Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllőiek örömmel fedezik fel, hogy végre egyetemvárosban élnek

2022-05-20 11:26:53

Május 17-én együttműködési megállapodást kötött a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hét, elsősorban helyi, illetve térségbeli középiskolával. A diákok tudatos pályaválasztását és továbbtanulásuk elősegítését célzó kooperáció egyik érintettje a városunk nyugati határában található VSzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola. Az intézmény igazgatójával, Kocsi Tamással beszélgettünk a gödöllői campus főépültének rektori dísztermében lezajlott ünnepélyes aláírást követően.

- Igazgató úr! Mennyire újszerű ez az együttműködési megállapodás iskolájuk történetében?

- Szakmai együttműködésünk évek óta van a helyi egyetemmel, a vegyész technikus tanulók laborgyakorlata valósul meg a kémia tanszéken. A kerekasztal beszélgetésen elhangzottak alapján kezdeményezzük egy okleveles technikus képzés felépítését a MATE-val, ami egyfajta átmenetet képez a középiskola és a felsőfokú tanulmányok között. Remek elgondolásnak tartom az egyetem vezetése részéről, hogy meghívást kaptunk pályaorientációs célú szakmai foglalkozásokra, úgy látom, a gödöllői középiskolák szívesen élnek a lehetőséggel.

- Az utóbbi időben egyre inkább azt hallani, hogy szakképzett kétkezi munkaerőre van szüksége az országnak. Az Önök esetében nem mond ez némiképp ellent a MATE-val kötött megállapodásnak?
- Nem, mert, akik az esztergapad vagy a gép mellől mennek a mérnökkarra, már egy átfogó gyakorlati tudás és munkatapasztalat birtokában a szakmájuk mesterei lesznek. Volt olyan korábbi diákunk, akit a munkáltató iskolázott be. Volt, aki nálunk szerzett szakmát, fiatal felnőttként sikeres épületgépészeti vállalkozást épített fel, visszajött érettségizni és most végzi az egyetemet.

- Az Önök iskolájában nem nevezhető tömegesnek azon diákok száma, akik felsőoktatási intézményben tanulnak tovább. Változtathat ezen jelentősen a mostani megállapodás?
- A Madách egy tömegszakképző intézmény, a nálunk végzett fiatalok többségét azonnal felveszi a munkaerőpiac. Azonban az érettségit adó képzéseinkre is folyamatos a jelentkezés. Míg a kifutó rendszerben két szakgimnáziumi osztályunk végzett, tavaly három technikusi osztályt indítottunk, ezáltal a felmenő rendszerben növekszik azok száma, akik a felsőfokú tanulmányokat választhatják.


- Ön nem csak mint az iskola igazgatója, hanem mint önkormányzati képviselő is tevékenykedik Gödöllőn. A „Madáchon” kívül további két helybéli középfokú tanoda is részese az együttműködésnek. Vonzóbbá teheti-e az iskolák és az egyetem között május 17-én szorosabbra fűzött kapcsolat a városi diákság számára, hogy 10, illetve 14 éves korukban gödöllői középiskolába jelentkezzenek, ahonnan már csak egy „ugrás” a MATE?

-  Ez egy kiváló lehetőség a fiataloknak. Gödöllőn ugyanis – szó szerint – az óvodától az egyetemig mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb képzést. Korábban az egyetem mintha egy másik városban működött volna, most pedig, ide értve a sportolási lehetőségeket is, kinyitotta a kapuit. Szimbolikusnak tartom, hogy az egyetem főbejárata a nemrégiben átadott vasútállomásra néz, és már nem kell átbukdácsolni a síneken. Ráadásul, a túloldalon ott van az impozáns egyetemi versenyuszoda. Nem csoda hát, hogy a gödöllőiek örömmel fedezik fel, hogy végre egyetemvárosban élnek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online