Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Teleki-sírfelújítás: nézetkülönbségbe torkollott az együttműködés értelmezése

2023-03-17 18:19:38

A gödöllői költségvetés február 16-i elfogadásakor tudni lehetett, hogy a Teleki Pál Egyesület harangláb felállítását kezdeményezte a máriabesnyői temetőben, a néha miniszterelnök, gróf Teleki Pál sírjának környezetében. Mivel a temetőben jelenleg nincs harang (más kérdés, hogy ennyi pénzért nem feltétlenül szükséges, mert a Nagyboldogasszony Bazilika közelsége miatt a harangszó jól hallható a temetőben), a műtárgy 25 millió forintos városi költségvetési előirányzatból tervezett létesítésének köszönhetően nem csak a főcserkészhez, Teleki Pálhoz kötődő megemlékezések, hanem a temetések alkalmával is megszólalhatna a harang a sírkertben. Aktuálissá teszi az ötlet megvalósítását, hogy idén van az 1933-as IV. Cserkész-világtalálkozó (jamboree) 90. évfordulója.

A haranglábbal, valamint a sír részleges felújításával kapcsolatos előkészítő munkafolyamatba a Teleki Pál Egyesület elnöke, dr. Jeney László mellett, bekapcsolódott dr. Péterfi Gábor önkormányzati képviselő (Szövetség Gödöllőért) is, aki a képviselőtestület március 16-i ülésének egyik egyebek napirendi pontjában tájékoztatta a grémium tagjait az állam, az önkormányzat, valamint a civil- és egyházi világ összefogásának jó gödöllői példájaként említhető ügyben az elmúlt hetekben történt fejleményekről, tárgyalásokról.

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének vezetőségi tagjaként is tevékenykedő várospolitikus – többek között – elmondta, hogy Teleki Pál sírjának és a sír környezetének ügyében – közösen a Teleki Pál Egyesület elnökével – sikeres tárgyalást folytattak Móczár Gáborral, a Miniszterelnökség égisze alá tartó Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatójával. A megbeszélés alapján elmondható, kedvező, hogy a városi forráshoz állami támogatás is érkezhet, ezáltal egy komplex Teleki-projekt valósulhat meg. Az előzetes számítások szerint, bizonyos műszaki módosítások végrehajtásával 19 millió forint is elegendő lenne a haranglábra, így maradna pénz a térkövezésre. A NÖRI négy dolgot tudna hozzátenni az augusztus végéig megvalósítani tervezett fejlesztéshez: a dísznövényzet telepítését, új padok kihelyezését és a régiek felújítását, a síron szereplő feliratok felújítását és a sír megtisztítását, valamint egy új, digitális információs térkép kihelyezését is vállalná, miután, a besnyői temetőben fellelhető hírességek sírjai közül négy a nemzeti sírkerthez tartozik.

Péterfi Gábor szavaira – a hozzá képest ellenzékben lévő képviselőtársain az együttműködési hajlandóság hiányát rendre számon kérő – Gémesi György polgármester az alábbiakat mondta:
- Teljesen jók ezek, csak azt nem értem, hogy a Teleki-egyesületnek a projektje ez, ha jól tudom. És még nem kötöttük meg a megállapodást az egyesülettel. Nagyon szívesen meghívom majd az elnök urat, hogy tájékoztassuk őt. Köszönjük, hogy képviselő úr ilyen aktív, de azt gondolom, hogy ez a Teleki-egyesületnek a hatásköre, velük fogunk megállapodni. Nagyon jó dolog, ha a 25 millió forinthoz valamennyit az állam is hozzáad, de ez a város és a Teleki-egyesület projektje. A javaslatokat adja oda az egyesület elnökének, és a megállapodás megkötésekor nyilván ezeket a részletkérdéseket is belefoglaljuk.

Mivel Péterfi Gábornak viszontválaszra nem volt lehetősége, megkérdeztük: hogyan értelmezi és mennyire minősíti előremutatónak a polgármesteri reagálást?

- Ha már a testületi ülésen nem válaszolhattam, megköszönöm, hogy itt van rá lehetőségem. Polgármester úr azt hangsúlyozta reagálásában, hogy ez az ügy „a Teleki-egyesületnek a hatásköre”. Ezt senki nem vitatja el, de látni kell azt is, hogy ez a projekt 2021-ben elakadt. Jeney László, a Teleki Pál Egyesület elnöke azért is keresett meg engem, hogy ha van rá lehetőségem, segítsek történészként, képviselőként. A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének vezetőségi tagjaként jól ismerem a Nemzeti Örökség Intézetének a főigazgatóját, Móczár Gábor urat, ezért szívesen segítettem.
Kitérőként érdemes szólni arról, hogy a NÖRI-vel már együttműködtünk a Nemzeti Emlékezet Pedagógiai Program elindításában is. Többek között sikerült elérnünk, hogy a pilot-szakaszban Magyarország 5 kiemelt helyszínének egyike a Gödöllői Királyi Kastély legyen. A program révén sok száz diák érkezett a kastélyba az elmúlt hónapokban, és egy rendhagyó foglalkozás keretében ismerhették meg a barokk korszakot.
Visszatérve a Teleki-sírfelújítás ügyére, nekem is fontos a néhai miniszterelnök emlékének ápolása, ezért Jeney Lászlóval egyeztettünk minden lépést, mielőtt a NÖRI-hez fordultunk. A közös sírlátogatás után elértem, hogy a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója fogadjon minket március 9-én. Részletesen ismertettük Lacival az elképzeléseinket, ez alapján körvonalazódott egy terv, ami már nemcsak a Teleki-sír és környezetének rendbetételét érinti, hanem – például – információs térkép elhelyezését is a máriabesnyői temetőben. A terv pénzügyi ütemezését, vagyis azt, hogy mit tud a NÖRI vállalni, és hol szükséges az önkormányzati támogatás átalakítása, újragondolása, ismertettem a testületi ülésen. Ez a történet szép példája lehetne az önkormányzat, az állam, a civil szféra és az egyház összefogásának...
A polgármesteri válaszból számomra az derült ki, hogy én feleslegesen léptem be ebbe az ügybe, mindent elintéz majd a Teleki Pál Egyesület. A valóság az, hogy az egyesület projektje elakadt, szívesen közvetítettem, sikeres is volt a tárgyalásunk. Hiszek továbbra is az együttműködésben, de ehhez minden oldalról szükséges a nyitottság. Nagyra értékelem, hogy Jeney László, a Teleki Pál Egyesület elnöke ezt végig értette, a konkrét együttműködés már elindult, új megállapodásra nincs szükség, többoldalas dokumentációt adtunk át a NÖRI-nek, ami alapján jövő héten már közös sírlátogatást tartunk Teleki Pál sírjánál az állam és az egyesület elnökének jelenlétében. Móczár Gábor főigazgató urat meg is hívtuk az áprilisi Teleki-megemlékezésre, aki örömmel elfogadta a felkérésünket.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online