Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gazdaságilag és technológiailag fejlődő pályára lépett a Gödöllői járás

2024-06-05 09:56:00

Az elmúlt néhány évben a budapesti agglomeráció, azon belül is Gödöllői járás jelentős fejlődésen ment keresztül, ami gazdasági és technológiai szempontból is kiemelkedő a főváros vonzáskörzetében található települések között. Gödöllő egyre inkább a térség egyik legfontosabb gazdasági és innovációs központjává válik.

2023 az az év volt a város történetében, amikor a helyi gazdasági szereplők összefogva az itt működő szervezetekkel, intézményekkel közös víziót alkottak meg a város jövőjéről.

Jelentős potenciállal bír Gödöllő
A város Budapest közelsége és kedvező infrastrukturális adottságai miatt jelentős ingatlanfejlesztési potenciállal rendelkezik, amelyet a jelenlegi gazdasági helyzet stabilizálódása is alátámaszt. Számos szürkezónás és ipari terület rehabilitációja érdekes lehet a helyi ingatlanfejlesztők és a területtulajdonosok közös projektjeként.

A tavalyi konzultáció az üres ipari ingatlanok új szolgáltatásokkal és funkciókkal való megtöltését is vizionálta, ám ez még várat magára. A helyi felsőoktatási intézmény, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az egyik legnagyobb fejlesztési potenciállal bíró szereplő. A fejlesztés távlati terveibe már bekapcsolódásukat fejezték ki a helyi vállalkozások. Az egyetem területe így akár egy új városi alközpontként is funkcionálhat, új lakóingatlanokkal, szolgáltató központtal és rekreációs területekkel.

Ezt a törekvést támasztja alá, hogy 2023 év végén a MATE gödöllői Szent István Campusának átfogó felújítása 9,569 milliárd forint összköltségvetéssel valósult meg. A projekt keretében a főépület, az aula, a szemináriumi épület és a tornacsarnok energetikai korszerűsítésére került sor. Ez a nagyszabású fejlesztés évtizedek óta a legjelentősebb beruházásnak számít Gödöllő térségében.


Szoros együttműködés a város szereplői között
A térség technológiai fejlődése szorosan összekapcsolódik az itt működő egyetemi karok és kutatóintézetek tevékenységével. Az elmúlt években számos kutatási projektet és innovációt indítottak el, jellemzően a gépi tanulási modellek és az agrárium kapcsolatát vizsgálva. A mesterséges intelligencia számos területen jelentős szerepet játszik az agráriumban, például, termelési előrejelzések készítésében, precíziós mezőgazdaságban, kártevők és betegségek felismerésében, adatfeldolgozásban és döntéstámogatásban.

Ez csak néhány példa az agrárszektorban való alkalmazásra, de a technológia még számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. A folyamatos fejlődés révén új lehetőségek nyílnak meg a mezőgazdaságban, amelyek a hatékonyságot és a fenntarthatóságot javítják. Az egyetem és a település, valamint az itt található vállalkozások közötti szoros együttműködés nem csak az új technológiák fejlesztését és bevezetését segíti elő, de lehetővé teszi a friss diplomások és pályakezdők számára, hogy naprakész tudással lépjenek be a munkaerőpiacra. Ez növeli a különböző szektorok, mint agrár vagy IT szektor vonzerejét a kerületben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online