Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Településindex: gyengülő pozíciója ellenére is dobogós maradt Gödöllő

2024-01-18 17:48:22

Az Egyensúly Intézet minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. A településindex lehetővé teszi, hogy az egyes települések fejlődését az adatok alapján lehessen megítélni, emellett segíti a döntéshozókat azoknak a területeknek az azonosításában, amik célzott fejlesztése révén hazánk helyi közösségei még sikeresebbé és erősebbé válhatnak.

A 15.000 fő feletti települések, azaz, a városok versenyében Budaörs, Biatorbágy, Gödöllő, Paks és Veresegyház szerezte meg az első öt helyet 2021-ben. A „gödöllői képet” némiképp árnyalja, hogy főváros agglomerációjában található Budaörs 2014 óta az első helyen szerepel, és Paks is megőrizte negyedik pozícióját. Ezzel szemben Gödöllő a 2. helyről a 3. helyre csúszott vissza, miként Veresegyház (3. helyről az 5. helyre) is hátrébb került a sorban, miközben Biatorbágy a 13. pozícióból tört az élre.

A harmadik helyen álló Gödöllő jó helyezésének kulcsa – többek között – a gimnáziumi tanulók (57 gimnazista/1000 lakos) és a diplomások (30 százalék) magas arányában, a kulturális indikátorok kiemelkedő értékeiben, illetve a legtöbb változó területén elért átlag feletti teljesítményében keresendő. A település különösen jól áll az önkormányzati utak kiépítettsége (68 százalék), a helyi tömegközlekedésben szállított utasok (3,8 millió utas), valamint a helyi tömegközlekedésben megtett utaskilométerek tekintetében (30,3 millió kilométer). Mindezek mellett a mezőny átlagánál jobban teljesített még az átlagos négyzetméterárak, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem és a személyi jövedelemadót fizetők területén. Érdemes megjegyezni, hogy a városok közül Gödöllőn regisztrálták a legtöbb ezer lakosra jutó nappali tagozatos hallgatót a felsőfokú intézményekben.
Mindazonáltal Gödöllőre (is) érvényes, hogy gyengült a pozíciója: 2021-ben 3,5 indexpontot veszített 2014-hez képest.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online