Vissza normál nézetbe Nyomtatás

MATE Sportgála: együttműködési megállapodás aláírása díjeső kíséretében

2023-11-24 09:14:46

November 23-án a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében rendezték meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második sportgáláját. Az ünnepi eseményen – egy, a helyi, minőségi sportélet fejlődését segítő négyoldalú együttműködési megállapodás aláírása mellett – elismerésben részesítették az egyetem, valamint a MATE-Gödöllői EAC edzőit, munkatársait és jeles sportolóit, akik méltóképpen képviselték a felsőoktatási intézményt a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, és egyben motiváló példaképek minden sportolni vágyó számára.

A rendezvény résztvevői a gála elején egyperces néma felállással megemlékeztek az október végén, 89 éves korában elhunyt Batizi Sándorról, Gödöllő idei díszpolgáráról, az egyetemi klub kardvívó-mesteredzőjéről, a helyi vívócsarnok társnévadójáról.

A történelmi környezetben lezajlott eseményen – a kiemelt támogatók képviselői mellett – részt vett és köszöntőbeszédet mondott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, a MATE-GEAC elnöke, a Sportgála házigazdája, Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Gémesi György, Gödöllő Város polgármestere, valamint Baji Balázs világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató helyettese.

Az elhangzottakból kitűnt, hogy a gödöllői központú egyetemen – az oktatás és a kutatás folyamatos fejlesztése mellett – rendkívüli prioritása van a kettős életpályamodell népszerűsítését is szolgáló sportélet fellendítésének. Ennek fontos mérföldköve volt a MATE-Gödöllői EAC két évvel ezelőtti megújítása: a már meglévőkön (atlétika, vívás, sportlövészet) kívül számos, újonnan alakult szakosztály (úszás, női és férfi vízilabda, szabadidősport, triatlon) létrehozása, a Gödöllő Városi és Térségi Uszoda 2021 decemberi átadása, valamint azon hallgatók ösztöndíjjal történő elismerése, akik tanulmányaik mellett az élsportban is kiemelkednek.

A Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülte tagjainak műsorszámaival gazdagított gálaest kiemelkedő momentuma volt, amikor Hollósi Géza, a Dunakeszi Tankerület szakmai vezetője (jobbról a második), Sima Péter, a Török Ignác Gimnázium igazgatója (jobbra), Gyuricza Csaba, a MATE rektora (balról a második) és Kriszt Balázs, a MATE-Gödöllői EAC ügyvezető elnöke (balra) ünnepélyesen aláírták azt a négyoldalú megállapodást, aminek fő célja, hogy a Török Ignác Gimnázium, annak fenntartója (tankerület), a helyi egyetem, valamint az egyetemi klub összefog a gimnáziumi tanulók tudomány és sport területén történő fejlődésének elősegítése érdekében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az együttműködő felek közösen biztosítják az érintett osztályokban sportoló tanulók számára annak lehetőségét, hogy a tehetségüknek megfelelő, maximális eredményt érjenek el mind tanulmányaik, mind sportolásuk terén, figyelembe véve a sportoló tanuló érdekeit és a sportág utánpótlás-nevelési célkitűzéseit.


A díjátadó ceremónia folyamán 17 sportág (kosárlabda, vívás, kézilabda, cselgáncs, röplabda, vízilabda, triatlon, sportlövészet, evezés, kajak-kenu, díjugratás, műugrás, atlétika, jégkorong, labdarúgás, úszás, síelés) 35 sportolója részesült az Élsportolók Egyetemi Tanulmányait Támogató Ösztöndíjban. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon első helyezést elért hallgatók közül 14 főt jutalmaztak, míg az egyetemi nemzetközi versenyeken helyezést elért hallgatók közül négyen kaptak díjat.

A 2023-as eredmények alapján Dénes Eszter természetvédelmi mérnök Bsc IV. évfolyamos hallgatóé lett az Év Egyetemi Sportolója díj, amit a kínai Csengtu-ban megrendezett Egyetemi Világjátékokon – sportlövészet sportágban – a női 10 méteres légpuska-csapattal szerzett ezüstérmével érdemelt ki.

A MATE-GEAC Príma díjat négy, nemzetközi és hazai szinten is eredményes sportoló vehette át, nevezetesen: Gémesi Huba kardvívó (edzője Navarrete József), Lovász Dorina sportlövő (edzője Szucsák Mátyás), Zsemle Hanna triatlonista (edzője Hadházi Máté) és Simon Virág atléta (edzői Karakas Józsefné és Körmendy Katalin).

Az Év Egyesületi csúcsa díjat Sulyán Alexa junior Európa-bajnoki ezüstérmes rövidtávfutó atléta és Dénes András sportlövő kapták.
• Alexa elsőéves juniorként ebben az évben 4 országos csúcsot futott fő számában, 200 méteren (kettőt fedett pályán, kettőt szabadtéren). Ráadásul, utóbbival vezeti az európai ranglistát az U20-as korosztályban, és néhány napja az év legjobb juniorkorú női atlétájának választották Magyarországon (edzője Körmendy Katalin).
• András idén tagja volt az 50 méteres fekvő versenyszámban junior világbajnoki címet szerzett a magyar válogatottnak. Egyéniben országos bajnok lett a 3 testhelyzet olimpiai számban, és ebben a számban a nevéhez fűződik az idei egyesületi csúcs is. András ezt a nagyszerű, 588 körös eredményt, az Olimpiai Reménységek Versenyén lőtte, beállítva a korábbi magyar rekordot (edzője Szucsák Mátyás).

A MATE-Gödöllői EAC Év Sportolója díjat az idei versenyidényben elért eredményesség alapján ítélték oda.
• Az Év csapatának járó elismerést a MATE-GEAC – Simon Virág, Dobránszky Laura, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin összetételű – női 4x400 méteres váltója érdemelte ki, miután a hölgyek 2023-ban megjavították a 4x400 méter fedettpályás egyesületi országos csúcsot, valamint szabadtéren és fedettpályán egyaránt országos bajnokok lettek. Edzőik: Karakas Józsefné, Körmendy Katalin és Kovács Zoltán.
• Női utánpótlás kategóriában Kriszt Sarolta, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aranyérmes, 5830 ponttal országos korosztályos csúcsot teljesített hétpróbázó atléta (edzője Körmendy Katalin), férfi utánpótlás kategóriában Lesták Ármin U20-as Európa-bajnoki résztvevő hosszútávfutó atléta (edzője Gadanecz György), női felnőtt kategóriában Mészáros Eszter világkupa-, csapatban Európai Bajnokok Ligája- és Európa Játékok-győztes sportlövő (edzői Szucsák László és Szucsák Mátyás), illetve férfi felnőtt kategóriában Gémesi Csanád, egyéniben magyar bajnok, csapatban világbajnok kardvívó (edzője Navarrete József) 2023-as sikereit ismerték el.
• Az Év Edzője díjat a csapatban idén világbajnoki címet nyert Gémesi Csanád trénerének, a Pepe becenévre hallgató, kubai származású Navarrete Józsefnek, a MATE-Gödöllői EAC vezetőedzőjének adományozták. Fotó: Zsigmond László


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online