Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az időjárás felülírta Gödöllőn a polgármester tűzijátékhoz való ragaszkodását

2022-08-20 20:39:48

Miután az államlapítás nemzeti ünnepe előtt egy nappal Ukrajna 2022, Oroszország háborúja Ukrajna ellen címmel időszaki, szeptember 11-ig felkereshető fotókiállítás nyílt a városközpontban található Testőrlaktanya épületében, augusztus 20-án délelőtt gyermekprogramok várták az érdeklődőket, majd a kora délutáni órákban megnyílt a Párban című, Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész alkotásaiból összeállított, október 30-ig felkereshető kiállítás a Művészetek Háza Gödöllő épületének konferenciatermében.
Ugyancsak a helyi kultúra háza volt a helyszíne a késő délután kezdődött összevont városi díjátadónak. A színházteremben gazdára talált a Gödöllő Városért díj, valamint átadták a tavaly szeptemberben Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardvívónak, illetve idén júniusban Ullmann Péter premontrei szerzetesnek odaítélt díszpolgári címeket.

A kora esti óráktól a főtérre szegeződött a figyelem, ahol a Rokkka Zenekar, valamit a Puskás Peti és a Biebers koncertje között a már hagyományosnak mondható, ezúttal az újdonsült díszpolgár, Ullmann Péter által elvégzett kenyérszentelésre is sor került. S még valamire, nevezetesen: Gémesi György polgármester ünnepi beszédére. A város első emberének kiállása némiképp hagyománytörő volt, hiszen az utóbbi fél évtizedben a Szent István napi ünnepi beszédet rendre másra – két esetben, például, helyi egyházi elöljárókra – testálta.

Gémesi szónoklatának kezdetén arra utalt, megoszlanak a vélemények, hogy ebben, a nehézségekkel terhes időszakban van-e mit ünnepelni. A folytatásban – hivatkozva a kultúra, mint szellemi táplálék szükségességére – Reményik Sándor: Mindennapi kenyér című verse részletének idézésével szemléltette a kenyér fontosságát. Kiemelte: örülne, ha Gödöllőn a békesség a jövőben is megmaradna, és nem a feszültség lenne úrrá a mindennapi viszonyokban. Szent István országépítését méltatva, rákérdezett: tudunk-e ma országot, közösséget építeni? Szent István ereje adjon nekünk kapaszkodót – mondta Gémesi György, majd hozzátette: nem egy túlbuzgó hitre van szükség, hanem olyan értékrendre, amit az államlapító is képviselt.
- Legyen Gödöllő példa, amit ebben az országban mások is követhetnek – zárta ünnepi gondolatmenetét településünk első embere.

Eredetileg úgy tervezték, amikor Puskás Petiék elhagyják a színpadot, következhet az ünnepi programot lezáró – többek, főként az állatbarátok által nem kívánatosnak tartott – tűzijáték. Az időjárásban rejlő bizonytalanság azonban keresztülhúzta Gémesi György és a vele ebben a kérdésben azonosulók előzetes számítását, mivel a katasztrófavédelem rendelkezése miatt a szervezők a kora délutáni órákban kénytelenek voltak arról dönteni, hogy az esti durrogtatás az idei nemzeti ünnepen elmarad. Állítólag a szeptember második hétvégéjén esedékes belvárosi napok zárásaként pótolják.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online