Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői szálloda-per: három éve szakadt rá jogerősen az önkormányzatra a 700 millió feletti fizetési kötelezettség

2024-04-07 13:34:17

Rohan az idő! Három év telt el azóta, hogy a másodfokon határozó Fővárosi Ítélőtáblán – a megismételt eljárás miatt – másodjára is jogerős ítélet született az emlékezetes „gödöllői szálloda-perben”. Ennek kapcsán kötelezték a gödöllői önkormányzatot, mint I. rendű alperest 675 millió forint és ennek 2016. január 6-ától járó késedelmi kamata (mintegy 25 millió forint a jegybanki alapkamatot figyelembe véve) III. rendű alperes (felszámolás alatt álló G-Magistratus Zrt.) részére történő megfizetésére.

A járványhelyzet miatt az ítélőtábla tanácsa – a benyújtott dokumentumok alapján – 2021. április 7-én tárgyaláson kívül bírálta el a fellebbezést, és a három főből álló grémium megállapította, hogy a fellebbezés nem alapos!

Az ítélet indoklásában az alábbi, igencsak beszédes mondatok is fellehetők voltak:
• „A G-Magistratus Zrt-nek és az egyszemélyi tulajdonosaként eljáró gödöllői önkormányzatnak több lehetősége is lett volna a szerződést megszüntető megállapodás ingyenességének elhárítására, azonban a G-Magistratus Zrt-t ért vagyoni hátrányt nem kompenzálták, és a szerződés megszüntetésének értékarányosságát a bérleti/hasznosítási jog visszterhes értékesítésének lehetőségével sem biztosították. Ehelyett az önkormányzat bérbeadóként és egyúttal a G-Magistratus Zrt. egyedüli tagjaként lényegében egyszemélyi döntés alapján a szerződést a befektetések megtérülése és a szabad pénzáramlás lehetőségének kivárása nélkül a jövőre nézve megszüntette, amellyel a G-Magistratus Zrt-nél keletkezett hitelezői követelések fedezetét is elvonta.”

Továbbá, a Kúria 2019-ben született végzésében – mások mellett – a következő, mai napig elgondolkodtató sorok olvashatók:
• A csődtörvény adott ügyben irányadó, 2014. július 14-én hatályban volt 40. § (1) bekezdése, (1a) bekezdése,(3) bekezdése alapján az ítélőtábla rámutatott, hogy a közhiteles cégnyilvántartás adatai, az I. rendű alperes – vagyis: a gödöllői önkormányzat – tulajdonosi pozíciója a II., III. rendű alperes gazdasági társaságokban – vagyis: az Erzsébet királyné Szálloda Kft-ben és a G-Magistratus Zrt-ben – meglapozta a szerződő alperesek rosszhiszeműségét a vizsgált szerződéskötéssel. Az ügyben vélelmezett tény volt, hogy a megtámadott szerződések megkötésével az alperesek szándéka a hitelezők kijátszására irányult.”
A G-Magistratus Zrt. megszüntetésének elrendeléséről 2015. december 10-én döntött az akkori képviselőtestület többsége. A határozati javaslatot csak a lokálpatrióta klubos képviselők szavazták meg. Közülük – az előterjesztő Gémesi Györgyön kívül – olyanok is, akik június második vasárnapján újra megkísérlik, hogy egyéni választókörzeti jelöltként a polgárok bizalmába férkőzzenek.

Visszatérve, a három évvel ezelőtti, a Gémesi György vezette gödöllői önkormányzat számára komoly összegű fizetési kötelezettséget megállapító jogerős ítéletre, annak dátumához képest bő fél év telt el, amikor a gödöllői képviselőtestület tagjai nem tehettek mást, mint azt, hogy jóváhagyják a 711 millió forintos fizetési kötelezettség teljesítését.

A 2021. november 29-i ülésre előterjesztett napirend tárgyalásakor kialakult vita során – a képviselői mandátumának megvédéséért 2024-ben is harcba szálló – Bárdy Péter alpolgármester sikertörténetnek titulálta a perek folyamatát, úgy fogalmazott, hogy mintegy 200 millió forintos nyerő pozícióban van az önkormányzat.
Gémesi György első számú helyettese ezen érvelését arra alapozhatta, hogy amennyiben a büntetőperben jogerősen elítélt (2 év börtönbüntetés 5 évre felfüggesztve) K. János, illetőleg volt cége, a felszámolás alatt álló Öresund Kft. teljesíti a kamatokkal számolva 489 millió forintra duzzadt kártérítési kötelezettségét az önkormányzat részére, akkor a 711 millió forintból meg nem térült csaknem 272 millió forint levonásával 217 millió forint körüli összeg lehetne a „nyerő pozíció”.
Azonban, ha ebből levonjuk az al- és felperesi ügyvédi képviseletekre elköltött legalább 64 millió forintos összeget, az egyenleg 153 millió forintra romlik.

A hangsúly azonban mind a mai napig a feltételes módon van, mivel a megközelítőleg félmilliárdos követelésből eddig egyetlen fillérről sem tudni, ami ebből az – adófizetők pénzére káros hatást gyakorolt – ügyletből megjelent volna a városi költségvetés bevételi oldalán…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online