Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Díjeső a gödöllői kastély dísztermében lezajlott első MATE Sportgálán

2022-11-18 20:14:15

November 18-án a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében rendezték meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) első sportgáláját. Az ünnepi eseményen elismerésben részesítették a tavaly február óta vagyonkezelő magánalapítvány fenntartásában működő egyetem, valamint a MATE-Gödöllői EAC edzőit, munkatársait és jeles sportolóit, akik méltóképpen képviselték a felsőoktatási intézményt a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, és egyben motiváló példaképek minden sportolni vágyó számára.

Az egyetemen – az oktatás és a kutatás folyamatos fejlesztése mellett – rendkívüli prioritása van a kettős életpályamodell népszerűsítését is szolgáló sportélet fellendítésének. Ennek fontos mérföldköve volt a MATE-GEAC tavalyi megújítása: a már meglévőkön (atlétika, vívás, sportlövészet) kívül számos új szakosztály (úszás, női és férfi vízilabda, tömegsport) létrehozása, a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda közel egy évvel ezelőtti átadása, valamint azon hallgatók ösztöndíjjal történő elismerése, akik tanulmányaik mellett az élsportban is kiemelkednek.

A történelmi környezetben lezajlott rendezvényen – a kiemelt támogatók képviselői mellett – részt vett és köszöntőbeszédet mondott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, a MATE-GEAC elnöke, a Sportgála házigazdája, Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere, valamint Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára.

- Az elmúlt két évben a MATE sportéletében rengeteg olyan változás lépett életbe, amire korábban az egész hazai felsőoktatásban nem volt példa. Megsokszoroztuk a sportélet finanszírozását, meghatszoroztuk az igazolt egyesületi tagok számát, a jövő generáció egészsége érdekében pedig az egyetemi tanulmányok 1-4. félévére felmenő rendszerben kötelezővé tettük a testnevelést. Mára hallgatóink 20 sportág közül választhatnak, és számos olyan elsőéves hallgatónk van, aki már kimondottan e fejlesztések miatt felvételizett egyetemünkre – hangsúlyozta dr. Gyuricza Csaba rektor.

Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára kiemelte:
- A magyar egyetemi sport létezésére kiváló bizonyíték a mai este. A MATE hihetetlen lendülettel vitte végig az elmúlt éveket. Gödöllőn átadták a régió legimpozánsabb uszodai létesítményét, példaértékű ösztöndíjat hoztak létre az élsportolók támogatására, új vívócsarnokot adtak át, az egyesület szakmai stábjához olimpiai, világ- és Európa-bajnokok csatlakoztak, a sportolók pedig példátlan nemzetközi sikereket értek el.

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülte tagjainak műsorszámaival gazdagított eseményen 15 sportág 34 sportolója részesült az Élsportolók Egyetemi Tanulmányait Támogató Ösztöndíjban. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon kiváló helyezést elért hallgatók közül 13 főt jutalmaztak, míg az egyetemi nemzetközi versenyeken helyezést elért hallgatók közül hármak kaptak díjat.

A 2022-es eredmények alapján Füredi Rebeka tájrendező- és kertépítő szakos hallgatóé lett az Év Egyetemi Sportolója díj, amit a lengyelországi Európai Egyetemi Játékokon taekwondo sportágban elért történelmi aranyérméért érdemelt ki.

A MATE-GEAC Príma díjat három, nemzetközi és hazai szinten is eredményes sportoló vehette át, nevezetesen: Kiss Benedek kardvívó (edzője Károlyi Krisztián), Lovász Dorina sportlövő (edzője Szucsák Mátyás) és Soos Levente atléta (edzője Kovács Zoltán). Az Év Egyesületi csúcsa díjat Guth Mátyás magasugró atléta kapta, miután a juniorkorú tehetség 219 centiméteres eredménnyel állított fel rekordot (edzője Lőrincz Milán).

A MATE-Gödöllői EAC Év Sportolója díjat az idei versenyidényben elért eredményesség alapján ítélték oda. Női utánpótlás kategóriában Kriszt Sarolta ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes, 5794 ponttal országos korosztályos csúcsot teljesített hétpróbázó atléta (edzője Körmendy Katalin), férfi utánpótlás kategóriában Bánovics József junior világbajnoki 11. helyezett (515 centiméter) rúdugró atléta (nevelőedzője Szörényi István, edzője Lőrincz Milán), női felnőtt kategóriában Mészáros Eszter világkupa bronzérmes sportlövő (edzői Szucsák László és Szucsák Mátyás), illetve férfi felnőtt kategóriában Gémesi Csanád, csapatban Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes kardvívó (edzője Navarrete József) 2022-es sikereit ismerték el.
Az Év Csapata kategória győztese a MATE-GEAC atléta-csapata lett, amely a szeptemberi csapatbajnoki döntőben óriási bravúrt végrehajtva, nagymúltú fővárosi klubokat megelőzve, a 2. helyet szerezte meg.

Az év legjobb női utánpótlás sportolója, Kriszt Sarolta, Zanathy László, az Eurofins-Wessling Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Gyuricza Csaba rektor társaságában

Az Év Edzője díjat a csapatban olimpiai bronzérmes (2021 Tokió) Gémesi Csanád trénerének, Navarrete Józsefnek adományozták, aki eddigi munkásságáért és a sikeres olimpiai felkészítésért idén márciusban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Több mint 50 éves, alázatos, egyéni érdekeit háttérbe szorító, a klubért és a gödöllői vívószakosztályért versenyzőként, edzőként és szakmai segítőként folytatott lelkiismeretes munkájáért a MATE-GEAC életműdíját Gémesi Csaba tudhatta a magáénak.

A MATE-GEAC „Örökös tagja” díszoklevelet Mihály Ádám rúdugró atlétának (nevelőedzője Körmendy Katalin, edzői Szörényi István, Borisz Volkov és Lőrinc Milán) ítélte oda a sportklub elnöksége. Ádám utolsó versenye a MATE-GEAC színeiben a 2022. évi sikeres csapatbajnoki döntő volt. Fotó: Balázs Gusztáv


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online