Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ingatlanfejlesztési nívódíjban részesült a Gödöllői Királyi Kastély

2013-11-29 15:41:00

Ismét rangos elismerésben részesült városunk és hazánk kiemelkedően látványos turisztikai-történelmi helyszíne. A Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Magyar Tagozata a Magyar Ingatlan Szövetséggel közösen idén 15. alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, aminek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása, bemutatása a közönségnek és a kiemelkedő alkotások megjutalmazása. Ez alkalommal a Gödöllői Királyi Kastély eddig végrehajtott rekonstrukciója érdemelte ki a zsűri elismerését, és nyerte el ezzel az I. díjat - olvasható a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság sajtóközleményében.

A bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala, a környezettudatos fejlesztés voltak. Emellett értékelték a fejlesztés eredményességét,  valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát. Az értékelők szerint a projekt fő célja az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi palota egyedülálló maradt.

- Ez az elismerés egy nagyszerű ajándék mindeninek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a gödöllői kastély ilyen állapotba kerüljön, hiszen a pályázatra az egész felújított épületet neveztük. Nyilván az elmúlt évek fejlesztései és eseményei jobban előtérbe helyezték a kastélyt, ugyanakkor a kastély megőrzött értékeinek fenntartása, tartalommal való megtöltése is értékelési szempont volt. Bár, a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nem könnyű és olcsó feladat, azt gondolom, hogy amikor szakmai elismerésre tartják méltónak a felújított műemléket, akkor az mindenkinek visszaigazolás a fáradozásért és a ráfordított milliárdokért. Köszönet érte mindenkinek, aki felújítás kezdetétől, 1994-től mostanáig tett azért, hogy hazánk egyik ékessége ilyen állapotba kerülhetett. Egyúttal reménykedem abban is, hogy ez a díj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjunk, és a jelenleg még nem látogatható részek is megújulhassanak - mondta a díj átvétele kapcsán Gönczi Tibor, a kastély igazgatója.
Korábban már kapott az intézmény magas rangú ingatlanszakmai elismerést, hiszen 2004-ben jutalmazták az Európa-szerte is ritkaságnak számító Barokk színház restaurálását a FIABCI Prix d’Excellence nívódíjával.

A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország kiemelt vidéki királyi rezidenciája, amiben fél évszázados rongálás, lepusztulás és végső megsemmisüléssel fenyegetően leromlott állag ellenére is adva voltak a lehetőségek, hogy ha a huszonnegyedik órában is, de megmentsék a fennmaradt értékeket, visszaálljon az eredeti struktúra, megidézhető legyen az egykori pompa és történelmi levegő. A helyreállítás során a tervezői ars poetica az volt, hogy a hiteles látványt és a történelmi korok illúziójának légkörét semmi ne bontsa meg, ugyanakkor az épület feleljen meg a XX-XXI. század minden elérhető követelményének.

A kastély eredeti, történeti kulturális központ szerepét újjáélesztve, visszanyerte multifunkcionális jellegét. Az épület ma nem csak kiállítási tér és múzeum, hanem számos koncert és színházi előadás otthona. Emellett a kastély terei kiemelt állami protokoll-rendezvények és más egyéb rendezvény színterét is adják.
Visszatérő rendezvényei, amik az egykori hercegi udvar barokk pompáját idézik, ma már nemzetközileg számon tartott hagyományként élnek. A kastély vonzereje messze Európán túlterjedt. A nagy múltú történelmi épületet 1996. augusztus 17-i megnyitása óta 2 milliónál is több vendég kereste fel.


A kastélyt és annak szolgáltatásait számtalan díjjal jutalmazták: Ingatlanfejlesztési Nívódíj – Barokk Színház, Év akadálymentes épülete, Gyermekbarát hely, Múzeumpedagógiai Nívódíj 2010 és 2013, Az év múzeuma 2008.
A Gödöllői Királyi Kastély mindig nagy hangsúlyt fektet a felújított épület élettel való megtöltésére, ezért folyamatosan élményorientált programokkal töltik meg a történelmi tereket. Legközelebb az adventi időszakban várják a régimódi karácsonyok hangulatával feltöltődni vágyókat Erzsébet királyné kedvenc hazai kastélyában.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online