Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Értékes SZIE-helyezések az Agrovirtus-verseny döntőjében

2018-11-16 11:22:17

A Pannon Egyetem csapatának győzelmével zárult Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenyének döntője a Szent István Egyetem (SZIE) Gödöllői Campusán, ahol az előválogatáson legjobban teljesítő 8 egyetemista csapat mérte össze tudását. A dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével megvalósult Agrovirtus döntőseinek egy somogyi gazdaság modernizálására és profitnövelésére vonatkozó tervet kellett készíteniük, amihez 4 óra és 200 millió forintos keretösszeg állt rendelkezésükre. A párhuzamosan zajló Agrárinnovációs Ifjúsági Fórum az érdeklődő szakemberek, diákok és a nagyközönség számára is hasznos időtöltést kínált, bemutatva a mezőgazdaság legújabb innovációit és az agrárpályában rejlő lehetőségeket.

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, aminek célja, hogy a fiatalokat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, melyekre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálni. A november 15-én lezajlott, egyhónapos, online környezetben zajló selejtezők során a 80 nevezett egyetemi csapat 4-5 napi rendszerességgel kapott szituációs termeléstechnológiai feladatokat, amiket egy 500 hektáros, virtuális gazdaságra vonatkozóan kellett helyesen megoldaniuk. A döntőbe jutott 8 legjobb csapat legfontosabb feladata a gazdaságban elérhető profit maximalizálása volt, amit tetszőleges módszerekkel, például innovatív precíziós technológiák bevezetésével, a vetésszerkezet átalakításával, a géppark és az öntözés modernizálásával vagy akár turisztikai fejlesztéssel is megoldhattak.
Ötleteiket ezután nagyközönség és neves szakemberekből álló zsűri előtt tíz percben kellett prezentálniuk. A döntő résztvevőit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Palkovics László, a SZIE rektora, valamint Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja köszöntötte.
A verseny végeredménye: 1. Agro-Masz AT (Pannon Egyetem) 2. Szlúszács (Szent István Egyetem) 3. Földes Urak (Szent István Egyetem). A döntő további résztvevői: Agrobit, Kaposvári Egyetem; Rapidrones, Szent István Egyetem; Made in Keszthely, Pannon Egyetem, Georgikon; Kaposvári Gazdászok, Kaposvári Egyetem; Óvári TSZCS, Széchenyi István Egyetem.


Napjainkban kiemelt területnek számít az agrárium informatikai fejlesztése, ami komoly előrelépést, ám egyúttal nagy kihívást is jelent az ágazatban dolgozók számára. Az elmúlt évtizedekben megszokott volt, hogy a gazdák a kerítésre támaszkodva számoltak be szomszédaiknak az adott év terméshozamáról, és zömében pusztán egy kockás papíron vagy fejben vezették, hogy mikor, mivel és hogyan művelték földjeiket. Mára azonban digitális eszközök és adatkezelési szolgáltatások széles tárháza könnyíti a gazdák mindennapi munkáját és termeléshez kötődő döntéseit – hangzott a versengéssel párhuzamosan megrendezett Agrárinnovációs Ifjúsági Fórum kerekasztal-beszélgetései folyamán. A rendezvény látogatói bepillantást nyerhettek az agrárinformatikai eszközök, megoldások, alkalmazások és szolgáltatások széles körébe, az adatgyűjtés, adatfeldolgozás, döntéstámogatás és a döntésekre épülő beavatkozás, valamint a mezőgazdasági folyamatok „okosítása” révén elérhető hatékonyságnövelésbe is.

Az agrárszakma elismert képviselői arra is rámutattak, hogy a színvonalas, megfelelő fókuszú elméleti és gyakorlati képzések, az innovatív okoseszközökhöz köthető géphasználati továbbképzések, valamint az agrárszakemberek, informatikusok, programozók, mérnökök és jogászok közti kommunikáció elősegítése egyaránt kulcskérdésnek számít a digitális-agrártechnológiai megoldások elterjedésében. Az innovatív módszerek bevezetése és alkalmazása ráadásul nemcsak termés- és profitnövekedést hozhat a gazdák számára, de segítséget nyújt a fenntarthatósági irányelvek betartásában is, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján többek között optimalizálható a talajkezelés és növelhető a gazdaságok energia- és munkaerő-hatékonysága is - olvasható a Szent István Egyetem Médiaközpontja által kiadott sajtóközleményben..


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online