Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az egyik leghalálosabb betegség, a melanoma

2020-06-18 11:22:14

A bőrrák egyre nagyobb problémát jelent a világ minden táján. Ennek egyik legsúlyosabb fajtája a melanoma, ami egy különösen agresszív megbetegedés. Gyorsan terjed, és ha nem vesszük észre időben, akkor halálhoz is vezethet.

Általában már meglévő, vagy új anyajegyekből indul ki. Genetikai okok miatt is kialakulhat, de legfőképp a túlzott napsugárzás vagy szolárium-használat okozhatja. Honnan lehet felismerni, és mit kell tenni azért, hogy megelőzzük?

A melanoma jelei
A melanomának megvannak a jellegzetes jelei, amik mind-mind figyelmeztetésként szolgálnak, amit komolyan kell venni.

Figyelemfelkeltő kell, hogy legyen ha az anyajegy színe vagy formája megváltozik, ha a határai szabálytalanná válnak, elmosódnak. Eleinte lapos, de később kitüremkedik. Árulkodó jel lehet az is, ha az anyajegy elkezd növekedni, viszketni, vérezni esetleg kisebesedik.


A melanomavizsgálat
A gyanús elváltozásokkal mindenképpen fontos minél előbb bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni!  A CMC Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központjában német csúcstechnológiával, mesterséges intelligenciát alkalmazó digitális rendszerrel nemzetközileg elismert bőrgyógyász szakorvosok végzik a kivizsgálást. A kivizsgálás folyamán rögzítésre kerül a Páciens teljes digitális bőrtérképe, amelyet videodermatoszkópos anyajegyszűrő vizsgálatokkal is kiegészítenek a gyors és pontos diagnózis, valamint az anyajegy változások precíz követése érdekében.

A vizsgálat végén a beteg személyre szabott szakértői összefoglalót kap, amely tartalmazza többek közt a szakértők véleményét, a rizikótényezőket, a bőrelváltozások nyomonkövetésére vonatkozó javaslatokat, a további vizsgálatok és esetleges műtétek javasolt időpontját.

Így előzze meg a melanomát
Minél többet teszünk a betegség megelőzése ellen, annál nagyobb az esély, hogy megőrizhetjük egészségünket.

Érdemes kerülni a közvetlen napsugárzást nyáron, különösen a legforróbb, 10 órától 15 óráig tartó időszakban. Ha kénytelenek vagyunk a szabadban tartózkodni, akkor gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, használjunk kalapot, illetve kendőt, amivel eltakarhatjuk magunkat.
Kerüljük a szoláriumot, hiszen rendszeres használata nagyban növeli a melanoma kialakulásának kockázatát.

Időről időre érdemes önvizsgálatot tartani, és átnézni anyajegyeinket, de természetesen, a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel is erősen ajánlott.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online