Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Leszámítva 3,7 milliárdot, ide épültek be tavaly a gödöllői közkassza milliói

2021-05-08 10:47:35

Egy évvel ezelőtt Gémesi György csak június közepén fogadta el a város 2019-es gazdálkodásáról szól beszámolót, idén viszont, igazodva a kijelölt határidőhöz – a veszélyhelyzetben ráruházott feladat és hatáskörben – már április 30-án jóváhagyta a gödöllői közkassza 2020. évre vonatkozó zárszámadását.

A terjedelmes számhalmaz tanúsága szerint 2020-ban a gödöllői költségvetés 10,475 milliárd forintos (egy évvel korábban 10,265 milliárd forint) bevételre tett szert, amiből csaknem 6,769 milliárd forintot (egy évvel korábban 7,665 milliárd forint) költöttek el.
A két tétel közötti, megközelítőleg 3,707 milliárd forintos különbséget önkormányzati költségvetési maradványként nevesítették. Az összeget kettéosztották: 1,558 milliárd forint kötelezettséggel terhelt maradvány lett, míg 2,149 milliárd forintot szabad maradványnak aposztrofáltak.

A közhatalmi bevételekből (döntően helyi adók) 3,143 milliárd forintos nagyságrendben tervezett forrás (építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, kommunális adó) az év végére meghaladta a 3,758 milliárd forintot (+19,6%). Főként a helyi cégek jártak az élen a forrás növelésében, akik a reméltnél (2,332 milliárd forint) csaknem 600 millió forinttal fizettek be többet (2,914 milliárd forint) a gödöllői közkasszába. A 2016 januárjában történt bevezetése óta rendszeresen komoly vita és ellenérzés tárgyát képező kommunális adóból 203 millió forint folyt be 2020-ban, 6 millió forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.
Miután a kormány már a tavalyi évre elvonta – és idén is ezt teszi – az önkormányzatoktól gépjárműadó beszedését, érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt esztendőben ez 115 millió forintos kieséssel sújtotta a városi költségvetés bevételi oldalát.

Érdekes adata, hogy 2020-ban az állam közel 1,617 milliárd forinttal (2019-ben 1,554 milliárd forint) támogatta a gödöllői önkormányzat működését (+4%), miközben szolidaritási hozzájárulásként 174,5 millió forintot (tavaly 430 millió forint) vontak el a gödöllői közkasszától.


Hosszú időt venne igénybe a behatóbb elmélyülés a zárszámadási előterjesztés tételei között, hogy – főként a kiadási oldalon – teljes képet kapjunk arról, papíron milyen gazdálkodást folytatott a tavalyi választási évben a gödöllői településvezetés.
A részletekbe teljes mélységben nem mennénk bele, ám azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a településüzemeltetésre fordított 710,3 millió forinton, az alsóparki futókörre kifizetett 59,2 millió forinton, a közvilágítási hálózat korszerűsítését szolgáló csaknem 21 millió forinton, a lakó- és nem lakóépületek fejlesztésére, felújítására elköltött 387,6 millió forinton, illetőleg az út- és kerékpárút-építésre felhasznált 182,5,7 millió forinton kívül, a városháza Szabadság tér 6. szám alatti, nettó értéken számolva is milliárdos kiadással járó bővítésére és átépítésére (műszaki ellenőr díja, közbeszerzési eljárás díja, hulladéktároló áthelyezése a piacon) 9,7 millió forintot költöttek a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásaival mintegy háromnegyed éven át terhelt2020-ban.
A vírus elleni harc érzékelhető következménye – többek között – az volt Gödöllőn, hogy nulla forintra redukálódott a buszvárók, a járdák, a hidak és a gyalogátkelő-helyek építése, felújítása, minként a térfigyelő rendszer bővítésére sem jutott forrás.

S ha már az „új városházát” megemlítettük, ne hagyjuk szó nélkül, hogy mibe került tavaly a gödöllői adófizetőknek a lebontott régi épület helyén kialakított főtéri létesítmény (közösségi- és irodahelyiségek) üzemeletetése. Kis híján 29 millió forintba. A kiadási tételek listája ide kattintva böngészhető.

Összegezve a város 2020. évi papírra vetett gazdálkodását, több következtetés is levonható. Az egyik, hogy a koronavírus-járvány „belemart” ugyan a gödöllői költségvetésbe, de az önkormányzat kivéreztetéséről, csődjéről riogatásnak és felesleges hangulatkeltésnek tűnik beszélni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online