Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az egészségügy finanszírozása elégtelen

2019-04-08 14:27:32

Amint arról korábban hírt adtunk, a gödöllői képviselőtestület március 28-i ülésének egyebek napirendi pontjai között szerepelt és vitát váltott ki az a kezdeményezés, amit Simon Gellért és Molnár Árpád (Fidesz-KDNP) képviselők indítottak útjára. A városatyák olyan határozati javaslatokat szerettek volna megszavaztatni, amik mindent egybevetve 160 millió forintos városi támogatást szorgalmaztak a Tormay Károly Egészségügyi Központ eszközparkjának fejlesztésére. Az SZMSZ szabályozása alapján voksolás nem történhetett a kérdésben, ezért jó esély mutatkozik arra, hogy április 25-én ismét terítékre kerül a javaslat.

A történtekkel kapcsolatosan kíváncsiak voltunk az intézmény igazgatójának véleményére, ezért dr. Dunai Györgytől azt kérdeztük: Ön, mint az intézmény igazgatója, szigorúan szakmai szempontból nézve, miként vélekedik a szóban forgó indítványban megfogalmazott források biztosításának szükségességéről?

A gödöllői egészségügyi központ tavaly júliustól öt évre kinevezett vezetője az alábbi szakmai jellegű tájékoztatást adta megkeresésünkre:
- Az egészségügy működése és annak finanszírozása újra és újra felszínre kerül, gyakran gerjeszt vitákat a társadalmi és politikai életben egyaránt. Hozzá kell tenni, hogy nem ok nélkül.

A járóbeteg-szakellátás finanszírozása az– úgynevezett – német pontrendszeren alapul, amit 1993-ban vezettek be. Az azóta eltelt 26 évben az orvos-technológiai és diagnosztikai eljárások rohamos fejlődése egy költség-árrobbanáshoz vezetett, amit a finanszírozás mértékének változása nem kellőképpen követett. Sajnos, még mindig nem reálértéken történik a teljesítmények elismerése, ami a jelenlegi finanszírozási szinthez képest mintegy 13%-os emelést tenne szükségessé. Nehezíti a helyzetet, hogy az amortizáció soha nem volt elismerve, illetve beépítve a díjazásba.

Összességében pozitívumként említendő, hogy az elmúlt években emelkedett a járóbeteg-szakellátás teljesítmény-díjazása, azonban a béremelések finanszírozásba történő beépítése a szakrendelők döntő többségét hátrányosan érintette. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK, korábbi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztár: OEP) érkező pénzügyi források a közvetlen betegellátás költségeit még fedezik, azonban ebből a pénzből kell kigazdálkodni a minimálbér és garantált bérminimum emeléseket, és – például – a kötelező jubileumi jutalmakat is. Ebből az összegből még infrastruktúrát is fejleszteni nem igen lehet.

Az említetteken kívül még számos probléma feszíti a rendszert, de az egyértelműen kijelenthető, hogy az egészségügy finanszírozása elégtelen, a megfelelő körülményeket jelen forrásokkal nem lehet biztosítani – zárta gondolatait dr. Dunai György.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online