Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői szilveszterezők figyelmébe: a pirotechnikai eszközök nem játékok!

2022-12-28 10:26:31

Az Országos Rendőr-főkapitányság illetékesei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat azoknak, akik tűzijátékozni vagy petárdázni szeretnének az év végén. Nézzük!

Mit jelent a pirotechnikai osztályokba sorolás?

Röviden: az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között (idén szerdától szombatig) vásárolhatók. A professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Mikor használható fel a szilveszteri tűzijáték?
A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, amit ő köteles térítésmentesen visszavenni.

Hány éves kortól vásárolhatók?

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.

Hol érdemes vásárolni?
Pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt személyi és tárgyi feltételeknek, illetve a termék minőségileg bevizsgált. Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel magát és a környezetét is veszélyezteti!

Honnan tudja, hogy a megvenni kívánt termék legális?
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

Hogyan kell tárolni?

Tartsa távol más tűzveszélyes anyagtól, gyermekek elől elzárva! Tetőtérben, alagsorban, nem szabad tárolni. Az eredeti csomagolást ne bontsa meg, a hibás vagy sérült terméket ne használja fel!

Lehet petárdázni idén szilveszterkor?
Nem! Továbbra is TILOS petárdát birtokolni és felhasználni! Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Miért veszélyes a petárda?
Magyarországon is minden évben történnek kisebb-nagyobb petárda-balesetek.  Egy felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat. A végtag roncsolódása, csonkolódása, a hallás károsodása senkinek sem hiányzik. Forrás: police.hu

Az állatok védelmében
Ha már a szilveszteri mulatsággal gyakran együtt járó, sok esetben szélsőséges „durrogásnál” tartunk, fontos megemlíteni, hogy amennyiben tehetjük, szívleljük meg az állatbarátok és az állatvédők kérését, akik azt szeretnék elérni, ha minél kevesebben élnének Gödöllőn is az év végi örömmámor kifejezésének zajos módjával.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online