Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Eltérően teljesítettek 2023-ban a gödöllői önkormányzat közalapítványai

2024-05-21 10:18:47

Május 15-i összejövetelükön a gödöllői városatyák három, a helyi önkormányzat által a korábbi években alapított közalapítvány 2023-ban folytatott gazdálkodását bemutató kuratóriumi beszámoló elfogadására is áldoztak időt. Az előterjesztéseket vita és ellenvetés nélkül hagyták jóvá a települést irányító grémium tagjai.

Döntően a 6,2 millió forintos önkormányzati támogatás és központi költségvetéstől elnyert dotáció (3.662.000 forint) eredményezték a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány tavalyi, 12.103.000 forintos bevételi forrását, miközben a közhasznú ráfordítások ennél 1.003.000 forinttal alacsonyabb összeget emésztettek fel. A közalapítvány elszámolt bevételei 29%-kal voltak alacsonyabbak az előző évinél, míg az elszámolt költségek 30,1%-kal múlták alul a 2022. évi költségösszeget.

Az alapító önkormányzattól az elmúlt évben támogatást nem élvező Gödöllő és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány összes bevétele – nem tévedés – 63.946 forint volt 2023-ban. Miután a kiadások 394.199 forintra rúgtak, a szervezet 330.253 forintos veszteséget halmozott fel tavaly. Az elmúlt esztendő utolsó napján a házipénztár egyenlege 61.505 forint volt.
A fenti adatok alapján nem volt meglepetés, hogy – miután az alapítvány nem tudta teljesíteni a jogszabályban meghatározott gazdálkodási és támogatottsági feltételeket, a Budapest Környéki Törvényszék 2023. december 4-i nappal törölte a szervezet közhasznú jogállását.

A Gödöllői Sport Közalapítvány beszámolójából kitűnik, hogy a tavalyi esztendőben megközelítőleg 47,3 millió forintos bevételt realizáltak, miközben kiadásaik megközelítették a 46 millió forintot (ebből csaknem 8,9 millió forint személyi kiadás volt), így a döntően a közösségi tulajdonban lévő sportcélú ingatlanok hasznosítására szorítkozó tevékenységük pozitív eredménye az elmúlt évben kevéssel csaknem 1,3 millió forintra rúgott.
Adalékként említést érdemel, hogy a dr. Kriszt Balázs kuratóriumi elnök által vezetett szervezet azzal együtt lett nyereséges 2023-ban, hogy követeléseik kis híján elérték a 13,2 millió forintot. A kintlévőségként kezelt összeg jelentős részét a Gödöllői Röplabda Club terembérleti-díjtartozása tette ki, aminek kiegyenlítése az idei év elejére húzódott át.

A sportösztöndíjakat is odaítélő alapítvány ténykedésével kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évben is ez a szervezet osztotta el a helyi sportegyesületeknek a pályázati úton elnyerhető önkormányzati dotációt, aminek mértéke idén – a februárban jóváhagyott települési költségvetésben foglaltak szerint – 20 millió forint.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online