Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Március 15.: az épülgető városháza árnyékában megtudhattuk, hogy Gödöllő mi(k)nek a városa

2024-03-15 12:50:35

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából meghirdetett március 15-i főtéri eseményen a Gödöllői Városi Fúvószenekar térzenéje fogadta az érdeklődőket. Ezt követően Gémesi György polgármester intézett beszédet a hallgatósághoz, majd a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének és gyermekkórusának tagjai által bemutatott, A nép hangja… című ünnepi műsor, a tavaly felújított Petőfi-szobornál lezajlott koszorúzás, illetőleg a lovasok és lovas fogatok felvonulása tette teljessé a kora délutáni órákban az alsóparki lovasbemutatóval zárult gödöllői ünnep programját.

Az ünnepi esemény első szónoka Balogh Péter Piusz premontrei apát volt, aki a 900 éve alapított premontrei rend és a 100 évvel ezelőtt alapított gödöllői apátság történetét bemutató, a királyi kastélyban június 23-ig ingyenesen megtekinthető időszaki tárlatot kiegészítő főtéri kiállítás kapcsán szólt az egybegyűltekhez.

A himnusz elhangzását követően Gémesi György állt színpadra. Az immár négy esztendeje megújulás előtt/alatt/közben éktelenkedő városházi torzóépület szomszédságában (árnyékában) elhangzott polgármesteri gondolatok értékelésénél és értelmezésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy június 9-én új összetételű képviselőtestületet választ Gödöllő népe.

Az érdeklődők és a wageningeni vendégek köszöntését követően, elsősorban a 176 évvel ezelőtti napok történéseit elevenítette fel a város első embere, majd kihangsúlyozta, hogy minden évben fel kell tenni azt a kérdést: mit üzen nekünk március 15-e?
Gémesi György elöljáróban leszögezte, hogy most is vannak politikai harcok, ám ezekkel – bár, nehezen éli meg – nem kíván foglalkozni. Később megjegyezte, hogy Gödöllő jó példája a békés együttélésnek és együttműködésnek, feltéve, hogy megvan az együttműködési szándék a felek között. Tudatta: rajta nem múlik…

A polgármester ezúttal is felolvasott idézeteket, hogy szemléltesse nézetét. Előbb Deák Ferenc bölcs szavait – nevezetesen: kockáztathatunk mindent a hazáért, de a hazát kockáztatni nem lehet – citálta a hallgatóság elé, majd Reményik Sándor költő gondolatait osztotta meg. A település főpolgára – tegyük hozzá: profi módon – nem mulasztotta el kihasználni, hogy szónoklata kampányeszközzé váljon. Csupa jó dolgot sorolt fel a közösségekkel, a családokkal, a kultúrával, a természeti kincsekkel, a szabadsággal, az értékekkel, a hagyományokkal és a tudással kapcsolatosan, kínosan kerülve az elmúlt évek botrányosnak tekinthető várospolitikai történéseit.

- Gödöllő a fejlődés városa. Lehet azt mondani, hogy nem így van, ez egy objektív mérés. Harmadikak vagyunk abban a versenyben, amit 53 mutató, faktor alapján végzett el egy intézet, teljesen függetlenül tőlünk. Legyünk rá büszkék. Mindezt magunk értük el, önökkel, veletek – hangsúlyozta Gémesi György, aki nem tette hozzá, hogy ebben az elemző összevetésben néhány évvel korábban Gödöllő a második helyen állt


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online