Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Több mint 110 tonna illegálisan lerakott szemetet szedtek össze Gödöllőn

2018-12-20 11:21:59

Október 26-i keltezéssel a helyi székhelyű WENFIS Mérnök Iroda Kft. szakemberei elkészítették Gödöllő város 2017. évre vonatkozó környezeti állapotának értékelését, amit a képviselőtestület tagjai december 13-án jóváhagytak. Aki az alábbi összefoglalónál többre kíváncsi, kattintson ide, hogy részleteiben is betekintést nyerjen a dokumentumba!

• A lakóingatlanok csatornázása a városfejlesztési koncepció keretében folytatódott. Az Antalhegyi terület csatornázásának II. üteme is elkészült, így újabb 100 lakóingatlan kapcsolódhatott a hálózatra.
• Gödöllő területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére továbbra is Szepesi Zoltán Tibor egyéni vállalkozó jogosult, mint közszolgáltató. Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy egyéb jogcímen használója évente legalább egy alkalommal köteles a közszolgáltatás igénybe vételére. A tavalyi évben 896 köbméter háztartási szennyvíz elszállítása történt meg.
• Az Úrréti-tó vízminőségét két alkalommal vizsgálták a 2017. évben. Néhány paraméter (nitrát-ion, klorofill-a, oldott oxigén, oxigén telítettség) nem felelt meg a vonatkozó határértékeknek, amik a tó esetleges eutrófizációját (elalgásodás) mutatják.


• A Csemetekerti városrészből (Batthyányi u.) elvezetett csapadékvíz a városi csapadékvíz elvezető csatornán keresztül a Besnyő-patakba (Aranyos-patakba) kerül. A csapadékvíz-elvezető rendszer vízjogi üzemeltetési engedélye alapján a befogadóba vezetett csapadékvizek megfelelőségét évente legalább egy alkalommal vizsgálni kell. A patakba vezetett csapadékvíz vizsgálatára 2017. november 14.-én került sor. A mért paraméterek az előírt határértékek alatt maradtak, tehát a Besnyő-patakba (Aranyos-patakba) vezetett csapadékvíz minősége megfelelt az előírásoknak.
• A Gödöllő területén lévő közcsatorna rendszer részeként üzemelő 7. sz. szennyvízátemelő szivattyú 2017. szeptember 14.-én meghibásodott, amelynek következtében szennyvíz került a Besnyői-patakba. A berendezés javítását a DMRV Zrt. elvégezte, így az átemelő 17 órára ismét normál üzemben működött. A hibaelhárítás befejeztével a szennyvízkilépéssel érintett terület takarítása, fertőtlenítése is megtörtént. Az eseményről az üzemeltetést végző DMRV Zrt. tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát, illetve a Vízügyi Igazgatóságot. Hatósági eljárás, illetve intézkedés nem történt.
• A 2014., 2015., 2016.és 2017. évi hulladékadatok alapján megállapítható, hogy a szelektív hulladékgyűjtés jól működött a városban a tavalyi évben.
• Az illegálisan lerakott hulladék mennyiségének mérsékléséhez a területeken felállított korlátokkal, árokásással és egyéb fizikai módon történik a védekezés, illetve három szelektív hulladékgyűjtő szigetet kamerával is ellenőriznek. Míg 2016-ban 95,9 tonna illegálisan lerakott szemét elszállítására volt szükség, 2017-ben 113,3 tonna illegálisan lerakott szemét összeszedése és elszállítása történt meg. Főbb helyszínek: Kikerics utca, Röges utca, Babati út, Besnyő szervizút, Határjárók útja, Öreghegyi út, Szárítósi út, Tájkép utca, Úrréti tó.
• A VÜSZI Nonprofit Kft. 2017-ben a korábbi évekhez hasonlóan, szerződés szerint végezte a városban a zöldterületek, illetve közterületek fenntartását, üzemeltetését, a temető fenntartását, valamint a sportcentrum működtetését.
• A korábbi terveknek megfelelően, 2017-ben is folytatódott a „Legyen Gödöllő kerékpárosbarát város!” program: a Dózsa György úton – a Körösfői utca és a Széchenyi utca közötti szakaszon – a közös járda és kerékpárút rekonstrukciója befejeződött, illetve megkezdődött a Széchenyi utca és a Dózsa György út 69. szám közötti szakaszon. A Testvérvárosok útján a Szabadság út – Mátyás király utca közötti szakaszon – útfelújítás keretében megtörtént a kerékpársáv kijelölése, valamint a Mátyás király utca - M3 autópálya közötti szakaszon skandináv típusú kerékpárút kialakítására került sor.
• A Polgármesteri Hivatalban 2016-ban bevezetésre került az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány szerinti Környezetirányítási Rendszer (KIR). A kitűzött környezetpolitikai célok eléréséhez a 2017. évben több, energiafelhasználás csökkentését célzó intézkedést vezettek be a Hivatal irodáiban: sikerült a papír hulladékok mennyiségét csökkenteni a kétoldalas nyomtatás által; az irodatechnikai eszközök használatára vonatkozó belső utasítás készítése és oktatása következtében a villamos energia felhasználást csökkenteni; valamint a hivatali kerékpárok beszerzésével a gépjárműhasználatot csökkenteni.
• A város 2017. év során több zöld programnak adott helyszínt, és rendszeresek voltak a civil szervezések az egyes városrészek, intézmények környezetének ápolására, tisztán tartására és szépítésére.

A 2017. évben történt intézkedések, változások Gödöllő fenntarthatóbbá tételéhez járultak hozzá, melyek jótékony hatását hosszú távon a város minden lakosa megérezheti. Az elért eredmények az Önkormányzat, a VÜSZI Nonprofit Kft., a Zöld Híd B.I.G.G. NKft. és a városban tevékenykedő civil szervezetek, valamint a lakók közös érdemének tekinthetők.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online