Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is fontos a lakóházak biztonságossá tétele, amiért a tulajdonos tehet a legtöbbet

2024-06-22 11:41:29

A nyári vakáció során sokkal gyakoribb utazás idején a lakóotthon legtöbb család esetében őrizetlenül marad hosszabb vagy rövidebb időre. A betörők számára ez a legideálisabb, hiszen számukra elsődleges szempont hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett fontos még a könnyű bejutás és a menekülés is – figyelmeztet hírportálunkhoz eljuttatott felhívásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzés Osztálya.

Az elkövetőknél további mérlegelés az, hogy van-e kamera felszerelve, van-e kutya a lakásban. A profi betörők általában 1-2 perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be, egy olyan lakóingatlanba, ahol a tulajdonos nem megfelelő módon gondoskodott a biztonságról. A behatolók gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, akár legyen az egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal sok kellemetlenség és kár előzhető meg!
A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése!
Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet.

Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!
Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.
A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, ha kamerarendszert szereltet fel, folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert. Az elkövető azonosításában, elfogásában nagyon fontos szerepe van!

Fontos megemlíteni, hogy az okos telefonok, közösségi oldalak terjedésével olyan újabb veszélyek is leselkednek a gyanútlan internetezőre, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett: real time) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás) vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanról készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

Ha elmegy otthonról:
- zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
- kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
- hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
- kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!

Figyeljen a szomszédjaira és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy esetlegesen bekövetkező bűncselekmény felderítésében nagyon fontos, hogy mit látott, hallott. Minél több információt, adatot (például: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszám töredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és az elkövető felderítésére! Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hiszen több szem többet lát!

Amennyiben betörést észlel lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza). Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 112 ingyenes segélyhívó számon!

Adalékként szolgál, hogy – június 19-én – idén ötödik alkalommal szervezték meg az Európai Vagyonvédelmi Napot (EU Focus Day). A részt vevő tagállamok – köztük Magyarország – és a partnerszervezetek ebben az időszakban igyekeznek felhívni az európai lakosság figyelmét a lakásbetörések elleni fellépésre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online