Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megszólalt a MOHU a gödöllői szemét-ügyben

2024-02-22 13:05:35

Gémesi György, Gödöllő polgármestere jelentős eredményként értékelte, hogy a MOHU vállalta, hogy megfizeti a gödöllői szelektív hulladékgyűjtő szigetek megtisztítását és a jövőbeni tisztántartását, amit a Vertikal Group Nyrt. munkatársai végeznek el. A döntéssel kapcsolatosan több, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott kérdés merült fel. Íme:

- Ki vagy kik döntöttek úgy, hogy bevállalják a MOHU fizetési kötelezettségét?
- Ha van erre vonatkozó jogszabály, melyik az, ami alapján a MOHU anyagi kötelezettséget vállalt a gödöllői hulladékgyűjtő szigetek folyamatos takarítására, tisztántartására?
- Felmerült-e a döntéshozóknál az a gondolat, hogy gyakorlatilag az önkormányzatok számára kötelező köztisztasági feladat anyagi terhét vállalta át a MOHU?
- Egyszeri alkalomról van szó, vagy a döntéssel gyakorlatilag határozatlan ideig (ha úgy tetszik, a hulladékgyűjtő szigetek megszűnéséig) kell helytállnia anyagilag a MOHU-nak?
- Ha más település ilyen vagy hasonló jellegű kéréssel áll elő, azt bevállalja-e a MOHU?

A kérdéssort eljuttattuk a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. illetékesének, hogy az esetleges félreértések és/vagy félretájékoztatás érdekében tisztázzuk a kialakult helyzetet. Felvetésünkre az alábbi sorokat kaptuk:

- A MOHU a koncesszióval vállalta, hogy egy transzparens, a környezetünket óvó, az európai uniós céloknak megfelelő hulladékgazdálkodási rendszert működtet az országban. Ennek része a hazai gyűjtési hálózat fejlesztése, amihez minden esetben fontos ismerni a helyi, jelen esetben a gödöllői adottságokat. A hulladékgyűjtő szigetek közvetlen közelében összegyűlt hulladékot a MOHU-val szerződött területi szolgáltató – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – eltakarítja.
Fontos megemlíteni, hogy a köztisztasági feladatok – így a közterületen elhagyott hulladék felszámolása – továbbra is a helyi önkormányzatok feladata és az önkormányzat hatáskörébe tartozik, ebben változás nem történt 2023. július 1-jével.
A MOHU az önkormányzatokkal egyeztet, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a hulladékgyűjtő szigetek környékének tisztaságára, a szemetelés megelőzésére, és biztosítsák, hogy a gyűjtők rendeltetésszerűen működtethetőek legyenek – olvasható a MOHU illetékese által hírportálunkhoz eljuttatott válaszban.

A válaszban foglaltakból kikövetkeztethető, hogy az önkormányzat nem mentesül attól, hogy figyelje és eszközeivel megakadályozza a hulladékgyűjtő szigetek körüli illegális szemetelést.
Ugyanis, amennyiben a hulladékszigetek gyűjtőkonténerei mellett odaillő (szelektíven gyűjthető kategóriába sorolható) szemét található, a szolgáltató összeszedi. Viszont nem teszi ezt meg abban az esetben, ha ettől eltérő – például – lom-, elektronikai- vagy veszélyes hulladék kerül a gyűjtőszigetre, illetve annak közvetlen környezetébe.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online