Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan használd tudatosan a színeket a weboldaladnál?

2021-04-14 10:47:56

Mindannyiunknak vannak kedvenc színei, ezek nagy hatással vannak ránk. A számunkra kedves színeket használhatjuk a weboldalunknál is, de nem mindegy, hogyan kombináljuk a színeket.

Minden színnek van jelentése és megvannak a kiegészítő és vele harmonizáló színek, színárnyalatok is. Ha ezeket tudatosan használjuk, akkor a weboldalunk szép és harmonikus lesz, nem pedig egy csiricsáré tákolmány. Ezzel bizalmat ébreszthetünk a látogatókban vagy a leendő ügyfeleinkben.

Egy kis színelmélet
Érdekes, hogy a színekről még rajzórán sem tanulunk sokat. Pedig néhány dologgal tisztában kell lennünk, ha bele akarunk szólni a weboldal tervezésébe.

Alapvetően három dologgal jellemezhetjük a színeket:
• színárnyalat
• világosság
• telítettség

A színárnyalatokat a színkör tartalmazza. Ez az egyik legjobb segédeszköz a tervezéshez. Egész sor könyv foglalkozik a színek pszichológiai hatásaival.

A világosság magáért beszél. A fehér a legvilágosabb szín, a fekete a legsötétebb. Sokszor érdemes ugyanannak a színnek különböző világosságú árnyalataival játszani a weblapon.

A telítettség igazából azt mutatja, mennyire tiszta a szín, és mennyi szürkét adtunk hozzá. A 100%-os telítettség azt jelenti, hogy a szín tiszta. A telítetlen színek esetén ez a százalék alacsony.

Léteznek hideg és meleg színek. Ha együtt alkalmazzuk ezeket, akkor kontrasztos lesz az adott oldal.


Hogyan válasszuk ki a weboldal színeit?

A weboldalaknál általában az RGB skálát alkalmazzák. Ez az angol red, green, blue (piros, zöld, kék) rövidítése. Minden színnél 0-tól 255-ig lehet megadni, hogy az adott keverékben mennyi van az adott színből.

Ebből képződik egy másik kód, a HEX kód, ezeket mindenképpen érdemes feljegyezni, ha megtaláltuk az igazit.

A színek kiválasztását és párosítását is megtanulhatod a WPKurzus tanfolyamain.

Először válasszuk ki a fő színt, majd keressünk hozzá ugyanebből a színből egy sötétebb és egy világosabb árnyalatot is. Adjunk hozzá még egy színt és annak 1-2 árnyalatát is. Ezt követően találjunk egy semleges színt. Határozzuk meg a szövegek színét, ebből is legyen egy sötétebb és egy világosabb árnyalat. Ezzel kialakul egy 5-7 színből álló egyedi színséma.

A harmonikus színek kiválasztására is sokféle módszer létezik. Érdemes kicsit utánanézni ezeknek. Az is jó megközelítés lehet, ha keresel olyan weboldalakat, amelyeknek a színei tetszenek, és ezeknek a kódjait egy applikáció segítségével kimásolod és feljegyzed. Egy jó webgrafikus segíteni fog harmonikus színeket találni, de valamiből neki is ki kell indulnia.

Összegzés
A fentiekből is érzékelhető, hogy a színválasztás nem is annyira egyszerű feladat. Tudnod kell hozzá, milyen üzenetet szeretnél a weboldaladdal közvetíteni a látogatók felé, ennek megfelelően kell alapszínt választanod, ami neked is és a célközönségednek is tetszik, majd meg kell találni a harmonikus és kontrasztos színeket. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online