Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megnyílt a gödöllői központú egyetem második teljes tanéve

2022-09-05 18:06:18

Közel 4.000 új hallgatóval és kilenc új ösztöndíj meghirdetésével kezdődött el a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második teljes tanéve. Lázár János építési és beruházási miniszter a szeptember 5-i, aulában lezajlott ünnepségen kiemelte, hogy a most felvételt nyert fiatalok rendkívül fontos, számos fejlődési lehetőséget nyújtó pályát választottak, hiszen az agrár-szakemberekre világszerte növekvő kereslet fog mutatkozni.

Lázár János miniszter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának tagja (képen balra) beszédében kiemelte, hogy a pandémia, az orosz-ukrán válság és a példátlan aszály következményei küzdelmes időszakot eredményeztek. Az előttünk álló új korszakban azonban a MATE a nemzeti önellátó képesség hátországává válik, ami példátlan mértékben emeli az intézmény és az itteni szakemberek, hallgatók ázsióját.
Hozzátette: a MATE kötelékében kutató és dolgozó szakembereknek, valamint az itt tanuló hallgatóknak egyaránt nagy a felelősségük, hiszen nekik kell újra gondolni a magyar növénytermesztést és az arra alapozott állattenyésztést és élelmiszeripart úgy, hogy a külső gazdasági hatásokat, a beszállítói láncok összeomlását és a klímaváltozás súlyosbodó hatásait egyaránt hatékonyan lehessen kezelni.

Mint azt dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora (képen jobbra) ünnepi beszédében hangsúlyozta, az egyetem több mint száz vállalkozással működik együtt és kihelyezett innovációs műhelyeket is alapított annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legkorszerűbb gyakorlati tudást sajátítsák el. A digitalizációs fejlesztések és innovációk naprakész oktatása kulcskérdésnek számít, hiszen a MATE hallgatóin is múlik, hogy világunk egy ökológiai katasztrófába vagy a technológiai paradicsomba tart-e.
Az intézmény vezetője kitért arra is, hogy a MATE számára még ebben a nehéz helyzetben is rendkívül fontos a tehetséggondozás, épp ezért folyamatos a sportélet fejlesztése, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány pedig hat új hallgatói ösztöndíjat és három új PhD-ösztöndíjat hirdet meg, már ebben a félévben.


A 2022/2023. tanév fontos, a komfortérzetet jelentősen javító fejlesztéseket is hoz, a gödöllői Szent István Campuson ugyanis mintegy 7 milliárd forintos pályázati támogatás révén kerül sor a nyílászárók cseréjére, valamint a fűtés teljes korszerűsítésére.

Kiemelt figyelem övezi a korszerű agrárium és élelmiszer-gazdaság népszerűsítését is, így ez év szeptemberében elindult a pályaválasztás előtt álló diákokat megszólító Nagy Diák Agrárteszt 2., az ősz folyamán pedig Kaposváron rendezik meg a KÁN Egyetemi Napok rendezvénysorozatot. Forrás: MATE Médiaközpont • fotó: Farkas Domonkos


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online