A gödöllői városvezetés tagjai november 20-i ülésükön felülvizsgálták és módosították a helyiadókról szóló önkormányzati rendeletet, ami 2026. január 1-jén lép hatályba. Az adónemek összegének emelését az önkormányzat gazdasági mozgásterének szűkülése, nevezetesen: a jórészt stagnáló bevételek és a növekvő kiadások közötti, főként az inflációnak köszönhető „rés” tágulása teszi indokolttá, valamint az, hogy van olyan adónem, aminek mértékéhez az elmúlt 5 (építményadó, telekadó, idegenforgalmi adó), illetve 10 évben (kommunális adó) nem nyúlt hozzá a képviselőtestület.
A Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó OPUS ENERGETIKA Csoport gödöllői központi gázhálózati elosztóraktárának átadásával új időszámítás kezdődött a kelet-magyarországi régió energiaellátásának logisztikai támogatásában. A 2.700 négyzetméteren, több mint 1,1 milliárd forintból megvalósult beruházás stratégiai jelentőségű mérföldkő a térség energetikai biztonságának fejlődésében. A november 20-án lezajlott átadón dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium minisztere, valamint Konczné Kondás Tünde, az OPTESZ OPUS Zrt. vezérigazgatója is hangsúlyozta: az új fejlesztés hozzájárul az ország gazdasági erejének, emellett a térségi közösségek megtartó erejének növeléséhez is.
Új adással jelentkezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Ma Te mit eszel? című tudománynépszerűsítő sorozata. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött széria legújabb, immár hatodik epizódjában az allergének nyomába erednek a szakértők. A MATE filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában.
A legújabb műsorban elmagyarázzák a különbséget táplálékintolerancia és az allergia között, mindemellett felhívják a figyelmet az allergének okozta – esetenként egészen súlyos – tünetekre. Élelmiszer-allergiáról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer reagál bizonyos élelmiszerekre. Allergiás reakciókat már kis mennyiségben is kiválthat egy-egy élelmiszer-összetevő, ha arra érzékeny valaki. A tünetek lehetnek enyhék, például, viszketéssel vagy kiütéssel járnak, de lehetnek súlyosak is, például, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, esetenként anafilaxiás sokk is felléphet.
Az Európai Unióban 14 élelmiszer-összetevőt határoztak meg, amik allergénforrások. Ezeket kötelező az élelmiszerek csomagolásán jelölni, üzletekben, vendéglátóhelyeken jól látható helyen elhelyezni. Ezek azok ugyanis, amik az emberek túlnyomó többségénél az allergiás tünetek kiváltásáért felelnek. A szakértők beszélnek a keresztallergénekről is, például, a pollenek és gyümölcsök kapcsolódásairól is. Az allergia kezelésének elsődleges módja az immunválaszt kiváltó élelmiszerek elkerülése.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet indítson. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense. Forrás: MATE Médiaközpont