Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői kastélyban szentesítették az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolatát

2024-01-19 10:50:20

A gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) oktatási, kutatási, kiválasztási és tudományos célú együttműködési megállapodást kötött a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fővédnökségével. A január 18-án lezajlott rendezvényen kiemelték: az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolata első hallásra távolinak tűnik ugyan, ám az élelmiszertermelés biztonsága egyértelműen összekapcsolható a nemzet biztonságával is.

A két kiemelt jelentőségű, nagy múltú és mély intellektualitású intézmény együttműködése az oktatási, kutatási, kiválasztási és a tudományos területet egyaránt érinti – hangzott el a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében rendezett Agrárium és nemzetbiztonság konferencián. A felek együttműködése kiterjed közös képzési programok szervezésére, előadások megtartására, oktatási anyagok készítésére, konferenciák megrendezésére, valamint közös pályázatok benyújtására is.

-
Egyetemünk jogelődei már évtizedek óta foglalkoznak olyan kérdésekkel, amelyek szorosan kapcsolódnak az élelmiszer- és környezetbiztonsághoz, és ily módon egy nemzet biztonságához is. Ez a tudás az elmúlt években, a COVID-járvány és az orosz-ukrán háború következtében értékelődött fel igazán, amikor szembesültünk vele, hogy hazánk adottságai kiválóak ugyan, ám, ha bármilyen probléma merül fel, az zavart okozhat az élelmiszerellátásban. A ma kötött együttműködéssel még tovább erősítjük azt a szándékunkat, hogy kutassuk és szintetizáljuk ezeket a nemzetbiztonsághoz kötődő szakterületeket – fejtette ki dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora (képen jobbra).


Mint azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (képen balra) beszédében kiemelte, a mostani időszakot gyakran a veszélyek korának nevezik, amely kihívásokat jelent az agrárium terén is. – Az Afrikában, a Szahara déli részén található Száhel-övezet biztonsága a mi nemzetbiztonsági érdekünket is érinti. Ha az ottani, egyébként is nehéz életkörülmények tarthatatlanná válnak vagy az éghajlat, vagy annak változása, vagy a nemzetközi terrorizmus által kiváltott migrációs hullám, vagy más politikai válságok kapcsán, az oly módon hat Európára és Magyarországra, amelynek nemzetbiztonsági következménye is lehet. Ehhez kapcsolódóan rendkívül fontos, hogy a vetőmagokkal, öntözéssel és vízgazdálkodással kapcsolatos, erős tradíciókkal rendelkező, stabil alapokon nyugvó magyar agrártudással helyben támogassuk az övezet élelmiszerellátását. A ma kötött együttműködési megállapodás e téren is fontos pillért jelent – tette hozzá a szaktárca vezetője, akik 1993-ban a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (GATE) szerzett diplomát. Forrás: MATE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online