Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kolozs Csaba elárulta, miért nem mondtak igent a gödöllői költségvetésre

2023-02-18 16:05:38

A gödöllői képviselőtestület tagjai február 16-án 9 igen szavazattal, valamint 5 tartózkodással fogadták el a település 2023. évi, Bárdy Péter alpolgármester által stabilnak, energiatudatosnak és családcentrikusnak titulált költségvetését. A lokálpatrióta klubosok és a velük rendre együtt szavazó Bajkó Norbert alpolgármester, illetve a témakör vitája során végig csendben ülő Epres György voksával zöld utat kapott az előterjesztett számhalmaz, a Szövetség Gödöllőért formáció képviselői közül azonban öten – különvéleményük kifejtése után – nem támogatták a polgármesteri előterjesztést. Ennek okáról Kolozs Csaba (képen balról a harmadik) önkormányzati képviselőt kérdeztük.

- Képviselő úr! Több ellenvetés és észrevétel is elhangzott a költségvetési vita során Önöktől. Ha rangsorolni kellene: mi az a legfajsúlyosabb három érv, ami miatt nem az igen gombot nyomták meg?

- A korábbi évek hibás döntései miatt kialakult helyzet megítélése, az ebből történő kilábalás módja és az ezeket elősegítő lépések időzítése. A recesszió elején teljes mértékben önerőből elinduló városháza építése máig érezteti hatását, de a válság előtt megállított közvilágítás szakmai programja miatti újabb, piaci alapú hitel felvétele is több mint aggasztó.

- Vegyük sorba az ellenérveket, amikre a végső döntésüket építették.

- A sikertelen városháza építés meghosszabbodása és a bölcsőde-fejlesztéshez történő banki hitelfelvétel bizonytalansága, utóbbinál nem is látunk alternatívát ennek finanszírozására. Azonban ezt a fejlesztést mindenképpen meg kell valósítanunk. Az 500 millió forintos energetika és közvilágítás fejlesztési célzatra szánt piaci alapú hitelfelvétel pedig hab a tortán a jelenlegi kamatkörnyezetben. Az energetikai fejlesztésekre, ahogy eddig, úgy valószínűleg idén is lesznek pályázati lehetőségek és meg kellene várni a beígért kamattámogatást is. A LED-csereprogram pedig a gödöllőiekkel szemben meglehetősen cinikus. 2018-ban ugyanezen okokból a város felvett 410 millió forintos, 13 évre szóló kölcsönt, ami mögött egy kész szakmai anyag volt a város teljes 4.500 darabos lámpatest cseréjére, sőt, az előző testület elé került anyag kitér 600 új fényforrás telepítésére is. A kései munkakezdés és a megemelkedett költségek miatt a terv fele tudott megvalósulni, miközben a hitel 2031-ig tart, de jelen pillanatban ez még 530 millió forint feletti kötelezettséget ró a városra, miközben meghaladta a 130 millió forintot az elmúlt négy év törlesztése. Az Energia Veszélyhelyzeti Fejlesztési Alap megemelésével, akár két évre elosztva a hibás döntés megoldható lenne, de e helyett a tőke összegével megegyező piaci hitelben gondolkozik a város, ami 500 millió forintos forrással szemben újabb egy milliárd forint feletti törlesztést eredményezne.

- Adtak be, vagy a helyszínen terjesztettek elő módosító indítványokat?

- Az előző évek gyakorlatával szemben az idén nem hívott előzetes költségvetési egyeztetésre a polgármester úr. Módosító indítvány előterjesztését pedig szükségtelennek tartottuk, mivel az elmúlt bő három évben minden változtatási javaslatunkat egy módosítóval felülírták, amit a szavazásnál előre vettek, így a mi indítványainkról már nem is dönthetett a testület. Három évvel ezelőtt éppen a városháza építésének kezdetén adtunk be erre vonatkozó módosító határozati javaslatot is, mivel láttuk, hogy a recesszió kezdeti stádiumában nem szabad elkezdeni egy ilyen jellegű építkezést önerőből. Nem érdekelte őket, leszavazták, majd a pandémia első hónapja után a veszélyhelyzet idején a polgármester egyedül módosította a költségvetést, rá egy hónapra pedig aláírta a szerződést.


- Mekkora bizonytalanságot lát abban, hogy a most elfogadott, főként fejlesztési előirányzatok realizálódhatnak ebben az évben?

- Jelentős mértékűt. Ha a válság elhúzódik, visszakerül az általános tartalékba, egyszerű példával: a járdakeretből lesz a városházi toronyóra. Az is lehetséges, hogy a piaci alapú beruházási hitelből vagy az idei évi költségvetésbe teljes mértékben beépített piac fejlesztésére kapott pályázati támogatásból épül fel a bölcsőde. Utóbbit mindannyian támogattuk, nagy valószínűséggel prioritást is élvez, hiszen ennek év végére el kell készülnie.

- Összegezve a városi számhalmazt, nem az látszik, hogy a gödöllői önkormányzat a „kivéreztetett” kategóriába tartozna, ahogy azt egyesek időnként híresztelik.

- Az ülésen elismerték, hogy ilyen magas mérleg főösszegű bevételi és kiadási oldal még nem volt, idén mégsem látjuk a sokat hangoztatott konzervatív költségvetés jellemzőit. A számok is bizonyítják, hogy jelentős tartalékkal vágunk neki a 2023-as évnek, miközben az ipari parkban megjelent gazdasági szereplők helyi adója növeli a város mozgásterét.

- Ha három szóban kellene meghatározni és/vagy három jelzővel kellene illetni Gödöllő 2023-as költségvetését, mik lennének a legjellemzőbb kifejezések?

- Bizonytalanság a város teljesítőképességében, határozatlanság és őszinteséget nélkülöző kommunikáció az elhibázott fejlesztések tekintetében, valamint a felelősség folyamatos áthárítása és külső felelősök keresése.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online