Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lezárult a gödöllői központú MATE tanéve

2024-06-25 15:33:09

Véget ért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2023/24-es tanéve, melynek végén 2.731 hallgató végzett és 137 fő szerzett PhD-fokozatot. A Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában június 25-én tartott tanévzárón elhangzott, hogy a mai nap egyedülálló pillanat, történelmi mérföldkő a MATE életében.

- A mai nap különleges, hiszen nem csupán a tanév végét jelenti, hanem egy új korszak kezdetét is – fogalmazott dr. Gyuricza Csaba (képen jobbra). A MATE rektora hozzátette: ezekben a napokban először adhatjuk át diplomáikat azoknak a hallgatóknak, akik a tanulmányaikat már a MATE égisze alatt kezdték meg. Ez egyedülálló pillanat, hiszen nemcsak az elmúlt három év eredményeit ünnepeljük, hanem az új tradíciók és értékek alapkövének letételét is. Az elmúlt tanévben Budán 728, Keszthelyen 206, Kaposváron 502, Gyöngyösön 209, Gödöllőn 963, összesen 2.731 hallgató végzett, és 137 doktori fokozatot ítéltek oda, közülük 57 darabot idegen nyelven.

Az elmúlt évet összegezve dr. Gyuricza Csaba kijelentette, hogy a MATE hallgatói és oktatói kiválóan helyt álltak, innovatív projektek és kutatások születtek, amik nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerést hoztak a MATE-nak.
- Büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az agrár- és élettudományok terén kiemelkedő szereplővé váljon – húzta alá a rektor, aki szólt a MATE 2030 elnevezésű stratégiáról is, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az évtized végére az egyetem ne csak elérje, de túl is szárnyalja a legjelentősebb nemzetközi versenytársakat. E célkitűzés teljesülésének részeredményei láthatók már napjainkban is.

Dr. Latorczai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke (képen balról a harmadik) ünnepi beszédében arra kérte az idén végző, illetve a doktori fokozatukat megszerző hallgatókat, hogy tudásukkal szolgálják hazánk és a jövő mezőgazdaságát, élelmiszeriparát. Leszögezte, hogy az adatgazdálkodás, a digitalizáció, a technológiák fejlesztése, az öntözött területek növelése, az időjárásálló termelés és infrastruktúra feltételeinek megteremtése mind-mind olyan kihívásokat jelentenek, amelyekre önöknek kell majd a válaszokat megtalálniuk. Tudásuk és felkészültségük valódi próbája tehát igazából csak most fog kiteljesedni.


A beszédeket követően dr. Gyuricza Csaba Pro Negotio Universitate kitüntetést adományozott dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke részére, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem célkitűzései megvalósításának magas szintű támogatása, valamint több évtizedes közéleti tevékenysége elismeréseként, 80. születésnapja alkalmából.

A MATE tiszteletbeli doktorává avatták dr. Sótonyi Péter professzort, az Állatorvostudományi Egyetem rektorát több mint négy évtizedes, magas színvonalú oktató-kutató munkája, valamint az agrár-felsőoktatás, ezen belül az állatorvos-tudomány érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Tudományos Akadémia Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága, illetve a Surányi Kuratórium a növénytermesztési szakma legnagyobb kitüntetését, a Surányi János Díjat dr. Árendás Tamás tudományos főmunkatársnak adományozta, a tudományos és oktatási, valamint a hazai és nemzetközi tudományos közéletben vállalt munkássága elismeréseként.

A Kosáry Kuratórium javaslatára az Egyetem Szenátusa Kosáry Domokos-díjjal ismerte el dr. Mader Béla, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának nyugalmazott főigazgatóját, címzetes egyetemi tanárt, aki a hazai könyvtárügy elkötelezett szaktekintélye és példaképe. Az általa vezetett egyetemi könyvtár korszerű intézménnyé való fejlesztésében és működtetésében elért maradandó eredményei, valamint az egész magyar könyvtárügyért, kiemelten a felsőoktatási könyvtárakért végzett kimagasló munkássága és kivételes emberi értékei elismeréseként.

A kiemelt kitüntetéseken kívül többen vehettek át különféle díjakat, köztük dr. Lakner Zoltán, akinek tevékenységét MATE Aranygyűrűvel ismerték el. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online