Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan fejleszti az építőjáték a gyerekeket?

2024-02-25 10:13:42

Amikor a gyerekek képessé válnak a mozgáskoordinációra, kezükbe tudják fogni a különféle tárgyakat, elkezdődhetnek a rajzolás és az építés folyamatai. Először még csak próbálgatják, mit, hova tudnak illeszteni, és a papíron létrehozott rajzok sem ábrázolnak még semmi felismerhetőt.

Nagyon fontos alapjai ezek az életükben, hiszen így ismerkednek meg a világgal és saját magukkal is. Megtanulják irányítani a testüket, elsajátítják a térben való tervezés képességét, a kreatív problémamegoldást, és a környezetük alakítását is gyakorolják.

Ehhez kitűnő eszközöket találhatunk a Zsumi Gyerekjáték és Bababolt Lego kínálatában, ahol válogathatunk kicsiknek és nagyobbaknak is. Mi a különbség a piciknek szánt típusok és a nagyobbaknak valók között? Hogyan segíti a fejlődésüket a Lego? Nézzük meg egy kicsit bővebben!

Új világokat alkothatnak már a legkisebbek is
Már egészen pici kortól adhatunk a kezükbe Lego játékokat, de eleinte ez korlátozódjon a Duplóra. Miért is? Ez az a típus, amit a legkisebbeknek szán a gyártó, mert ezzel a kezükben nem történhet velük baj.

A Duplo nagyobb méretű, mint a többi Lego, nem tudják a szájukba venni és véletlenül lenyelni. Ez pedig nagyon fontos, mivel 3 éves kor alatt ilyen eshetőségekre is kell gondolni. A lekerekített, finom élek biztonságot nyújtanak, nem tudnak balesetet okozni.

Viszont vannak olyan méretűek, melyeket a legapróbb kezek is meg tudják fogni, közben pedig beindul a képzeletük és a helyzetfelismerő képességük is. Nagyjából 4 éves korig csak ezeket a típusokat célszerű használniuk, de minden egyes Lego csomagolásán jól látható, hogy mely korosztálynak ajánlott.

Mit fejleszt a Lego?
Akár órákig is bele lehet feledkezni az építőjátékba, még a felnőttek is imádják. A gyerekek számára pedig a szórakozás mellett a fejlődés lehetőségét is nyújtják. Kezdetben a darabok egymáshoz illesztésével javul a mozgáskoordináció, később viszont már összetettebb készségeket is előremozdít.

Akik szeretnek építkezni, azoknak jobb lesz a teljesítményük a térbeli látás és érzékelés területén. Sikerélményt ad, önbizalmat nyújt, ha a gyerekek ki tudják rakni azt, ami az útmutatóban a képen van. Azonban, ha eltérnek ettől, és elkezdenek más figurákat alkotni, akkor a kreativitásuk, a problémamegoldásuk és a fantáziájuk is hihetetlen mértékben mozdul előre. Bátorítsuk őket arra, hogy nyugodtan térjenek el az eredeti figurától!


Az építés csoportmunka és terápia is lehet
Nem feltétlenül kell egyedül építkezni, ha közösen végzik ezt a tevékenységet a gyerekek, akkor fejlődik az együttműködési és a kommunikációs készségük is. Ha közösen kell megoldani valamit, azzal erősödhetnek a baráti kapcsolatok is, ez pedig nagyon fontos lenne ebben a digitális világban.

Mire tanít az együttműködés? Nyitottságra, türelemre, elfogadásra és megértésre, ez pedig elengedhetetlen az egyéni boldoguláshoz, illetve a társadalom megfelelő működéséhez is. A Lego kifejezetten előnyös azoknak a gyerekeknek, akiknek nehezebben megy a társas viselkedés. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online