Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőiek, figyelem: komoly veszélyekkel járhat a világhálón történő vásárlás!

2023-10-25 17:57:57

Az utóbbi időben jelentősen emelkedett az online csalások száma. Az elkövetők minden esetben pénzt akarnak kicsalni a kiszemelt áldozatoktól, akik semmit nem sejtenek arról, hogy csalóval állnak szemben és saját maguk adják ki személyes-, illetve bankkártya adataikat. A közelgő év végi ünnepi időszakra jellemző vásárlási láz miatt a veszély fokozódhat, érdemes körültekintőnek lenni!

Az online piactéren, apróhirdetési oldalakon (Vinted, Jófogás, Marketplace) elkövetett csalások többsége az alábbi módon történik:
Az eladó (a későbbi sértett) eladásra kínál egy (bármilyen) terméket, amire vevőként jelentkezik be az elkövető. A potenciális vásárló elkéri az eladó email-címét, melyre elküld egy emailt, mintha az oldal küldte volna és egy kitöltendő online űrlapot küld, ahol az eladónak meg kell adnia a személyes- és bankkártya adatait.
Előfordulhat, hogy az email-címre egy weboldal linkjét küldik, ami szintén adathalász oldal. A tapasztalatlan eladók kiadva saját adataikat azonnal bűncselekmény áldozatává válnak, miután az elkövetők pénzt emelnek le bakszámlájukról.

Összeszedtük, milyen esetben kell gyanakodnunk, hogy csalóval van dolgunk!
• A vásárlónak semmi oka arra, hogy elkérje az Ön e-mail címét, telefonszámát vagy bankkártya-számát, ezért ezeket soha ne adja ki!
• Lehetőleg semmilyen linkre ne kattintson rá, amit üzenetben küldenek!
• Ha már megadta valakinek az adatait a platformon és kap egy első pillantásra valódinak tűnő e-mailt, gondolkodjon el! Van-e az üzenetnek értelme, magyarul írták-e, nyelvtanilag helyes-e? Mindenképp ellenőrizze, hogy milyen email címről küldték, ha pedig elbizonytalanodik, lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálattal az oldalon és inkább győződjön meg róla, hogy az email valóban tőlük származik! (Ezt más csalásokra is érdemes alkalmazni: ha a bank küld valamilyen figyelmeztető emailt, járjon utána, valós-e!)
• Ha az üzenetben néhány órás határidőt szabnak, az már egy figyelmeztető jel. Sem az online piacterek, sem a bankok nem fognak csupán 1-2 órát adni a fizetésre és teljesen értelmetlen is lenne ennyire siettetni az ügyfelet a kártyaadatok megadásával.
• Mindig nézze meg, hogy a tényleges weboldalon van-e vagy ahova átkattint, valóban az online piactérhez tartozik! Bármilyen írásjel, más domain a cím végén, vagy egy olvashatatlan URL olyan weboldalra irányíthat, ahol már csalásnak van kitéve.

Legyen óvatos, ne váljon csalás áldozatává!
Ha mégis megtörténne, tegyen feljelentést a rendőrségen! A 112-es segélyhívó szám ingyenesen hívható. Ezen az oldalon minden szükséges információt megtalál – olvasható a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékese által hírportálunkhoz eljuttatott felhívásban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online