Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az autópálya-matricák online megvásárlásának sajátosságai

2021-01-26 17:10:36

Biztosan sokan tudják, hogy már a tavalyi év decemberétől megvásárolhatók a 2021. január 1-jétől érvényes éves autópálya-matricák. Érdemes év elején is minél hamarabb beszerezni az idei e-matricákat, hiszen ugyanazért az árért így hosszabb ideig használhatók.

Akik már tavaly is rendelkeztek éves matricával, azoknak érdemes szem előtt tartani, hogy a tavalyi autópálya használati jogosultságuk január 31-én éjfélkor lejár, tehát február 1-jétől már rendelkezniük kell új matricával. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan vásárolhatók meg a matricák a leggyorsabban, és milyen változásokkal kell számolni az idei évben.

Az e-matrica vásárlásának menete
Az e-matrica vásárlása szerencsére ma már pár perc és néhány kattintás után elintézhető számítógépéről vagy mobiljáról. Elsőként ki kell választani, hogy melyik díjkategóriába tartozik az adott jármű, ez a leggyakrabban a D1-es kategóriába tartozó – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas – személygépkocsi. Amennyiben nem biztos járműve pontos kategóriáját illetően, az Autopalyamatrica.hu oldalon megtalálja az erre vonatkozó pontos információkat.

Ezt követően kerül kiválasztásra a matrica típusa és érvényességi ideje. A lejárat időpontja az éves és megyei matricák esetében a vásárlás időpontjától függetlenül mindig a következő év január 31-edike. A vásárolni kívánt matrica paramétereinek kiválasztása után, meg kell adni a jármű felségjelét – magyarországi járművek esetén a H betűt –, amit aztán a forgalmi rendszám követ. Ennek megadása a legfontosabb mozzanat, hiszen így kapcsolódik a járműhöz az úthasználati jogosultság.

A vásárláshoz végül meg kell adnia email-címét, ahová a visszaigazoló levél érkezik majd, illetve egy telefonszámot is, ha esetleg valamilyen probléma adódna.


Fizetés

Az e-matrica árának kiegyenlítése történhet bankkártyás fizetéssel vagy azonnali átutalással. Fontos tudni, hogy a fizetés megtörténtét követően mindenképpen meg kell várni az e-matrica érvényesítéséről szóló e-mailes visszaigazolást, hiszen csak ezzel válik igazolhatóvá az úthasználati jogosultság.

A meglepetések elkerülése érdekében meg kell említeni, hogy a matricák árai hosszú évek után most emelkedtek először, de szerencsére csak az inflációt követő mértékben.

Jogosulatlan úthasználat
Nagyon fontos, hogy az online vásárlásnál maximális figyelemmel járjon el, hiszen a hiányzó matricán és az érvényességi időn túli úthasználaton kívül leggyakrabban a rendszám elírása vagy a nem megfelelően kiválasztott díjkategória miatt szoktak büntetést kiszabni az autósokra. Érdemes megemlíteni azt a 2021-től hatályos változást, aminek értelmében a jogosulatlan úthasználat miatt megbüntetett autósok dönthetnek úgy, hogy pótdíjfizetés helyett utólag megvásárolhatják az éves országos matricát.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online