Október 13-a óta tudható, hogy – két forrásból – 100 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) szolgálja a Gödöllői Királyi Kastély átfogó felújítását. A rekonstrukciós munkálatok a terv szerint jövő év második felében kezdődnek és kilenc évig tartanak. A bejelentés erősen felkorbácsolta a közvélekedést: voltak, akik kifejezetten örültek a hírnek, míg mások kétkedésen alapuló kritikával illették a történteket.
De, mit mond a szakember? Többek között erről is kérdeztük Varga Kálmán történészt, akinek szakmai munkássága, tudományos kutatómunkája az 1980-as évek vége óta összeforr a gödöllői Grassalkovich-kastély történetével, feltárt és rejtett kincseivel.
Október 23-án a délelőtti órákban zajlott le a városi megemlékezés-sorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 69. évfordulója alkalmából. Ahogy azt megszokhattuk, idén is a gödöllői nemzetőrség egykori épületének (Bezsilla-villa) Szabadság út 9. szám alatt lévő kertjében a négy esztendővel ezelőtt felállított emlékműnél koszorúztak magánszemélyek, illetve az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok, a különböző helyi intézmények és szerveztek, valamint a politikai pártok képviselői.
Új adással jelentkezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Ma Te mit eszel? című tudománynépszerűsítő sorozata. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött széria legújabb, immár hatodik epizódjában az allergének nyomába erednek a szakértők. A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában.
A legújabb műsorban elmagyarázzák a különbséget táplálékintolerancia és az allergia között, mindemellett felhívják a figyelmet az allergének okozta – esetenként egészen súlyos – tünetekre. Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer reagál bizonyos élelmiszerekre. Allergiás reakciókat már kis mennyiségben is kiválthat egy-egy élelmiszer-összetevő, ha arra érzékeny valaki. A tünetek lehetnek enyhék, például, viszketéssel vagy kiütéssel járnak, de lehetnek súlyosak is, például, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, esetenként anafilaxiás sokk is felléphet.
Az Európai Unióban 14 élelmiszer-összetevőt határoztak meg, amik allergénforrások. Ezeket kötelező az élelmiszerek csomagolásán jelölni, üzletekben, vendéglátóhelyeken jól látható helyen elhelyezni. Ezek azok ugyanis, amik az emberek túlnyomó többségénél az allergiás tünetek kiváltásáért felelnek. A szakértők beszélnek a keresztallergénekről is, például, a pollenek és gyümölcsök kapcsolódásairól is. Az allergia kezelésének elsődleges módja az immunválaszt kiváltó élelmiszerek elkerülése.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense. Forrás: MATE Médiaközpont