Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan tovább Gödöllői Röplabda Club?

2024-02-07 17:41:31

Tavaly júliusban Voltak viharfelhők, de a kilábalás útjára lépett Gödöllő röplabda klubja címmel helyzetértékelő és véleménykülönbözet-tisztázó interjút közöltünk Barta Lászlóval, a Gödöllői Röplabda Club – idén januárban újraválasztott – elnökével. Az akkori beszélgetés azzal zárult, hogy az egykoron számos sikert megélt sportegyesület vezetője leszögezte: a klubot soha nem fenyegette a megszűnés veszélye. Valóban voltak anyagi gondok, voltak tartozások, de ezek mindig kezelhetőek voltak és idővel el is hárítottuk a veszélyt. Nem voltunk rosszabb helyzetben, mint számos más hazai egyesület. Azt viszont kifejezetten szomorúnak és elgondolkodtatónak tartom, hogy néhányan rosszindulatú hadjáratot folytattak azért, hogy aláássák a klub tekintélyét, de nem jártak sikerrel.

Fél év elteltével azonban újra „forrósodik a levegő” a GRC körül. Annak ellenére így van ez, hogy a 2019 januárjától elnök Barta László elmondása szerint tavaly augusztusban minden érintettel szemben rendezték a felhalmozott terembérleti-díjtartozást, és megállapodtak az új bajnoki idényre vonatkozó, havi számlázáson alapuló fizetési feltételekről. Vállalásuknak azonban – a TAO-rendszer pénzlehívási sajátosságaira hivatkozva – több hónapon át nem tettek eleget.

Helyzettisztázó kutakodásunk során megtudtuk, hogy:
- a helyi tornacsarnokokat (TIG, Erkel- és Petőfi iskola) bérbeadó Gödöllői Sport Közalapítvány kuratóriuma, úgy döntött, hogy ha a klub nem rendezi négyhavi (szeptember – december) terembérleti-díj tartozását, február 10-től edzés és sportolás céljára a GRC nem használhatja a szóban forgó termeket.
- a felnőtt csapat hazai mérkőzéseinek és edzéseinek helyszínéül szolgáló MATE sportcsarnok használatáért is háromhavi (október, november, december) bérleti díjjal tartozik a GRC, ezért az egyetem 2024-re már nem kötött bérleti szerződést a klubbal, ezáltal február 10-e után – amennyiben nem fizet – nem folytathat sporttevékenységet a létesítményben.
- a Gödöllői Röplabda Club adószáma – a február 7-i lekérdezés alapján – szerepel a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján.
- a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) illetékesének tájékoztatása szerint a Gödöllői Röplabda Clubnak a 2019 január utáni időszakban elszámolási problémái vannak, amik milliós nagyságrendűek. Az elszámolási hiányosság két sportfejlesztési programot érint (2018/2019 hosszabbított időszaki és 2019/2020 hosszabbított időszaki), a klub 2020/2021-es sportfejlesztési programja jelenleg ellenőrzés alatt van, a későbbiek még nem kerültek sorra. Az ügyben feljelentés nem történt, azonban amennyiben az elszámolási problémák nem oldódnak meg, a jogszabály értelmében a sportszervezet maximum 3 évre kizárásra kerülhet a TAO rendszerből.

Az információk birtokában rákérdeztünk Barta Lászlónál, lehetségesnek tartja-e, hogy február 10-ig rendezi a klub a tartozásait, amivel átmenetileg normalizálódhat a teremhelyzet. A közalapítvány felé 8 millió forint körüli tartozást említő elnök megerősítette, hogy a fizetési kötelezettséget elismerik, ugyanakkor a GRC elnöksége nevében írásban haladékot kértek a pénzösszeg átutalására. Azt kezdeményezték, hogy a február 10-i dátum későbbre módosuljon, azzal, hogy a klubvezető bemutatja azt az üzleti tervet, ami biztosítja majd a terembérletek díját.
- Ezzel kívánjuk megnyugtatni a kuratóriumot, hogy a klub rendelkezik elegendő forrással a hátralékok kifizetéséhez – fogalmazott Barta László.

A kérésre válaszolva, a Gödöllő Sport Közalapítvány kuratóriumának elnöke megerősítette, hogy a február 10-i dátumon változtatni nem tudnak, csak abban az esetben, ha addig beérkeznek a szóban forgó négyhavi terembérleti díj számlák elmaradt összegei. A közalapítvány a terembérleti díjakból finanszírozza a délutáni üzemeltetési költségeket, a portások, takarítók bérét és sorban állnak azok a potenciális bérlők, akik határidőre ki tudják fizetni a szerződéses költségeket.

A fennállásának 75. évfordulóját idén ünneplő gödöllői röplabdasport jelenlegi helyzete egyszerre szomorú és elgondolkodtató. A gyakorlatilag az életbenmaradással egyenértékű megoldás kulcsa döntően a klubvezetés kezében van. Sportnyelven szólva: szurkolunk nekik!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online