Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Átadták a 35 millió forintos közpénz-keretből elkészült Teleki-haranglábat a máriabesnyői temetőben

2023-08-12 14:13:23

A gödöllői költségvetés február 16-i elfogadásakor tudni lehetett, hogy a Teleki Pál Egyesület harangláb felállítását kezdeményezte a máriabesnyői temetőben, a néhai miniszterelnök, gróf Teleki Pál sírjának környezetében. Mivel a településszéli temetőben – feltehetőleg a Nagyboldogasszony Bazilika közelsége miatt – eddig nem volt harang, a műtárgy eredetileg 25 millió forintos városi költségvetési előirányzatból tervezett létesítésének köszönhetően, nem csak a főcserkészhez, Teleki Pálhoz kötődő megemlékezések, hanem a temetések alkalmával is megszólalhat a harang a sírkertben.

A harangláb állításának ötletét az 1933-as IV. Cserkész-világtalálkozó (jamboree) 90. évfordulója alapozta meg. A fejlesztés végrehajtása során kiderült, hogy további anyagi forrásra van szükség a harangláb megvalósításához, ezért a képviselőtestület a május végi zárszámadáskor további 10 millió forintot biztosított erre a célra.

Az immár 35 millió forintos összköltségvetésű beruházás elkészült, a hivatalos avatási ceremóniát augusztus 12-én rendezték meg. A Teleki-haranglábat Virth József, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosa szentelte fel.


A harangláb és környezetének rendbetételi folyamata azonban ezzel várhatóan nem ér véget. Amint arról idén márciusban hírportálunk is beszámolt, a Miniszterelnökség égisze alá tartó Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által a városi forráshoz állami támogatás érkezhet. A NÖRI négy dolgot tudna vállalni a fejlesztésből: a dísznövényzet telepítését, új padok kihelyezését és a régiek felújítását, a síron szereplő feliratok felújítását és a sír megtisztítását, valamint egy új, digitális információs térkép kihelyezését, miután, a besnyői temetőben fellelhető hírességek sírjai közül négy a nemzeti sírkerthez tartozik.

Értesülésünk szerint az érintettek arról folytatnak egyeztetéseket, hogy Teleki Pál születésének november 1-jén esedékes 144. évfordulójára az állami vállalások várhatóan teljesülnek, és megtörténhet azok ünnepélyes átadása.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online