Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A látszatra vagy a valóságra jut több voks Gödöllőn?

2024-01-01 16:01:04

Páratlan évet hagytunk a hátunk mögött Gödöllőn. Több szempontból is. A helyi közélet fontos, valóságos kérdéseire nem vagy csak részben kaptunk választ. Továbbra sem tudjuk, hogyan lesz pluszos a Gémesi György vezetésével regnáló önkormányzat által idestova három éve elbukott szálloda-per, miként azt sem, hogy mikor költözhet be a régi vagy új településvezetés a Szabadság tér 6. szám alatti, eredetileg 2022 első negyedévére befejezni tervezett városháza-ingatlanba.
Azt viszont tudjuk, hogy egyik esetnek sincs egyértelmű felelőse, olyan, aki ki merne állni mintegy 34 ezer gödöllői elé, és magára vállalni a korábbi döntések mindannyiunk pénzét érintő nem kívánt megcsappanását.

Az előttünk álló (szökő)év páros lesz. Már, ami a számát illeti. Mégis akad olyan érzése az embernek, hogy jó néhány páratlan (váratlan) esemény vár ránk 2024-ben a település 62 négyzetkilométerén.
Ennek legalább két oka van. Az egyik a közösség érdekét rendre felülíró egyéni érdek, a másik pedig a pénzmozgás kifürkészhetetlen útja.

Az érdek szerepe idén felértékelődik. Döntően azért, mert június elején önkormányzati választást (is) tartanak az országban, így Gödöllőn is. A kampány különféle látszat-teljesítményekkel és ígéretekkel lesz tele, ami önmagában nem meglepő, hiszen ezek a voksszerzés egyik bevett és bevált eszközei.
Adódik viszont a kérdés: ki(k)nek higgyünk? Pontosabban: ki(k)nek, mit higgyünk el?

Szokták mondani: aki panaszkodik, takargatnivalója lehet. Aki hárít, gyenge a hiányosságok elismerésére. Aki nagyon akar, görcsössé, ezáltal hiteltelenné válik.
Gondot szokott okozni a helyes voks leadásakor a közösségek többségében kialakuló lojalitás, ami, ha betegessé válik, egészségtelen szervilizmussá, mi több, érzelmi rabszolgasággá nőheti ki magát.

A félrevezetett, úgymond, vakká tett szavazó általában utólag bánja meg, hogy ki(k)re tette az ikszet a fülke magányában. Az kevéssé tudatosul benne, hogy a vele egy településen élő, dolgozó polgártársai sorsát, jövőjét veszélyeztetheti. Főleg akkor, ha szavazatával olyan hatást ér el, hogy a többség számára fontos és szükséges fejlesztések alábbhagynak, megrekednek.

Jól gondoljuk meg, tehát, hogy ki(k)nek hiszünk, ki(k)ben bízunk, mert felgyorsult világunkban legközelebb várhatóan csak 2029-ben lesz lehetőség arra, hogy Gödöllő érdekében „a fejünkhöz kapjunk”.

Örök tanulság, a várospolitikában is, hogy egy ember a végtelenségig nem hiheti magáról azt, hogy „nagyobb”, mint az általa vezetni kívánt település. Mivel semmi nem tarthat örökké, egyszer úgyis kiderül, hogy a viszony fordítva igaz.

Hisszük, ha idén több valósul meg az adott szóból, ha kevesebben és kevesebbet ködösítenek, mint eddig, eredményességben javuló tendenciát mutató esztendő várhat ránk.
Ehhez kívánunk egészséget, józan mérlegelést és kitartást az 58 éve várossá lett Gödöllőn! Fedor Gábor


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online