Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői közmeghallgatás: egymásnak estek a felek a „mocskos város” szemét-kérdésében

2023-11-16 21:08:15

November 16-án, a kora esti órákban letudta az évente legalább egyszer kötelező közmeghallgatásra vonatkozó törvényi kötelezettségét a gödöllői képviselőtestület. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Dózsa György úti épületében lezajlott nyilvános eseményen az irányadó napirend az átszervezett hulladékgazdálkodás gödöllői helyzete a MOL által elnyert koncessziós szerződés tükrében címet viselő polgármesteri tájékoztató volt. Ezen felül a közérdeklődésre számot tartó lakossági kérdésekre is reagáltak a megszólított illetékesek.

Az eseményre szóló meghívón előterjesztőként kizárólag Gémesi György polgármester neve szerepelt, aki a közel másfél évtizeddel ezelőtt, európai uniós támogatással indult Zöld Híd programra is visszautalva rövid történeti áttekintéssel kezdte mondandóját. Ennek végállomása az idén július 1-jén hatályba lépett, 35 évre szóló MOL-koncessziós rendszer volt, ami alapjában változtatta meg az önkormányzatok hulladékgazdálkodással összefüggő feladat- és hatáskörét.
- Gödöllő számára egyetlen dolog fontos, a hulladékgazdálkodás területén is legyen meg a lakosság biztonsága és a tiszta környezet – nyomatékosított álláspontját a polgármester. Ennek érdekében több intézkedés is történt (például: hulladékgazdálkodási bizottság létrehozása, több hulladéksziget megszüntetése, zárható konténerek kihelyezése, hulladék-kommandó szervezése), és a városvezetés folyamatosan keresi a megoldást a főként a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken kialakult állapotok felszámolására.

Hogy kinek, mi a kötelessége a hulladékgyűjtő szigetek tisztántartása kérdésében, folyamatos ütközőpont az önkormányzat és a szolgáltató között. Gémesi kifejtette, hogy a hulladékgyűjtő sziget nem közterület, és azt is megemlítette, hogy a július 1-je előtt készült képeken is látszanak az áldatlan állappotok.

Mit tud tenni az önkormányzat? – tette fel a kérdést Gémesi György. Majd válaszolt is magának: folyamatosan egyeztet a szolgáltatóval, kamerákat szerel fel a frekventált helyekre és a hulladék-kommandósok segítségével is fellép a renitensek ellen.

Gémesi György szóba hozta a Kőrösi-Csoma Sándor utca végén megépített, de nem működő hulladékudvart. Sok időt azonban nem vesztegetett erre, mondván: keresik a megoldást, hogy hol lehet ilyen vagy ehhez hasonló helyet találni, olyat, ahol lakossági tiltakozás nem merül fel.

A közeljövőre vonatkozóan az új, 2024. január 1-jétől életbe lépő üvegvisszaváltási rendszerrel kapcsolatos bizonytalanságokról is szólt a város első embere, de azt is elmondta, hogy ha ez megfelelően működik, az nagyban előmozdíthatja a hulladékgyűjtő szigetek – akár teljes – felszámolását.

A polgármesteri tájékoztatóra elsőként Feigli Ferenc, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója reagált, aki tisztázta, hogy napjainkban
az általa vezetett cégnek nincs köze a hulladékgazdálkodási szolgáltatás begyűjtési részéhez, a társaság csupán a hulladék kezelését végzi.
A korábbi, idén június 30-ával véget ért közszolgáltatói szerződés alapján a közszolgáltató vállalta a hulladékgyűjtő szigetek tisztán tartását, de július 1-jétől ez megszűnt, ezáltal település-tisztasági kérdéssé vált, ami önkormányzat feladat- és hatáskör.

- Minden egyes szelektív hulladékgyűjtő sziget előbb-utóbb illegális hulladéklerakóvá válik. Vácon három hónap alatt felszámolták a szigeteket. Gödöllőn két év alatt nyolc szigetet sikerült felszámolni. Ha ilyen ütemben halad a szigetek felszámolása, akkor még nyolc év múlva is arról beszélünk, amiről most. Egyetlen kérdést kell feltennünk: akarjuk megszüntetni a szigeteket, vagy évekig fennmarad és vitákat generál a probléma? – hangsúlyozta Feigli Ferenc.

Dr. Kiss Árpád jegyző egyfajta jogszabály-értelmezésbe kezdett, és a rendelkezések felolvasásával azt próbálta igazolni, hogy a szigetek tisztán tartása a közszolgáltató kötelessége, mondván: a hulladéksziget gyűjtési rendszer része, ezért nem minősül közterületnek.
Feigl Ferenc erre úgy reagált, hogy a közszolgáltató értelmezése július 1-jétől azért aggályos, mert a koncesszió hatályba lépésével a közszolgáltató fogalma kikerült a rendszerből.

Farkas Gabriella, a begyűjtési feladatokat ellátó Vertikál Nonprofit Zrt. képviseletében elmondta, hogy várhatóan januártól megnyílik az Ökörtelek-völgyi hulladéklerakó területén létesülő hulladékudvar, ahol le lehet majd adni a szelektív hulladékot.

Gémesi György úgy összegezte a közmeghallgatás lakossági kérdések és hozzászólások előtt részét, hogy a jogszabályok értelmezése helyett jobb lenne elszállítani a szemetet, és a feladatból nem kibújni.

Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője azzal kezdte hozzászólását, hogy déjá vu (dézsá vü) érzése van, mert 5-6 évvel ezelőtt, a katasztrófavédelem behívásával hasonló helyzet alakult ki. Hozzátette: akkor sem és most sem a szemétről szól a vita.
- Sokkal inkább arról, hogy politikai balhét generáljunk, a törvényalkotóra mutogassunk. Jönnek a választások, és elő kell állítani olyan helyzetet, hogy másra lehessen mutogatni, ahelyett, hogy a megoldásról szólna a történet – címezte gondolatait Gémesi Györgynek Vécsey László.

Ezt követően tovább folytatódott a személyeskedéstől és sértegetésektől sem mentes, igencsak parttalan szócsata a hulladékgazdálkodási program korábbi és jelenlegi illetékesei között. Az est „fénypontja” azonban csak ezután következett, amikor dr. Henkei Viktória, a Hely az Érték Városvédő Egyesület 2019-es polgármester-jelöltje „az egész város egy mocsok” mondattal zárta le hozzászólását.
Nem véletlen tehát, hogy a gödöllői szemétkérdés végérvényes, minden érintett számára kielégítő megoldása – 185 perc elteltével is – a jövő zenéje maradt…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online