Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyetemváros lévén a gödöllőieket is érinti: a lakáskiadás jövedelméből adózni kell

2022-08-23 10:48:29

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást, ezért nem árt tisztázni a hosszútávú lakáskiadás szabályait. Egyetemváros lévén, a gödöllői lakáskiadók különösen érintettek lehetnek ebben a kérdéskörben.

Akik lakóhelyüktől távol tanulnak vagy dolgoznak, általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat. A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket. Fontos, hogy a bérlőknek a bérbe vett lakásról mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek, és a közleményrovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést.

A lakóingatlan bérbeadása főszabály szerint áfa-mentes, és nem is kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál bejelentkeznie (adószámmal rendelkeznie), illetve áfa-bevallást beadnia annak a magánszemélynek, aki gazdasági tevékenységként kizárólag áfa-mentes lakóingatlan-bérbeadásból szerez bevételt. A lakbért, azaz: a lakáskiadás bevételét a bérbeadónak dokumentálnia kell.

A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Negyedévenként adóelőleget kell fizetni a megállapított jövedelem után (bevétel-költség/költséghányad), és a jövedelmet az éves szja-bevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. A bérbeadásból származó jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetni, az adó mértéke 15 százalék.

Az agglomerációs- és egyetemváros lévén a gödöllőieket kiemelten érintő ingatlankiadás adózásáról bővebb információ az ide kattintva elérhető 10. számú füzetben olvasható. Forrás: NAV


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online