteri csúcstalálkozó, szintén a kastély nívóját emeli, de a város súlyát is tovább növeli a diplomaták körében. Büszkék vagyunk a múzeumpedagógiai nívódíjra, de személy szerint nagyon örülök, hogy egyházzene-pedagógiai konferenciát tudtunk rendezni, és annak is, hogy a hárfa fesztivál immár 15 éve fenn tudott maradni és teltházas előadásokkal zajlott ismét. 
A legfrissebb elismerés pedig egy fantasztikus ajándék év végére: 2013-ban a FIABCI magyar tagozatának ingatlanfejlesztési nívódíját nyertük el. Ez elismerés mindenkinek, aki a kezdetektől, 1994-től tett azért, hogy a kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra az egész felújított épületet neveztük.

- Mire számíthatnak a látogatók jövőre? Készülnek-e újdonsággal 2014-re?

- Igyekszünk fenntartani a kulturális kínálatunk magas színvonalát, tovább fejleszteni az oktatáshoz kapcsolódó kínálatunkat is. Időszaki kiállításunkkal ismét kapcsolódunk a város tematikus évének kínálatához. De készülünk több meglepetéssel is, ezek közül az egyik igazán szép, úgy hiszem. Zichy Mihály festményének restaurálása megtörtént, apróbb feladatok vannak még hátra. A művet tavasszal a kastélyban szeretnénk kiállítani. Monumentális, lenyűgöző alkotás, amit több mint 70 éve nem látott a nagyközönség! Tavasztól Gödöllőre kell jönniük azoknak, akik szeretnék megtekinteni az Erzsébet királyné Deák Ferenc ravatalánál című képet.
Egyúttal engedje meg, hogy minden kedves olvasónak meghitt karácsonyi ünnepet és egészségben, boldogságban megélt új esztendőt kívánjak. Várunk mindenkit 2014-ben is!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online