Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem kívánok olyan gazdasági társaságban szerepet vállalni, amelynek tulajdonosai között a gödöllői önkormányzat is szerepel

2023-12-20 15:19:03

Juhász István, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke december 13-ára társulási tanácsülést hívott össze. A kistarcsai Csigaházban megvalósítani tervezett, ám határozatképtelensége miatt elmaradt eseményen a kiküldött meghívó alapján öt napirendi pont megtárgyalása szerepelt volna. Többek között a társuláshoz tartozó települések területéről begyűjtött hulladék kezelését végző Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztása is. Erre azért volt szükség, mert november 17-én Feigli Ferenc lemondott erről a tisztségről.

Emlékezetes, hogy november 16-án – vagyis egy nappal az ügyvezető lemondása előtt – a gödöllői önkormányzat közmeghallgatásán vezető téma volt a hulladékgazdálkodás helyzetéről szóló tájékoztató, aminek hatására viharosnak mondható szóváltás alakult ki Feigli Ferenc és Gémesi György gödöllői polgármester között. Összefüggésbe hozható a lemondás a nézetkülönbséggel? – mások mellett erről is kérdeztük Feigli Ferencet.
- Egyértelmű a válaszom: igen!

- Beavatna a részletekbe?
- Több mint két éve, 2021 novemberében, amikor válságkezelési-menedzserként megérkeztem az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati társulás területére, egyetlen egy kérésem volt: a társult önkormányzatok vezetői tegyék félre politikai hovatartozásukat és az általuk képviselt települések érdekeit tartsák szem előtt. Úgy gondolom, ez működött egészen az idei év feléig. A MOL Nyrt. július 1-jétől bekövetkezett koncessziós szerepvállalását követően, illetve – feltételezésem szerint – a jövő évi önkormányzati választások előtt dr. Gémesi György gödöllői polgármester, folyamatosan politikai ügyet generálva, a rossz és kifogásolható hulladékgazdálkodási helyzetről kezdett kommunikálni.

- Valljuk be, a konténerek környezetében kialakult áldatlan állapotokat látva, volt némi oka annak, hogy a polgármester – a felelősséget a szolgáltatóra hárítva – kritizálta a helyzetet.
- Valójában a gödöllői rossz hulladékgazdálkodási helyzet a társulás összes önkormányzata közül kizárólag egyedül a Gödöllő városában megtalálható szelektív gyűjtőszigetek körül forog. Nagyon sokszor elmondtam már, hogy pont azért lépte meg a jogalkotó a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését és szűntette meg a szigetes gyűjtést, mert minden esetben valamennyi szigetes gyűjtés illegális hulladéklerakó helyként funkcionált. Gödöllőhöz hasonló város esetében, nevezetesen, Vácon, három hónap alatt szüntettük meg az összes szelektív gyűjtőszigetet. Ennek eredményeként egyrészt 27%-kal több szelektív hulladékot gyűjtünk be, másrészt pedig teljesen tiszta és rendezett lett Vác a gyűjtőszigetek környezetében.

- Az elmúlt hónapokban Gödöllőn is számoltak fel hulladékszigeteket, ami azt jelenti, ez a folyamat elindult a városban.
- Gödöllőn a közel másfél éve létrehozott munkacsoport 6, azaz, hat szelektív szigetet volt képes megszüntetni. November 16-án a gödöllői önkormányzat Gémesi György polgármester úr vezetésével lakossági közmeghallgatást szervezett a hulladékgazdálkodás témakörében. A közmeghallgatás során számomra teljesen egyértelművé vált, hogy polgármester úr nem megoldani akarja ezt a problémát, hanem politikai céljai érdekében folyamatosan fenn kívánja tartani. Ezt erősíti az a tény is, miszerint: az általa prezentációként bemutatott fotók között – általa is elismerten – szerepeltek a megszüntetett gyűjtőszigetek utáni állapotokról készült képek, amiken mindenki láthatta, hogy rend és tisztaság van. Magyarul: semmi mást nem kell tenni azért, hogy megszűnjön a jelenlegi kaotikus állapot, mint azt, amit közel másfél éve szakmailag egyfolytában mondok: meg kell szűntetni a szelektív gyűjtőszigeteket!


- A közmeghallgatáson kialakult vita során felmerült a korábbi évek gazdálkodása, ráadásul, olyan időszaké is, amikor még Gémesi György volt a társulás elnöke.
- Rendkívül rosszul esett, amikor polgármester úr úgy állította be elnökletének utolsó, 2018-as évét, mintha az lett volna az etalon. Csupán azt a konkrét tényt felejtette el, hogy a folyamatos mínuszos gazdálkodás miatt egyedül az országban a társulás területére érkezett meg a katasztrófavédelem. Ezt etalonként beállítani, szemben az én érkezésemet követő 2021-es, 2022-es, valamint 2023-as év pozitív gazdálkodásával, egyértelművé tette számomra, hogy nem kívánok olyan gazdasági társaságban szerepet vállalni, amelynek tulajdonosai között Gödöllő Város Önkormányzata is szerepel, ezért másnap, november 17-én beadtam a lemondásomat a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezetéséről. Miután a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. csak a hulladék kezelését végzi, ezért a begyűjtést, szállítást ellátó Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-ben sem kívánok szerepet betölteni január 1-jétől, tekintve, hogy sem hulladék begyűjtési-szállítási, sem hulladékkezelési kapcsolatban nem szeretnék állni Gödöllő Város Önkormányzatával.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online