Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kilencvennyolc éve hunyt el Blaha Lujza, a gödöllői városrész névadója

2024-01-18 13:38:03

Kilencvennyolc éve, 1926. január 18-án hunyt el Blaha Lujza, a nemzet csalogánya. Korának egyik legismertebb színésznője 1850-ben Rimaszombaton látta meg a napvilágot. Szülei, vándorszíntársulattal járták az országot, így már gyerekkorától fogva a színpad közelében nevelkedett. Blaha Lujza elsőként a debreceni színtársulathoz szerződött a vándorévek után, az ekkor még alig 16 éves színésznő. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, játszott a Nemzeti Színházban, a Népszínházban és az ország szinte összes városában vendégszerepelt. 1901-ben indította útjára a Nemzeti Színház az örökös tagság intézményét, ezt elsőként Blaha Lujza kapta meg. Utoljára 1923-ban lépett színpadra a Városi Színházban, de élete végét visszavonultan töltötte, ugyanis a korszakban hódító mozgókép számára már idegennek bizonyult.
1926. január 18-án, élete 76. évében hunyt el a színész, tüdőgyulladásban. Népszerűségét jól jelzi, hogy temetése a kommentárok szerint olyan impozáns volt, mint Kossuth Lajosé – tájékoztatta szerkesztőségünket Teszáry Miklós.

Gödöllő blahai városrésze a híres színésznőről, Blaha Lujzáról kapta a nevét. A neves színésznő 1881-ben báró Splényi Ödön rendőrtanácsossal házat vett Gödöllőn. A mai Blaháné út 132-138. számú telek volt az övék.
Blaha Lujza a képviselőtestület döntése értelmében emléktáblát kap a villaépület kerítésén.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online