Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rendeletmódosítással adományoztatott díszpolgári címet unokaöccsének Gödöllő polgármestere

2021-09-11 10:22:56

Gémesi György indítványára a gödöllői képviselőtestület tagjai augusztus 30-i rendkívüli ülésükön módosították a város cím és díjak alapításáról és adományozásáról szóló önkormányzati rendelet díszpolgár-választásra vonatkozó részét.

Egy rövid, 2003-as időszakot (ekkor ketten), majd a 2011-es és 2016-os esztendőt (ekkor senki) leszámítva, 1996 óta minden évben egyetlen személy érdemelhette ki a város legrangosabb kitűntetését, a díszpolgári címet. Mostantól az elismertek száma évenként több is lehet, miután a helyi rendeletet kiterjesztették azokra a személyekre is, akik a sport területén alkottak maradandót, öregbítve ezzel a város hírnevét. Az augusztus utolsó előtti napján hatályba lépett rendeletmódosításban a következő kitétel szerepel:

Díszpolgári cím évente legfeljebb egy személynek, európai vagy világszínvonalú teljesítmény elismeréseként kivételes esetben több személynek is adományozható.


A képviselőtestületi tanácskozás zárt ülése után az is kiderült, miért volt szükséges a rendeletmódosítás. Epres György sportügyi tanácsnok kezdeményezésére, majd Gémesi György javaslatára a testületi tagok megszavazták, hogy – Katona Szabó Erzsébet augusztus 20-i elismerését követően, igazodva a szeptember 30-i határidőhöz – a kardcsapat tagjaként a tokiói olimpián bronzérmet szerzett, ezzel helyi sporttörténelmi tettet végrehajtott unokaöcs, Gémesi Csanád viselhesse a Gödöllő Díszpolgára titulust.

Nem vitatva a díjazott érdemeit, annyit azért érdemes megjegyezni, hogy Gémesi Csanád a harmadik olyan személy a gödöllői díszpolgári cím adományozásának történetében, aki helyi kötődésű olimpikon sportoló. Korábban, 2008-ban Tóth Krisztina olimpia 4. helyezett (2000, Sydney), világbajnoki bronzérmes és hétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező, illetve 2013-ban Szűcs Lajos (†) olimpiai bajnok labdarúgó (1968, Mexikóváros) már átvehették a település legrangosabb kitüntetését. Esetükben nem volt szükség a helyi rendeletet módosítására.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online