Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kiss Tibor: Elkövettük azt a hibát, hogy Gémesi Györgyöt támogattuk!

2022-04-05 18:06:38

Április 3-án lezajlott az országgyűlési képviselőválasztás a gödöllői központú, Pest megyei 6. számú választókerületben is. Volt, aki csalódott az eredményben, és volt olyan is, aki örömmel vette az adathalmazt. Hogy melyik táborba tartozott Kiss Tibor, a Pest Megyei Önkormányzat Momentumos képviselője, a közgyűlés gazdasági bizottságának tagja? Mások mellett, erről is beszélgettünk néhány nappal a választás után.

- Képviselő úr! Ön a várost jól ismerő, itt született, itt iskolába és egyetemre járt, családjával és három gyermekével itt élő helyi lakosként élte meg az április 3-i választást. Mint a Momentum aktív politikusa, milyen következtetéseket von le a választókerületi eredményből?
- Talán azzal érdemes kezdeni, hogy a Momentumba 2018-ban, a harmadik Fideszes kétharmad után léptem be. Hogy miért? Bennük láttam és látom ma is azt a harmadikutas potenciált, miszerint: van élet Orbánon és Gyurcsányon túl is.
A kezdet jól alakult, a 2019-es Európai Parlamenti választáson itt, Gödöllőn a Momentum 15 százalékot ért el. Ezt követte a 2019-es önkormányzati választás, ahol a megyei listánk 23 százalékos támogatottságot élvezett Gödöllőn. Ennek is volt köszönhető, hogy a Pest Megyei Közgyűlés legerősebb, 9 fős ellenzéki frakcióját adtuk.

- Emeljük ki a 2019 októberi önkormányzati választást. Mit gondol, miben hibáztak, hogy ilyen támogatottsági mutatók mellett mégsem kerültek be a gödöllői képviselőtestületbe?

- Jogos a felvetés. Alapvetően a megyei listára kampányoltunk, a városban is csak megyei plakátjaink voltak. Nem állítottunk polgármester-jelöltet, csak a körzetekben indultunk. Ennek ellenére 11 szavazattal maradtunk csak le arról, hogy egy fő Momentumos a kompenzációs listáról bekerüljön a testületbe. Elkövettük azt a hibát, hogy Gémesi Györgyöt támogattuk polgármesterként.  Mindezt tettük, sajnos, úgy, hogy a 2019-es önkormányzati választást megelőzte egy ellenzéki egyeztetés, ahová Gémesi Györgyöt is meghívták az ellenzéki pártok, aki a meghívást azzal utasította vissza, hogy „neki nincs szüksége Gödöllőn potyautasokra”, neki nincs szüksége összefogásra, a lokálpatriótákkal ő Gödöllőn eddig is magasan nyert.

- Gondolom, a 2022-es parlamenti választásra történő ráhangolódás során mindezt szem előtt tartották, amikor keresték az együttműködést Gémesi Györggyel.

- Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Momentum a 2019-es önkormányzati választás után helyben is nagyobb aktivitási sebességre kapcsolt. Ennek több területen is meglett az eredménye. Említhetném, hogy a Momentum helyi közösségi oldala egyre nagyobb elérést mutatott, a központi posztok is ütősek voltak, és volt több olyan helyi posztunk – például, a kastéllyal kapcsolatos elemzésünk –, aminek több mint 50 ezer elérése volt.
Sajnos, azon próbálkozások, amik a Gémesi Györggyel való együttműködésre utaltak, mind elakadtak. Ilyen volt – például – az óvodáknak történő higiénés termékek gyűjtése. Mikor egy furgonnyi adomány összegyűlt, kérdeztük Gémesi Györgyöt, hogy melyik intézményeknek adjuk át. Azt válaszolta, hogy Momentumként egyiknek sem adhatjuk oda. Ezzel szemben ő a lokálpatrióták nevében hajléktalanoknak szolgált fel és a lokálpatrióták nevében neki bármit lehetett tenni.
Mondok egy másik esetet is. Megyei képviselőként írtam neki, hogy lehet pályázni kerékpárutakra a megyénél. Válaszra sem méltatott. Volt még felé egy-két ilyen megkeresésem, de arra sem kaptam tőle választ.

- Gémesi elutasító, ha úgy tetszik, együttműködést nem szorgalmazó viselkedéséből mire következtettek?
- Bevallom, nem sok jóra. A pultozások, kopogtatások, szórólapozások során számtalan gödöllői lakossal konzultálva, az körvonalazódott az eltelt két év alatt, ahogy korábban is, a város vezetője nem igazán a város fejlődésének érdekében munkálkodik. Sőt, az a jelenlegi Gémesi György vezette várospolitika, ami mindent annak rendel alá, hogy ne nőjön a város népessége, mert akkor neki ehhez infrastruktúrát kellene építeni, álláspontom szerint teljesen hibás irány. Nagyon jó példa Veresegyház, egy 22 ezer fős város, ahol 17 milliárd forintból gazdálkodnak éves szinten. Gödöllő költségvetése – 32 ezer lakossal – nem éri el a 10 milliárd forintot. Úgy gondolom, ezek a számok önmagukért beszélnek, és ezért nem lehet – Gémesi György részéről sem, főleg úgy, hogy lassan 32 éve ő a polgármester – csak a Fideszt hibáztatni. Az, hogy a város fejlődése ennyire elmaradt a lehetőségeitől, az bizony a polgármesternek nagymértékben köszönhető. A városban az utak, a járdák helyenként katasztrofálisak, de ott van – például – a Bajcsy-Zsilinszky utca, ami Gödöllő egyik forgalmas főutcája, ahol nincs csapadékvíz elvezetés, és sorolhatnám. Nem beszélve napjaink egyik legfrissebb botrányáról, az elvesztett szállodaper kapcsán keletkezett több mint 700 millió forintos fizetési kötelezettségről.

- Nem tisztem védeni a polgármestert, de az utóbbi években a járvány és a gazdasági nehézségek miatt Gödöllőn is össze kellett húzni a nadrágszíjat, miközben a növekvő mértékű kiadásokat az állam nem fedezte.
- Rendben, értékeljük ebből a szemszögből is a helyzetet. Az emberek nem látnak mást, minthogy a városvezető – azon kívül, hogy javarészt a Művészetek Háza színpadán táncol és színészkedik – az ATV-ben és a Spirit FM-en nyilatkozgat és panaszkodik, hogy milyen rossz neki. Emellett országosan politizálgat és százalékosan nem létező pártjával próbál helyezkedni, valamint az önkormányzatok saját képére formált szövetségének elnökeként szerepel, amikor ilyen testületből legalább öt van az országban. Gémesi nem erre kapott megbízást! Ami beruházás pedig megvalósult a városban, annak túlnyomó része nem Gémesi Györgynek, hanem az államnak és az idejövő multiknak volt köszönhető.  Ilyen – többek között – a rég várt uszoda megépülése, a kastély felújítása, vagy a bevásárlóközpontok körül megvalósult infrastruktúra-fejlesztés, az új MÁV-állomás és felüljáró. Vérforralónak tartom azt a jelenleg alkalmazott városvezetési koncepciót, hogy aki utat vagy bármilyen fejlesztést szeretne, az fizesse meg, mert a városnak semmire nincs pénze és a lakosokra akarja hárítani a közfeladatok elvégzését. Merthogy ennek a metódusnak pontosan az ellenkezőjére van bőven példa a szomszéd településeken, ott tudják, hogyan kell és lehet a városban lakó polgárok érdekeiért tenni. Határozott álláspontom, hogy a jelenlegi gödöllői városvezetésnek, élén Gémesi Györggyel minél előbb távoznia kell. Ez a város fejlődésének érdeke. A gödöllői igények rég túlnőttek Gémesin, amivel ő nem tud és nem is akar lépést tartani, a város fejlődése messze elmarad a lehetőségeitől.

- Kanyarodjunk vissza a parlamenti választáshoz, amit tavaly kora ősszel ellenzéki előválasztás előzött meg. Mi történt az előválasztás során, ami ahhoz az eredményhez vezetett, hogy egy nem helyi jelölt lett a körzet ellenzéki képviselőjelöltje?

- A mai napig nehezményezem, hogy Gödöllőn nem egy helyi jelölt lett az ellenzék jelöltje. A mi jelöltünk, dr. Varga Zoltán jól ismert helyi büntetőügyvéd volt, aki egy darab Momentum logóval az előválasztáson 25 százalékot ért el. Úgy gondolom, egy darab Momentum logóval ez szép eredmény volt, hiszen a másik két jelölt 4-5 logóval indult ellenünk.
Tavaly tavasszal, mint a Momentum helyi vezetője, megkerestem Gémesi Györgyöt és kértem, hogy támogassa a jelöltünket az előválasztáson, miután mi is támogattuk őt a polgármester-választáson, és szinte biztos, hogy ma nem lenne polgármester, ha ez nem történt volna meg. Azt írta vissza, hogy megvan a saját jelöltje, ő rég csinálja ezt a műfajt, amúgy vázolta, hogy „egy büntetőügyvéd amúgy sem jó jelölt, mert bűnözőket véd és az nem népszerű az emberek körében”.


- Tiszta beszéd, mondhatnánk, de nem hiszem, hogy Önöket ez vigasztalta volna.

- Hamar beláttuk, kár időt és energiát vesztegetni bármilyen együttműködésre. Nekünk helyi szinten a jelöltünk kampányának támogatása volt a feladatunk. Az, hogy miért alakult így, hogy egy vadidegen személyt – akivel magánvéleményem szerint nem csak az volt gond, hogy nem helyi, hanem az is, hogy látványosan nem a legfelkészültebb, ami számtalan megszólalásából kiderült, mely labdákat az ellenfél rendre le is ütött – választottak meg polgármesterünk igen aktív támogatásával, a mai napig kérdéses számomra. Erre Gémesi Györgytől sem kaptak a helyi ellenzéki szavazók választ. Számomra már az aggályos volt, hogy Gémesi György, aki korábban az ellenzéki összefogást elutasította, itt előtérbe helyezte magát az ellenzék vezetőjeként. Ráadásul, még csak arra sem vette a fáradságot, hogy leszálljon a biciklijéről és köszöntse az előválasztási kampány idején a városba látogató pártelnökünket, Fekete-Győr Andrást.

- Ma már tudjuk, a Gémesi György által favorizált ellenzéki jelölt leszerepelt április 3-án. Más kérdés, hogy ez sovány vigasz az Önök számára. Jól látom?
-
Sajnálatos módon csúfosan látványos vereség lett a vége, amiből mindenkinek le kell szűrnie a jövőre nézve a tanulságot. Főleg Gémesi Györgynek, akit a baloldalról remélt szavazatok ellenére hírbe hoztak egy jobbos-konzervatív párt alapításával, ami álláspontom szerint egészen a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, és megzavarta a baloldali választókat. 

- Miként látja a hatpárti összefogás helyzetét, az eredmények tekintetében, illetve a Momentum jövőjét, további munkáját a körzetben és nem utolsó sorban Gödöllőn?

- Úgy gondolom, hogy a Momentum részéről és főleg a választási rendszer sajátosságai miatt nem volt más választás, mint az összefogásban való részvétel. Más kérdés, hogy ezt a magam részéről az elejétől nem szívesen támogattam, mivel ezzel feladtuk a várható változás oltárán a saját identitásunkat, a harmadik utat, beszürkítve a lila zászlót. Igaz, azt is el kell fogadni, hogy az összefogás felénk is társadalmi elvárás volt.
Ilyen mértékű Fidesz-győzelmet nem lehet csak a médiára fogni, de a média jelentősége hatalmas és a pálya ebben a tekintetben szinte derékszögben a Fidesznek lejt, amit több mint aggályosnak tartok továbbra is. Az eredmények ismeretében viszont azt mondom, hogy a 11 parlamenti hely helyett, amivel a második legnagyobb ellenzéki párt lettünk, az önálló indulással több parlamenti helyünk lehetett volna, de ez most így alakult.
Mi itt, helyben gratulálunk a választást megnyert Vécsey Lászlónak. Helyi szinten továbbra is a város érdekében fogunk politizálni és mindent támogatunk, ami a város fejlődését elősegíti. A következő dátum a 2024, ahol a jelenlegi elképzelés szerint a Momentum önállóan indul Gödöllőn az önkormányzati választáson, hiszen részt kell venni a közéletben, a politika is az élet velejárója.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online