Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői atlétika idén kilépett a nemzetközi porondra, és nem is akárhogyan

2023-11-07 17:49:13

Akár a fedett pályás, akár a szabadtéri versenyeket vesszük alapul, mozgalmas és rendkívül sikeres évet tudhatnak maguk mögött a MATE-Gödöllői EAC atlétái 2023-ban. Abban az esztendőben, amikor Budapest volt a házigazdája a sportág világbajnokságának. Bár, szűk két hónap még hátravan az idei évből, úgy gondoltuk, nem korai, ha megkérjük dr. Kriszt Balázst, a MATE-GEAC ügyvezető elnökét, értékelje az idei történéseket és ossza meg a jövő évre vonatkozó terveket, elvárásokat.

- Aki behatóbban figyeli a gödöllői atléták szereplését, könnyen nyugtázhatja, hogy az eredményességet alapul véve, gyakorlatilag évről évre látványos a fejlődés. Ebben a folyamatban milyen szerep jutott a 2023-as esztendőnek?
- Az idei esztendő a mind a magyar atlétika, mind a MATE-GEAC életében kiemelkedő jelentőségű volt, hiszen Budapesten rendezték a sportág legnagyobb ünnepét, a világbajnokságot, ami óriási terhet rakott a legjobb edzőinkre és versenyzőinkre, ugyanakkor egyszeri és megismételhetetlen jelentőséggel bírt a sportág népszerűsítése és jövője miatt. Kiemelném, hogy a MATE-GEAC atlétika szakosztálya megkülönböztetett szerephez jutott mind a világbajnokság előkészületei, mind a megrendezése alatt, hiszen számos népszerűsítő eseményen a mi legfiatalabb atlétáink vettek részt, külön szurkolói zónánk volt a maraton futások alatt és sok önkéntessel, versenybíróval, szervezővel, rendezővel vállaltunk részt a háttérmunkában. Utólag azt is elárulhatom, hogy a vébé előtt nálunk edzőtáborozott az – indiai válogatott mellett – a világhírű norvég Ingebrigtsen Team és egy kisebb dél-afrikai különítmény is. És csak ezután következik az, hogy négy atlétánk is benne volt a magyar világbajnoki csapatban! A konkrét kérdésre válaszolva: ebben az évben a hazai porondról kiléptünk a nemzetközire és nem is akárhogyan!

- A sikerek, túl azon, hogy örömet okoznak és motivációt adnak, a sportolni készülő fiatalok számára is vonzerőt jelnetnek. Ilyen értelemben származott „hasznotok” ezekből a sikerekből?
- Feltétlenül. Meg kell említeni, hogy az elmúlt évek szisztematikus munkája és nyilván a budapesti vébé hatására közel 40 új, 2014-2016-os születésű atlétapalánta jelentkezett a legkisebbeket tömörítő „Katica” csoportunkba és csaknem 100 kisgyermek csatlakozott az általános iskolákban (Hajós, Erkel, Szent Imre) a Kölyökből Atléta programhoz, így az atlétika szakosztály létszáma 300 fő körül mozog és 11 edző foglalkozik a sportolókkal.

- Az atlétika – annak ellenére, hogy létezik csapatbajnokság – alapvetően egyéni sportág. Mik azok a szempontok, amik alapján az év elején meg lehet fogalmazni a különböző korosztályokkal szemben támasztott, akár a fedett pályás, akár a szabadtéri szezonra vonatkozó elvárásokat?
- Igen, alapvetően egyéni sportág vagyunk, de a csapatbajnokságon az idei évben elért második hely mutatja igazán a MATE-GEAC helyét a sportágban és megerősít minket abban, hogy jó úton járunk, és a tavalyi ezüstérem nem egy véletlenül kiszaladt eredmény volt. A kérdésre válaszolva: első és legfontosabb, hogy a sportolóink, versenyzőink jól érezzék magukat és a saját képességeikhez mérten jól teljesítsenek. Természetesen, a válogatott élversenyzőink esetében – szerencsére vannak bőven – kellenek konkrét hazai és nemzetközi célok, de ezek személyre lebontottak és nagyon változóak. Összességében, mint Kiemelt Utánpótlás Központ, a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztály elérte az év elején kitűzött célokat, sőt, túlteljesítette őket. Itt mindenképpen szeretném megemlíteni, mert a fiatalabb korosztályokról kevesebbet beszélünk, hogy Máté Alpár serdülő- és ifjúsági korú dobói és Kovács Zoltán fiatal sprinterei, gátfutói ebben az évben már kiemelkedően szerepeltek a hazai mezőnyben és a válogatott viadalokon is, vagyis: döngetik azt a bizonyos kaput.

Levegőben a MATE-Gödöllői EAC 4x100 méteres országos bajnok női váltó tagjai: Kriszt Sarolta, Simon Virág, Sulyán Alexa és Nádházy Evelin
(balról jobbra)

- Az utóbbi években szinte természetessé vált, hogy nincs olyan jelentős hazai verseny, ahol ne nyernének érmeket a gödöllői atléták. Mi több, nemzetközi szinten is szépen gyarapodnak az értékes, nem egy esetben dobogós helyezések. Nyilván nem könnyű kiemelni egy-egy kiugró eredményt az idei felhozatalból, mégis arra kérlek, mondjál néhányat ezek közül.
- Igen, ez mindig nagyon nehéz, de mérhető sportág révén mégis meg kell tenni. Első helyen említem, hogy négy atléta hölgyünk bekerült a világbajnokságra készülő szűk csapatba: Nádházy Evelin, Sulyán Alexa, Simon Virág és Kriszt Sarolta, akik közül végül Evelin tagja volt az országos csúcsot repesztő 4x400 méteres váltónak, míg Alexa egyéni 200 méteren futott több tízezer néző előtt.
Kiemelendő Sulyán Alexa idénye, aki a világbajnokság előtt az U20-as Európa-bajnokságon 200 méteren ezüstérmes lett, tagja volt a felnőttek csapat Európa-bajnokságán országos csúcsot futott 4x100 méteres váltónak és 200 méteren junior országos csúcsot futott fedett pályán és szabadtéren egyaránt, ráadásul, összesen négyszer. Szót kell ejteni egyik legnagyobb tehetségünkről, a 17 éves Kriszt Saroltáról, aki ebben az évben hétpróbában országos csúccsal megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ebben a számban 3. a világranglistán, továbbá, ifjúsági országos csúcsot futott 100 méter gáton és 400 méter gáton is. Utóbbi számban 5. a korosztályos világranglistán és utolsó pillanatig harcban volt a 4x400 méteres váltóban a budapesti világbajnoki indulásért. Mindenképpen említést érdemel Mátó Sára, aki nyár elején került hozzánk és korábbi teljesítményéhez képest nagyon mélyről indulva, a MATE-GEAC kötelékében megújulva, 400 méteres gátfutásban bronzérmet hozott Kínából, a korábban Universiade néven ismertté vált Egyetemi Világjátékokról.

- Azt gondolom, nem állok messze a valóságtól, ha kimondom: a gödöllői atlétika országosan jól csengő „márkanév” lett. Ehhez elengedhetetlen egy kiváló szakmai stáb, és olyan tárgyi, anyagi feltételrendszer, ami biztosítja a folyamatos építkezést. Akár a szakemberek, akár a sportolók körében milyen a megítélése a gödöllői egyetemi „műhelyben” zajló munkának?
- Véleményem és érzésem szerint kiváló a külső megítélésünk, de – persze – irigyek mindig vannak. Ezt mutatja az is, hogy a mostani átigazolási időszakban rengeteg megkeresésünk volt és van, kiváló, a világbajnokságot is megjárt sportolóktól. Hogy mást ne mondjak, ősztől Körmendy Katalin edzőnknél (Kriszt Sarolta és Sulyán Alexa edzője) folytatja pályafutását három válogatott 400 méteres férfi síkfutó, Nadj Levente, Steigerwald Ernő és Enyingi Patrik. Egyesületünkhöz csatlakozott a kiváló középtávfutó hölgy, Ohn Kinga és tárgyalásokat folytatunk Kovács Zoltán csoportjának bővülése, erősödése ügyében is, ahová egyébként Mátó Sára mellé – miután korábbi edzője, Karakasné Hasznos Judit visszavonult – csatlakozott Nádházy Evelin is.
A kérdésben benne voltak a tárgyi és anyagi feltételek is, ezért itt is ki kell emeljem az egyetem, a MATE szerepét, amely nem csak nevével szerepel az egyesület életében, hanem minden korábbinál komolyabb erkölcsi és anyagi támogatást kapunk vezetésétől. Fontosnak tartom hangsúlyozni, egyre inkább úgy tűnik, hogy az amerikai modell és a kettőséletpálya modell, a kettős karrier program óriási lehetőség mind az élsportolóknak, mind az egyetemnek, mind az egyesületnek.

Szeptember 10-én megvédte tavalyi csapatbajnoki ezüstérmét a MATE-Gödöllői EAC „atlétika-családja”

- Lehet, hogy korainak tűnik, de rákérdezek: úgy hazai, mint nemzetközi mércével mérve, milyen terveitek, célkitűzéseitek vannak a következő – cseppet sem mellékesen, olimpiai – évre?
- A 2024-es év egy igen sűrű és nemzetközi eseményekben gazdag év lesz az atlétikában, számunkra három fő versennyel: Európa-bajnokság Rómában, U20-as világbajnokság Peru fővárosában, Limában és természetesen a párizsi olimpia! Mindháromra szeretném, ha egy vagy több versenyzőnk kijutna, ami különösen az olimpia esetében lenne nagy dolog, hiszen utoljára 2012-ben volt GEAC-os atléta indulónk, Deák-Nagy Marcell személyében, 400 méteres síkfutásban. Erre legnagyobb esély a 400 méteres női-, férfi- és mix váltóban van, amelyekbe hat-hét női, illetve férfi futónk is pályázik. Az egyéni számok álmait nem mondom ki. Rómában mind egyéniben, mind váltókban reális esélye van akár több versenyzőnknek is rajthoz állni, míg az U20-as világbajnokságra Sulyán Alexa és Kriszt Sarolta kvalifikációja nem álom kategória, sőt, esetükben a döntős szereplés is realitás lehet.

- Nem véletlen, hogy az előző kérdésben szóba hoztam a 2024-es párizsi olimpiát. Úgy is, mint a MATE-GEAC ügyvezető elnökét kérdezlek: a jó eséllyel kijutó Gémesi Csanád kardvívón és a kvalifikációs világranglistán egyelőre kvótát érő helyen álló sportlövőn, Mészáros Eszteren kívül, lehet olyan gödöllői atlétalány vagy fiú, aki rajthoz állhat a francia fővárosban?
- Igen, de nevet babonából nem mondok.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online